Hulplijn voor Nederlanders op door aardbeving getroffen Lombok

Net als veel andere toeristen, willen ook Nederlanders het door een aardbeving getroffen Indonesische eiland Lombok zo snel mogelijk verlaten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft honderden meldingen ontvangen van en over Nederlanders op Lombok. Het ministerie heeft inmiddels een hulplijn ingesteld.

Lange rijen wachtenden op vliegveld Mataram

De zware aardbeving met een kracht van 7.0 op zondag 5 augustus 2018 heeft zeker 98 mensen het leven heeft gekost. Op het vliegveld van Mataram staan lange rijen wachtenden. Gevreesd wordt dat het dodental nog flink oploopt. Er zijn tot nu toe geen berichten dat er buitenlanders zijn omgekomen.

Helpdeks Europese Unie

In het Dmax hotel vlakbij de luchthaven van Mataram is een helpdesk van de Europese Unie ondergebracht. Een woordvoerster van het ministerie in Den Haag vertelt: “Toeristen uit Europa kunnen daar terecht.” Vanaf maandagavond 21.30 uur lokale tijd (+5 uur Nederlandse tijd) zijn hier ook medewerkers van de Nederlandse ambassade in Jakarta aanwezig voor consulaire hulp. “Zij kunnen als dat nodig is noodreisdocumenten aanmaken”, aldus de woordvoerster.

De ambassadeur in Jakarta, Rob Swartbol, is inmiddels teruggekomen van zijn vakantie. Hij geeft vanuit de ambassade leiding aan de hulpverlening voor getroffen landgenoten.

Hulplijn ministerie

Wie vragen heeft, kan zowel vanuit Lombok als vanuit Nederland contact opnemen met de 24/7-hulplijn van het ministerie +31-247247247. “Veel Nederlanders hebben zich al geregistreerd of met onze hulplijn gebeld, maar veel anderen nog niet”, aldus de woordvoerster. “De lokale autoriteiten, onder meer op de luchthaven, doen er alles aan om alles zo goed mogelijk te laten verlopen.” Ze geeft aan dat het lastig is om aan te geven om hoeveel Nederlanders op Lombok het gaat. “De Indonesische autoriteiten gaan over de repatriëring, over de terugvlucht van toeristen. Wij kunnen informatie verstrekken over vluchten maar mengen ons er verder niet in.”

Door het downloaden van de 24/7 BZ reis app worden reizigers daarnaast continu op de hoogte gehouden van veranderingen in de veiligheidssituatie en actuele reisadviezen.

Bali

Ook op buureiland Bali is voor Nederlandse toeristen een hulppost ingericht. De honorair consul is ter plaatse op deze post in Denpasar, de hoofdstad van het eiland, waar ook de luchthaven zich bevindt. Op Bali zijn de aardschokken eveneens gevoeld en sommige toeristen willen daarom vertrekken.

Website Ik ben veilig

Het Nederlandse Rode Kruis heeft de website Ik ben veilig opengesteld. Via de site kunnen Nederlanders op Lombok laten weten hoe ze het maken. Omgekeerd kan het thuisfront gericht op naam zoeken naar familie of vrienden die in het getroffen gebied zijn.

Update 9 augustus 2018

Het Indonesische eiland Lombok is donderdag 9 augustus 2018 opgeschrikt door een krachtige naschok met een kracht van 6,2. Getuigen zeggen dat gebouwen en muren zijn ingestort die al waren verzwakt door eerdere aardschokken. De autoriteiten hebben luidsprekers ingezet om inwoners tot kalmte te manen en adviseren in tenten te blijven. Mensen in of bij gebouwen hebben te horen gekregen dat ze open ruimten moeten opzoeken. Het dodental door de aardbeving is opgelopen tot 259. Volgens de rampenbestrijdingsdienst liggen er nog ruim 1000 mensen in het ziekenhuizen die gewond zijn geraakt. Ongeveer 270.000 mensen hebben hun huis moeten verlaten. In totaal zijn ongeveer 70.000 huizen, 470 scholen en 65 moskeeën verwoest.

(Bron: ANP)

Geef een reactie