Fietshelm

Hoe lang gaat een fietshelm mee en hoe kunt u hem goed onderhouden?

Als u tijdens het fietsen een helm opdoet, bent u een stuk beter beschermd bij eventuele ongelukken. Maar let er wel op dat een fietshelm enig onderhoud vergt, zeker als u vaak op pad gaat. Waar moet u zoal aan denken?

Hoe lang gaat een fietshelm mee?

In een eerder artikel beschrijven we al de voordelen en de aandachtspunten van het dragen van een fietshelm. Dat de helm goed op uw hoofd past, ook als u een (zonne)bril, muts en/of gehoorapparaat draagt, is uiteraard het belangrijkst. Als u de fietshelm goed onderhoudt, kunt u er meestal zo’n 5 jaar mee vooruit. Na verloop van tijd verliezen de lijm, de schuimlaag en de weekmakers in het kunststof namelijk hun kracht. Hierdoor raakt het materiaal snel verouderd. Als u de helm laat vallen, ergens tegenaan stoot of een andere klap maakt, is het zelfs zaak om direct een nieuwe aan te schaffen.

Welke onderdelen van de fietshelm moet u schoonmaken?

De fietshelm kan niet goed tegen UV-straling. Zorg dus dat u de helm niet onnodig lang in de volle zon laat liggen. Te veel water is ook niet goed voor de fietshelm. Als u door de regen heeft gefietst, zorg dan dat de buitenkant van de helm eerst droog is, voordat u hem opbergt. Onderdompelen in water, bijvoorbeeld tijdens het schoonmaken, is ook niet goed voor de helm.

Let extra op de beschermende pads aan de binnenkant en de helmriempjes. Hier kunnen namelijk zweetresten achterblijven, die u met lauwwarm water (maximaal 25 graden) weg kunt wassen. Meestal kunt u de pads en de helmriempjes losmaken van de fietshelm, waardoor u ze gemakkelijk schoon kunt maken.

elektrische fiets
Lees ook: Zo maakt u de elektrische fiets klaar voor de lente

Wat kunt u met de oude fietshelm doen?

Een fietshelm bestaat uit losse onderdelen van verschillende materialen. De meeste hiervan kunt u recyclen. De ANWB raadt aan om de oude helm na gebruik uit elkaar te halen. Vervolgens kunnen de plastic onderdelen bij het plastic afval en kunt u met de schuimlaag bij de milieustraat terecht. Let er wel op dat er geen lijmresten op achterblijven. In de toekomst hoopt de ANWB overigens een nieuw systeem op te kunnen zetten, in samenwerking met de gespecialiseerde winkels. Dan kunt u oude fietshelmen voor recycling weer inleveren bij de winkel, net zoals bij matrassen het geval is.

Wanneer heeft u een fietshelm nodig?

In Nederland is er sinds 1 januari 2023 een helmplicht voor snorfietsers, waar u op MAX vakantieman meer over kunt lezen. Voor brommers, motoren, scooters en speed pedelecs is er ook een helmplicht van kracht, zowel voor de bestuurder als de passagier. Als u met de fiets op pad gaat, is het dragen van een helm niet verplicht.

Maar besef wel dat een ongeluk in een klein hoekje zit. En dat u met een fietshelm beter beschermd bent, zeker als u op leeftijd bent. Voor de steeds populairdere e-bikes en fatbikes geldt evenmin een helmplicht. Maar ook voor deze vervoersmiddelen is het al helemaal aan te raden, omdat u er hogere snelheden mee haalt dan op de fiets.

fietsbanden
Lees ook: Onderhoud van fietsbanden: zo gaan ze langer mee

(Bron: Archief, MAX vakantieman, ANWB, Bicycling.com, Trek Bikes, Vraaghetdepolitie.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    CiliaO says:

    Voor fietshelmen is het ook heel belangrijk goed te drogen – De ‘Shoefresh’ heeft hier een handig opzetstuk voor (voor alle types helm)