Hoe kunt u van tevoren controleren of het druk is in de trein?
Publicatiedatum: 20 september 2023
Als u met de trein reist, is het wel zo prettig als u rustig kunt zitten. Na de coronapandemie is het de afgelopen jaren weer drukker geworden in de trein. Hoe kunt u van tevoren inschatten hoe druk het is in de trein? Daar zijn verschillende manieren voor.
Drukte in de trein moeilijker in te schatten
Na de coronatijd weten reizigers de weg naar het station opnieuw te vinden, ondanks de fors gestegen ritprijzen. Wel zijn er meer mensen die thuis werken, gedeeltelijk of volledig. “Je ziet wel dat sinds corona het reisgedrag is veranderd”, laat een woordvoerder weten aan NU.nl. Op welke momenten van de dag is het wel of niet druk? Wanneer zijn er dus wel en niet langere treinen nodig? Het is voor de NS lastiger geworden om op voorhand in te schatten. De traditionele spitsuren zijn doordeweeks van 6.30 tot 9.00 uur en van 16.00 tot 18.30 uur. Maar buiten die uren kan het alsnog druk zijn in de trein.
Zo kan de NS-app u helpen
Als u een treinreis gaat maken, kunt u van tevoren al opzoeken hoe druk het is in de trein. Via de NS-app op uw smartphone en de online reisplanner ziet u bij uw gekozen treinreis de (verwachte) drukte. Daarvoor zijn 3 opties, namelijk 1 groen poppetje (rustig), 2 oranje (gemiddeld druk) of 3 rode poppetjes (druk). Maakt u een treinreis waarbij u 1 of meerdere keren moet overstappen? Kijk dan goed voor welk gedeelte van de reis deze ‘poppetjescode’ precies geldt. En zit u in een trein die toch drukker blijkt dan vooraf verwacht? Dan kunt u dit doorgeven via de optie ‘Drukte melden’ in de NS-app, boven- of onderaan in het menu met het volledige reisschema.
Als u toch al gebruikmaakt van de NS-app, kunt u ook instellen dat u meldingen ontvangt over uw ingevoerde treinreis. Via de knop ‘Zet meldingen aan’ kunt u specifieke meldingen in- of uitschakelen. Als uw trein vertraging heeft of van een ander perron vertrekt, maar ook als het drukker blijkt dan verwacht, kunt u desgewenst een melding via uw smartphone krijgen. Hiervoor moet u wel de locatie van uw smartphone delen, maar de NS benadrukt dat het deze locatiegegevens niet opslaat en dat uw anonimiteit gegarandeerd is.
Dinsdag en donderdag sowieso drukke dagen op het spoor
Houd daarnaast rekening met de dag waarop u op pad gaat. Na de coronapandemie is thuiswerken dus een stuk gebruikelijker geworden, maar dinsdag en donderdag zijn juist wel populaire kantoordagen. Op die 2 dagen is het niet alleen op de weg, maar ook in de trein veel drukker. “Op maandag, woensdag en vrijdag is het ontzettend rustig. Maar op dinsdag en donderdag, tussen 07.45 en 08.45 uur en tussen 17.00 en 18.00 uur, is het juist dringen geblazen”, beaamt NS-directeur Wouter Koolmees, geciteerd door De Volkskrant.
Treinreizen duurder, maar ook comfortabeler?
Overigens is de NS bezig met een maatregel om voor meer spreiding op de dag te zorgen. Het bedrijf werkt aan een zogeheten spitsheffing, waardoor treinreizen tijdens de spitsuren een stuk duurder wordt. De daluren daarentegen moeten juist goedkoper worden. Of deze spitsheffing er in 2026 inderdaad komt, hangt af van het eindoordeel van de Tweede Kamer.
Daar staat tegenover dat treinreizen in de toekomst comfortabeler moet gaan worden. De NS heeft in de loop van 2023 al testritten afgelegd met de Intercity Nieuwe Generatie (INCG), een gebruiksvriendelijkere en comfortabelere opvolger van de huidige intercity. Bovendien lijkt spoorbeheerder ProRail een oplossing te hebben gevonden voor de grote personeelstekorten, met name onder verkeersleiders. Treinuitval wegens een tekort aan personeel – in 2022 nog aan de orde van de dag – is in 2023 nauwelijks voorgekomen bij de landelijke vervoerders.
(Bron: MAX vakantieman, NS, NU.nl, Algemeen Dagblad, Treinreiziger, De Volkskrant, NOS. Foto: Bjorn Keith/Shutterstock)