Paspoort verlopen Nederland

Identiteitsbewijs kwijt of verlopen, kunt u dan een boete krijgen?

In Nederland geldt een identificatieplicht. Dat betekent dat iedereen boven de 14 jaar zichzelf moet kunnen identificeren, aan de hand van een paspoort, rijbewijs of ID-kaart. Maar wat als u uw identiteitsbewijs kwijtraakt of laat verlopen?

Bent u in overtreding als u geen geldig identiteitsbewijs heeft?

Als een ambtenaar in functie daarom vraagt, moet u zich te allen tijde kunnen identificeren met uw originele paspoort, rijbewijs of identiteitsbewijs. Dat mag dus geen kopie zijn. Kunt u geen geldig legitimatiebewijs laten zien, omdat u die kwijt bent geraakt of omdat het document is verlopen? Dan bent u formeel strafbaar. En dat kan u wettelijk gezien op een boete van 90 euro komen te staan.

Wat als u een kwijtgeraakt identiteitsbewijs alsnog terugvindt?

Raakt u uw legitimatiebewijs kwijt, dan bent u lang niet de enige die zoiets overkomt. Meld de vermissing van uw paspoort of ID-kaart dan direct bij uw gemeente en vraag een nieuw identiteitsbewijs aan. Het verlies van uw rijbewijs kunt u bij de gemeente melden of bij de RDW. Deze zogeheten verklaring van vermissing is verplicht, anders kunt u geen nieuw document aanvragen. En zo voorkomt u dat u zich niet kunt identificeren en dat u een boete riskeert.

Deze aangifte kan altijd digitaal en soms ook schriftelijk, afhankelijk van de regels die uw gemeente hanteert. Uw kwijtgeraakte identiteitsbewijs is dan niet meer geldig, ook als u het later alsnog terugvindt. In dat geval moet u deze langsbrengen bij de gemeente, om te laten vernietigen. Dat gebeurt ook als iemand anders uw vermiste paspoort vindt en terugbrengt naar de gemeente.

kopie ID
Lees ook: Digitip: veilige kopie ID of paspoort maken

Wat als u op reis uw paspoort kwijtraakt?

Voor een vakantie of andere reis naar het buitenland heeft u meestal een paspoort nodig. Mocht u in het buitenland uw paspoort verliezen, dan kunt u bij de Nederlandse ambassade een noodpaspoort aanvragen. Vraag goed na of het betreffende land een noodpaspoort, met of zonder visum, als geldig identiteitsbewijs accepteert. En is uw identiteitsbewijs nog net niet verlopen? Wacht ook niet tot het allerlaatste moment met het verlengen van uw paspoort, zeker als u nog een verre reis gaat maken. Er zijn meerdere landen waar u niet kunt inreizen als uw identiteitsbewijs nog minder dan 6 maanden geldig is, zoals we in dit artikel uitleggen.

Stel dat u vanuit Nederland een reis maakt? En vlak voor vertrek uw paspoort kwijtraakt of merkt dat uw identiteitsbewijs is verlopen? Mogelijk kunt u een spoedprocedure aanvragen bij uw gemeente. U krijgt dan binnen 2 dagen (in plaats van 5 dagen) een nieuw paspoort. Is het ook daar te kort dag voor, dan kunt u bij de Koninklijke Marechaussee terecht voor een noodpaspoort, als u tenminste aan deze voorwaarden voldoet. De afgiftepunten vindt u op de luchthavens Schiphol, Eelde (Groningen), Rotterdam, Eindhoven en Maastricht, de havens van IJmuiden en Hoek van Holland en het Koninklijke Marechaussee-terrein in Coevorden. Aan zo’n noodpaspoort zijn uiteraard wel kosten verbonden.

Let op de paspoortpiek in 2024

Moet u in de loop van 2024 uw paspoort laten verlengen, houd dan rekening met de zogeheten paspoortpiek. In 2014 is de geldigheidstermijn voor een paspoort van 5 naar 10 jaar gegaan, waardoor veel documenten in 2024 verlopen. MAX vakantieman geeft in dit artikel meer uitleg over de te verwachten paspoortpiek. Ook als uw identiteitsbewijs pas in 2025 verloopt, let dan goed op wanneer u deze moet verlengen. Want misschien moet uw paspoort dus nog minstens 6 maanden geldig zijn in het land waar u naartoe gaat.

(Bron: Archief, MAX vakantieman, MAX Meldpunt, Rijksoverheid, Politie.nl, Marechaussee.nl, Radar, RDW, Cheaptickets. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    bijbloem says:

    De boete is ongeveer gelijk aan de kosten voor een nieuw paspoort.
    Voor het zoekraken (diefstal) moet je administratiekosten betalen.

    Je bestaat niet echt zonder geldig paspoort voor een gemeente.
    Allerlei aanvragen e.d. worden niet in behandeling genomen zolang je geen geldig paspoort hebt.
    Het laten maken van een foto (maar 6 maanden oud) kost minimaal 10 euro.
    Krijg je 4 foto’s terwijl je er maar één nodig hebt. Die ene krijg je weer terug.
    Na 6 maanden is die onbruikbaar.
    Een geldig rijbewijs wordt niet als identiteitsbewijs geaccepteerd.
    Als laatste moet je voor een baan een geldig identiteitsbewijs hebben.
    Ooit was er een termijn van 5 jaar verlopen, maar dat is niet meer.
    Elke werkgever is verplicht om te controleren of werknemers een geldig identiteitsbewijs hebben.
    Alleen weet ik niet hoe dat in de wet is vast gelegd.
    Ik gok dat de werkgever de werknemer dan mag ontslaan of zo.

    Heer Bommel says:

    Kortgeleden verloor een vriend op weg naar Spanje z’n rijbewijs. Je moet dat dus melden bij de RDW en dan bij de plaatselijke politie een soort tijdelijk rijbewijs aanvragen. Als je vervolgens in Spanje bent, moet je dat daar weer doen.
    Dan moet je in Nederland afspraken maken voor het ophalen van een nieuw rijbewijs.
    Onze vriend moest dus uiteindelijk daadwerkelijk op en neer naar Nederland om z’n nieuwe rijbewijs op te halen.
    Het zou toch verdraaid handig zijn als dat allemaal online kon en in de vorm van een digitaal rijbewijs op je smartphone te zetten was.

    Gelukkig hadden ze een goede reisverzekering die de taxi van hun vakantie-appartement tot het vliegveld, taxi van het vliegveld in Nederland naar huis en weer terug en de vliegtickets betaalde.