Identiteitsbewijs afgeven of laten kopiëren op vakantie, is dat verstandig?

Wanneer u op vakantie gaat, wordt bij het inchecken vaak naar uw identiteitsbewijs gevraagd. Zowel in Nederland als in het buitenland zijn hotels, campings en vakantieparken verplicht hun gasten te identificeren en registreren. Ze hebben echter niet alle gegevens nodig. Het is verstandig goed op te letten bij zaken rondom uw identiteitsbewijs om eventuele identiteitsfraude te voorkomen.

Burgerservicenummer

Om gegevens- of identiteitsfraude te voorkomen, kunt u beter niet uw identiteitsbewijs afgeven en/of laten kopiëren als u op vakantie bent. Voor de registratie hebben hotels en campings in principe alleen het nummer van uw identiteitsbewijs nodig. Let sowieso te allen tijde goed op dat uw burgerservicenummer (BSN) niet wordt overgenomen door instellingen die deze informatie niet nodig hebben. Het BSN is namelijk zeer fraudegevoelig.

Sinds 2014 staat het BSN niet meer op de voorkant van uw identiteitskaart, maar op de achterkant. Ook bij paspoorten is de plek van het BSN sindsdien veranderd. Deze staat nu op de achterkant van de zogeheten houderpagina.

Waar mogen instanties om vragen?

Enkele instanties mogen wel een kopie maken van uw identiteitsbewijs, al dan niet met pasfoto en BSN. Autoverhuurders mogen bijvoorbeeld een veilige kopie maken (pasfoto en BSN afgeschermd). Overheidsinstanties mogen een volledige kopie maken (inclusief pasfoto en BSN).

Zorgverleners mogen gegevens noteren (inclusief BSN), maar geen kopie maken. In winkels mag slechts gevraagd worden het identiteitsbewijs te tonen. De politie, toezichthouders en conducteurs mogen vragen om een legitimatie als daar een goede reden voor is, bijvoorbeeld bij strafbare zaken.

Identiteitsbewijs afgeven op vakantie

Accommodatieverschaffers mogen uw identiteitskaart, rijbewijs of paspoort niet innemen en/of een kopie maken, maar wel gegevens noteren. Welke gegevens ze precies opschrijven, is afhankelijk van het land, maar onder geen beding hebben ze uw BSN nodig. U kunt dan ook extra benadrukken dit niet over te nemen.

Hoewel het in principe niet de bedoeling is, komt het regelmatig voor dat bij de receptie toch gevraagd wordt uw identiteitsbewijs af te geven of een kopie te maken. De reden hierachter is bijvoorbeeld een snellere service. Probeer dit te voorkomen door te wijzen op fraudegevoeligheid, zelf een kopie mee te nemen of goed te controleren dat de medewerker uw BSN doorhaalt en de pasfoto doorkruist.

Cruises en rondreizen

Bij een cruise of rondreis ligt het allemaal iets anders. Identiteitsbewijzen worden dan vaak ingenomen om (nachtelijke) passages van landsgrenzen of douanecontroles zo soepel mogelijk te laten verlopen. Door alle reisdocumenten op een centraal punt te verzamelen, hoeft u als passagier niet telkens bij een controle te zijn.

Identiteitsbewijs als borg

Volgens de paspoortwet is het verboden om een identiteitsbewijs in bewaring te nemen. Als een accommodatieverschaffer of anderszins verhuurder uw identiteitsbewijs als borg wil innemen, kunt u dit voorkomen door aan te geven deze nodig te hebben bij mogelijke politiecontrole of bij een uitstapje met een grenspassage. Geen identiteitsbewijs kunnen tonen is strafbaar. Laat eventueel een ander pasje met naam en foto achter, betaal een borg of gebruik uw creditcard (verzekerd tegen misbruik).

Zelf een kopie maken

Om zeker te weten dat u niet meer persoonlijke informatie afgeeft dan nodig, kunt u zelf een kopie maken van uw identiteitsbewijs. Maak uw BSN onleesbaar en doorkruis de pasfoto. Schrijf op het papier dat het een kopie betreft, voor welke instantie of welk product deze bedoeld is en de datum waarop u de kopie afgeeft. U kunt ook gebruikmaken van de KopieID-app van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens voor het maken van een veilig kopie.

Geen keuze

Soms zal een accommodatieverschaffer of anderszins verhuurder niet meewerken aan de mogelijke alternatieven die u oppert. U heeft dan helaas geen andere keus dan te vertrekken of het identiteitsbewijs alsnog af te geven en/of te laten kopiëren. Maar dit laatste raden we u dus sterk af.

