Hoe zit het? Waarom is strooizout zo belangrijk, ook in de zomer?
Publicatiedatum: 13 december 2022
Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: waarom is strooizout zo belangrijk, ook in de zomer?
Hoe werkt strooizout in de winter?
Tijdens de wintermaanden zijn de strooiwagens met zout een vertrouwd gezicht op de weg. Als de wegen glad zijn, door bijvoorbeeld sneeuwval, moet het strooizout ze weer begaanbaar maken. Rijkswaterstaat strooit preventief en gebruikt strooizout met een zoutoplossing en een antiklontermiddel. Zo blijft het beter liggen op de wegen, zeker als er weer een aantal auto’s en vrachtwagens overheen gaan. Het zout maakt contact met het (bevroren) water op de weg en verlaagt het vriespunt ervan. Daardoor ontstaat er niet direct ijzel als het bijvoorbeeld 1 graad vriest. Zo wordt het veiliger op de weg, maar dat wil niet zeggen dat al het gevaar meteen is geweken. Ook als er strooizout ligt, blijft voorzichtigheid dus geboden, zeker bij nóg lagere temperaturen. Via dit actuele overzicht van Rijkswaterstaat kunt u zien waar de strooiwagens hebben gereden.
Hoe werkt strooizout in de zomer?
In de zomermaanden bewijst het strooizout ook zijn waarde. Bij hoge temperaturen wordt het asfalt op de wegen warmer, met alle gevolgen van dien. Het strooizout dient dan om het asfalt weer af te koelen, door de vochtdeeltjes in zich op te nemen. Dat geldt vooral voor stukken weg waar veel zwaar verkeer rijdt en waar auto’s regelmatig afremmen en optrekken. Denk hierbij aan bedrijventerreinen, kruispunten en rotondes. Dat u ’s zomers op de snelweg een strooiwagen tegenkomt, is heel wat minder waarschijnlijk.
Zijn er ook nadelen aan strooizout?
Strooizout verhelpt dus smeltend asfalt in de zomer en winterse gladheid. Maar ook op een bestrooide weg kunnen ongelukken plaatsvinden. Het blijft belangrijk om uw rijstijl aan te passen aan de weersomstandigheden, zeker als het bijvoorbeeld hard regent. Daarnaast kan strooizout schade aan uw auto aanbrengen. Als het metaal in contact komt met zout, roest het namelijk sneller. Het is daarom aan te raden om uw auto af te spoelen, te wassen en naar de wasstraat te brengen, als u kort daarvoor op een bestrooide weg heeft gereden.
Wat is het verschil met keukenzout?
Strooizout lijkt enigszins op keukenzout, want beide soorten zout hebben een dooiende werking en onttrekken vocht. Volgens Rijkswaterstaat ís strooizout zelfs keukenzout, maar dan in een grovere, minder zuivere verschijningsvorm. Daardoor is het gemakkelijker om op de wegen te strooien en is het effectiever dan keukenzout. Bovendien bevatten de meeste soorten strooizout – afgezien van het milieuvriendelijke vacuümzout – extra metalen. Wat strooizout en keukenzout wel met elkaar gemeen hebben? Dat u ze beter niet kunt gebruiken als u de stoep voor uw huis sneeuwvrij wilt maken. Daarover geven we in dit artikel meer uitleg.
(Bron: Archief, Rijkswaterstaat, Centraal Beheer, De Stentor, Seton Signalering, Strooizoutgigant. Foto: Shutterstock)