Hoe voorkomt u dat er plakkend spul van bomen op uw auto komt?
Publicatiedatum: 11 augustus 2024
Het is een enorme ergernis van automobilisten: plakkend spul op hun geparkeerde auto. Waar komt het vandaan, op welke bomen moet u letten en hoe krijgt u het er weer vanaf? Hieronder vindt u de antwoorden op die vragen.
Waar komt het plakkende spul op auto’s vandaan?
Wie zijn auto onder bomen zet, kan te maken krijgen met verschillende soorten viezigheid. Er kunnen zich vogels in verschansen, met vogelpoep op de ruiten en de lak als gevolg, het kan pluizen regenen (afkomstig van Populieren) én dus plakkerig spul. Dit gaat dan om honingdauw. Een goedje dat luizen uitscheiden. Het ontstaat wanneer de luizen plantensappen opzuigen. Ze gebruiken hier een deel zelf van en een ander deel, in de vorm van honingdauw, scheiden ze uit. Vanwege de suikers die hierin zitten, wordt dit plakkerig. Daar kan dan weer roetdauw (een schimmelsoort) op ontstaan en de honingdauw kleurt dan zwart. Wanneer dat op de auto’s die eronder staan terechtkomt, blijft er zo’n hinderlijk plakkerig laagje achter.
Uit welke bomen komt het plakkende spul?
Bladluizen kunnen op veel bomen voorkomen, maar eiken, esdoorns en vooral Lindebomen (op de foto) staan erom bekend. Ziet u zomers een plekje onder een lindeboom, dan is het misschien handig om toch nog maar even door te rijden. Niet alleen auto’s komen er door onder het plakkerige spul te zitten, ook alles wat er verder in de buurt van de bomen staat. Zoals tuinmeubilair. De bestrijding gebeurt hoofdzakelijk op een natuurlijke manier: met een vijand van de bladluis, het lieveheersbeestje. Die eet tot wel 80 bladluizen per dag. Soms zetten gemeenten die zelf ook actief in, om de overlast vanuit de lindebomen te beperken.
Hoe kunt u honingdauw het beste van uw auto verwijderen?
Voorkomen is nog altijd beter dan genezen, maar het is niet altijd mogelijk om een parkeerplaats onder een boom met honingdauw te vermijden. Staan er lindebomen in de straat van uw huis of werkplek, dan kan het daarom nog een idee zijn om uw auto te beschermen met een hoes. Gelukkig duurt de overlast meestal maar een aantal weken per jaar. Is het plakkerige spul toch op uw auto terecht gekomen, dan krijgt u dit suikerrijke goedje er het beste vanaf met heet water. Daar lost het namelijk door op, net zoals een suikerklontje in een kop thee.
Hars van bomen op auto’s
Naast honingdauw, kan er ook hars op auto’s terecht komen. Dat is afkomstig van sappen die bomen zelf uitscheiden. Ze kunnen van de auto gehaald worden met een speciale harsverwijderaar, autoshampoo of een glasreiniger. Doop in het geval van een autoshampoo een spons in heet water en laat die 5 minuten op de harsvlek liggen. Spoel de spons om in de emmer met het hete sop en wrijf de vlek voorzichtig schoon.
Het is niet in elke gemeente toegestaan om de auto op straat te wassen, maar het is op steeds meer plekken mogelijk om bij een ‘wasbox’ zelf uw auto te wassen met borstels en shampoos.
(Bron: Archief, Lokaal Gelderland, Biobestrijding.nl, indebuurt.nl, Autoweek, AD, OnsWestfriesland. Foto’s: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Warm water , maar niet kokende… Carglass zou er erg blij van worden!
Zelf pak ik Citronella, ontvet prima en taste lak & rubbers niet aan.
Doe 1/4 Citronella + 3/4 water in oude spuitfles en sproei en laat even inweken…
Dan poetsen met zachte borstel en wegspoelen met warm , niet te heet water.
Je auto in delen doen zodat niet opdroogde. ..
Na afloop in de autowas gezet en echt gepoetst.
Verder leerde ik bij Funda eerst te kijken of en welke bomen er staan!
Ik moest 2 maanden onder vogelpoep bomen staan om luizen te voorkomen.
Nu eigen oprit boomvrij + openbaar de treurwilgen, erg mooie en ik weet wanneer ze alles laten vallen en roosters vol komen te zitten!
Dus als Ik Uw huis niet wilde, de gemeente is soms de oorzaak met hun foute keuze!