Hoe zit het? Welke soorten ambulances zijn er in Nederland?
Publicatiedatum: 10 december 2024
Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: welke soorten ambulances zijn er in Nederland?
112 bellen, binnen 15 minuten een ambulance
Bent u betrokken bij of getuige van een noodsituatie, dan kunt u 112 bellen om een ambulance te laten komen. Deze ambulance dient in principe binnen 15 minuten ter plaatse te zijn (pdf). Maar welke soorten ambulance komen op de meldingen af? We geven een paar voorbeelden.
Waarvoor dient de soloambulance?
Het kan bijvoorbeeld gaan om de soloambulance, met 1 enkele ambulanceverpleegkundige, tevens chauffeur, aan boord. Deze soloambulance is eigenlijk een omgebouwde personenauto en staat ook bekend als ‘Rapid Responder’. Het voertuig is uitgerust met de benodigde medische apparatuur, maar heeft geen brancards aan boord en kan patiënten niet naar het ziekenhuis vervoeren. Een soloambulance komt dus in eerste instantie voor een behandeling ter plaatse.
Waarvoor dienen de ambulances voor middencomplexe en hoogcomplexe zorg?
Blijkt dat de patiënt toch een vervolgbehandeling nodig heeft, dan kan de verpleegkundige alsnog een extra ambulance laten komen. En de kans is groot dat dit een ambulance voor middencomplexe of hoogcomplexe zorg is. Deze ambulances zijn uitgebreider uitgerust en kunnen patiënten dus naar het ziekenhuis vervoeren. De ambulance voor hoogcomplexe zorg komt op spoedeisende meldingen af. In deze ambulance is vaak extra beademingsapparatuur aanwezig. De ambulance voor middencomplexe zorg is bedoeld voor situaties die niet direct levensbedreigend zijn.
Waarvoor dient de ambulance voor planbaar vervoer?
Verder is er het zogeheten planbare vervoer. Dit is bedoeld voor patiënten die van huis naar het ziekenhuis of revalidatiecentrum (of andersom) vervoerd moeten worden. Het kan zijn dat de patiënten tijdens de rit medische hulp nodig hebben, maar het zijn dus geen spoedgevallen.
Welke soorten ambulance zijn er nog meer?
In meerdere Nederlandse regio’s, waaronder de provincie Groningen, is ook de psycholance actief. Dit is een speciaal vervoersmiddel met een prikkelarme inrichting, bedoeld voor patiënten met zogeheten ‘onbegrepen gedrag’. Daarnaast kunt u dierenambulances, motorambulances, traumahelikopters en ambulances voor de Officier van Dienst Geneeskundig (degene die de leiding heeft tijdens een crisissituatie) tegenkomen bij noodsituaties. Op vliegbasis Leeuwarden staat een ambulancehelikopter paraat, voor noodgevallen op één van de Waddeneilanden. Hier rijden wel ambulances, maar er zijn geen ziekenhuizen op de eilanden. Indien nodig kan de ambulancehelikopter een patiënt dus naar een ziekenhuis op het vasteland vervoeren.
Aantal en type ambulance verschilt per regio
Maar hoeveel ambulances er in omloop zijn, welk type ze hebben én welke namen eraan zijn gegeven? Dat verschilt per regio. Zo zijn er in de provincie Utrecht 97 voertuigen, verdeeld over 5 types. De veiligheidsregio Brabant-Zuidoost maakt alleen gebruik van zogenoemde spoedambulances, soloambulances en voertuigen voor planbaar vervoer. De regio Gelderland-Midden beschikt dan weer over 23 ambulances, 5 middencomplexe zorgambulances, 2 soloambulances, 2 motorambulances, plus 2 zogenoemde GGB-voertuigen (Grootschalige Geneeskundige Bijstand), bestemd voor hulp ter plaatse bij ongevallen met een hoog aantal slachtoffers.
(Bron: Ambulancezorg Nederland, Omroep Flevoland, Omroep Zeeland, GGD Brabant-Zuidoost, Ambulancezorg Gelderland-Midden, Haaglanden Medisch Centrum, Regionale Ambulance Voorziening Utrecht, Ambulancezorg Groningen, ANWB. Foto: Hung Chung Chih/Shutterstock)