Hoe zit het? Is het verstandig om een kopie van uw identiteitsbewijs mee te nemen op reis?
Publicatiedatum: 19 juli 2022
Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: is het verstandig om een kopie van uw identiteitsbewijs mee te nemen op reis?
Kopietje mee
Sommige mensen nemen steevast een kopie van hun identiteitsbewijs mee als zij op vakantie gaan. Als zij dan onverhoopt hun originele reisdocument verliezen, kunnen zij met het kopietje altijd aantonen dat zij daadwerkelijk zijn wie ze zeggen dat ze zijn. Klinkt misschien heel logisch, maar is het wel zo verstandig om een kopie van zo’n belangrijk document mee te nemen?
Goed idee?
Het antwoord op deze vraag is deels subjectief, want niet iedereen heeft dezelfde perceptie van wat verstandig is, en wat niet. Ondanks dat, wordt het zomaar kopiëren van een identiteitsbewijs over het algemeen niet gezien als een slimme keuze. Dit omdat u nooit zeker kan weten of uw kopie tijdens uw reis niet in handen valt van de verkeerde persoon. Kwaadwillenden kunnen immers identiteitsfraude plegen met de gegevens die op dit soort documenten staan. Met alleen uw naam, burgerservicenummer en geboortedatum kunnen criminelen al een lening of telefoonabonnement afsluiten. Ook een woning huren is mogelijk als iemand deze gegevens van u heeft.
KopieID
Het is dus zaak om zorgvuldig om te gaan met uw identiteitsbewijs. De Rijksoverheid adviseert burgers daarom om de juiste gegevens af te schermen als u een kopie maakt. Op de app KopieID kunt u uw identiteitsbewijs inscannen en de juiste gegevens zwart doorstrepen. U kunt de kopie ook voorzien van een watermerk, zodat uw gegevens minder makkelijk te gebruiken zijn als ze toch bij criminelen terecht komen. KopieID is een app van de Rijksoverheid.
Kopie op vakantiebestemming
Wat u ook kunt doen, is een papieren kopie maken en daar vervolgens de gewenste gegevens doorkrassen. Doe dit bijvoorbeeld bij uw burgerservicenummer. Moet u op uw vakantie-accommodatie een kopie laten maken van uw identiteitsbewijs? Zeg dan dat u bepaalde gegevens wilt doorstrepen. Zo verkleint u de kans op identiteitsfraude. In Nederland zal uw identiteitsbewijs in hotels of vakantieparken niet zo snel gekopieerd worden, maar in het buitenland gebeurt dit nog regelmatig. Men heeft daar vaak genoeg aan het documentnummer een een registratie van het soort identiteitsbewijs. De rest kunt u dus prima doorkrassen.
Niet geldig
Een kopie van uw identiteitsbewijs meenemen voor het geval dat, is met het oog op de veiligheid dus misschien niet het meest verstandige om te doen. Ook om een andere reden is het niet echt zinvol. Een kopie is geen geldig identiteitsbewijs, dus u kunt er niets mee als uw het origineel kwijtraakt. Als dit gebeurt, moet u dit zo snel mogelijk melden bij de plaatselijke politie en daarna een tijdelijk document aanvragen. Die aanvraag doet u bij de Nederlandse ambassade of consulaat. Als u vragen heeft kunt u ook contact opnemen met de hulplijn van het Bureau Nooddocumenten op Schiphol via telefoonnummer (020) 603 86 92. Deze lijn is 24 uur per dag bereikbaar.
Op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken vindt u in welke landen allemaal een Nederlandse ambassade of consulaat te vinden is en waar deze zich bevindt. In sommige landen zijn er meerdere van dit soort punten.
(Bron: Rijksoverheid, BuZa, meenemen.nl, archief, foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Als je in het buitenland een kopie nodig hebt, bijv. bij de receptie van een hotel of camping, gebruik dan de KopieID app van de Rijksoverheid. Daarmee (met je telefoon) maak je een kopie van je identiteitsbewijs en kunt deze daarna voorzien van een “watermerk” en je kunt met je vinger je burgerservicenummer doorstrepen voordat je de afbeelding opslaat. Daarna kun je hem delen met de medewerker van de receptie (per e-mail of Whatsapp)
Sinds kort maak ik gebruik van PassProtect. Een speciale beschermfolie die je BSN nummer en foto op je Paspoort, Rijbewijs of ID-kaart beschermd. Er stond recent een groot artikel in het KBO-PCOB magazine over het beschermen van je digitale identiteit. Ook zit er een handige bijsluiter bij die in 6 talen uitleg geeft. Erg handig als ik in het buitenland bij een receptie in de rij sta om in te checken.
Reactie op tekst van Daan: Ik heb zo’n Pass Protect al jaren, maar ondervind er toch steeds nog problemen mee. Men haalt je paspoort tòch uit dat hoesje, want de foto moet gezien kunnen worden.