(Bron: Archief, Rijksoverheid, ANWB, Radar, Overheid.nl)

Geef een reactie

Reacties (10)

    dragon says:

    We gaan regelmatig met een groep van 40 mensen op vakantie naar Turkije.
    Daar geldt de paspoortwet niet.
    Bij aankomst, en checkin is het hektisch, en moet iedereen zijn paspoort inleveren.
    Die krijg je op verzoek de volgende dag terug.
    Probeer niet moeilijk te doen, want dan krijg je de groep tegen je, zo van “doe niet zo moeilijk”
    En een kopietje wordt niet geaccepteerd, die maken zij wel. En naar een ander hotel gaan is uiteraard ook geen optie.
    Maar ik zie dat de bron van het verhaal , de overheid is, en deze ambtenaren hebben geen idee wat de praktijk inhoudt.
    De rest haalt ook daar de gegevens vandaan, copie/plakken

    Daan18 says:

    Je moet nooit je identiteitsbewijs (Id-kaart, rijbewijs of PasPoort) zomaar afgeven. Niet in het buitenland, maar ook niet in Nederland als je bijvoorbeeld een proefrit op een fiets maakt. Zelf maak ik gebruik van PassProtect een nieuw product dat je BSN nummer afdekt tijdens het maken van een kopie of scan. De accommodatie of verhuurder kan je zo gewoon identificeren. Veel mensen zijn echter nog onbekend met PassProtect.nl

    Curley says:

    In Spanje werd mij ooit verteld dat de hotels elke dag kopieën van de paspoorten van nieuw aangekomen gasten aan de politie moeten leveren. Als de overheid zegt dat je je paspoort niet mag afgeven en het hotel verplicht is een kopie te maken, wat moet je dan? Er zouden op internationaal niveau afspraken gemaakt moeten worden zodat niet degene die er niets aan kan doen, de dupe wordt.

      Fresco says:

      Normaal gesproken mogen overheden niet als standaardprocedure dit soort persoonsgegevens verzamelen. Voor de politie geldt dat er een verdenking of vermoeden van een strafbaar feit dient te zijn. Ik vermoed zomaar dat de Spaanse politie Europese regels overtreedt wanneer zij dit standaard doet.

    dvhaaren says:

    De plaats van het isbn staat op het voorblad in het paspoort en dat geeft veel verwarring. Ik plak het af maar dat wordt niet altijd geaccepteerd. Bijv. als je met de ferry naar Engeland gaat. Ook in Spanje zijn er campings die je paspoort eisen en wordt bij vertrek teruggeven wat in feite is verboden. Het zou al iets zijn als dat nummer niet op het voorblad zou staan. Of het nu nog zin heeft is de vraag.

      MarianneBooij says:

      Isbn 🤓

    Fresco says:

    Het is wel heel erg naïef om je paspoort o.i.d. af te geven “omdat anders de groep moeilijk doet”. Zeker in landen als Turkije waar privacy van gegevens miet bestaat is dat heel dom. En dit weet je van tevoren, althans, dat moet je van tevoren uitzoeken. Naar dit soort landen afreizen moet je alleen al daarom gewoon niet doen. Er zijn genoeg “vakantielanden” waar men wel respectvol omgaat met je privacy.
    Maar ja, als je het niet erg vindt om later wellicht te maken te krijgen met identiteitsfraude, doen moet je natuurlijk lekker naïef blijven. Bij problemen met bv. je bank als gevolg van deze naïveteit hoef je daar in elk geval niet aan te kloppen. Je hebt jezelf willens en wetens in de problemen gebracht door je gegevens op straat achter te laten, en dus mag je het waarschijnlijk mooi zelf uitzoeken.

    Jan 57 says:

    Kopieën worden niet alleen op vakantie gemaakt. Jaren geleden werkte ik in de afval branche en kwam bij allerlei instellingen om papier containers te legen. soms vonden we kopieën in een container bij het legen van de container. Dus denk goed na waar je een kopie achterlaat en bij wie.

    MarianneBooij says:

    De informatie mbt het BSN op het paspoort in incorrect.
    Het klopt dat in een paspoort het BSN op de achterkant staat maar …..op de onderste regel aan de voorzijde staat bijna aan het eind van de rij cijfers en letters nog steeds het BSN.
    Kwestie van even zoeken maar als je je toe hebt gelegd om id fraude te plegen is het zo gevonden.

      MarianneBooij says:

      Voor de goede orde ik heb een paspoort dat is uitgegeven in 2018