caravan of camper

Hoe houdt u de caravan of camper tijdens hitte koel zonder airco?

Tijdens een koele, Nederlandse zomer zal u niet zo snel last hebben van te veel hitte in de caravan of camper. Maar wie afreist naar een warme en zonovergoten bestemming krijgt er wel mee te maken. En ook in ons land kan de temperatuur soms wel degelijk oplopen tot tropische waardes. We hebben tips verzameld voor wie niet over een airco beschikt, maar het toch graag koel wil houden tijdens zomerse omstandigheden.

Geef uw caravan of camper een plek in de schaduw

De plek waar uw caravan of camper staat, is allesbepalend voor hoe heet het binnen wordt. Als u er maar enigszins invloed op kunt uitoefenen, kies dan zo veel mogelijk voor een plek die schaduw biedt. Het liefst bijvoorbeeld onder een stel bomen, aangezien bomen de temperatuur 10 tot wel 12 graden kunnen verlagen. Kan dat niet, kies dan voor een standplaats die sowieso wat koeler blijft. Zoals vlak aan zee of in de bergen.

caravan
Lees ook: Hoe pakt u het beste de caravan in? Wij hebben tips!

Helpt luchten wel of niet tegen hitte in de caravan of camper?

In tegenstelling tot een huis, is een caravan of camper niet of nauwelijks geïsoleerd. Warmte wordt dan ook minimaal buiten gehouden en zeker wanneer u in de volle zon staat, warmt het binnen heel snel op.  Tegenover MAX vakantieman vertelt Frans Hoofwijk van Camptoo dat het een veel gehoorde tip is om ramen en deuren dicht te houden, om de warmte buiten te houden. “En dat moet je dus precies niét doen”, aldus Hoofwijk. “Bij een camper of caravan is het net andersom. Dan moet je juist zorgen dat je al vroeg begint met het openen van ramen en deuren, zodat de warmte naar buiten kan. Want dat is een beetje het punt bij campers en caravans, dat die warmte vaak niet weg kan.”

Zon buiten houden

U kunt u niet altijd tegen de hitte beschermen door in de schaduw te gaan staan. Bereid u daarom goed voor en neem zelf beschermmiddelen mee, die u uit de zon kunnen houden. Een luifel of een tarp (met idealiter een zijwand) zijn daar heel handig voor. Ook effectief is het om aan de buitenzijdes van de ruiten en dakvensters zonwering aan te (laten) brengen. Dat houdt namelijk beter warmte buiten, dan wanneer dat van binnenuit gebeurt. “Trek niet de blindering omlaag, sluit de gordijnen niet, want de warmte komt dan al binnen”, adviseert Frans Hoofwijk. Heeft u geen zonwering, dan helpt het ook om bijvoorbeeld badlakens voor de ruiten te hangen. Of gebruik de reflecterende kant van een reddingsdeken.

kamperen in de regen
Lees ook: 10 tips bij kamperen in de regen

Beter slapen in een hete caravan of camper

Net zoals in huis, helpt een ventilator om beter te slapen tijdens hitte. Door die te richten op een handdoek die u vochtig gemaakt heeft, voelt de lucht nog wat koeler. In een eerder artikel geven we meer tips om plaknachten te overleven.

Op pad in de winter

Wanneer u niet tijdens zomerse omstandigheden op reis gaat, maar juist in de winter, zijn er weer hele andere omstandigheden waar u rekening mee moet houden. Zoals condensvorming, problemen met de accu en kou. In een eerder artikel vindt u daar handige tips voor.

(Bron: MAX vakantieman, NKC, Campings.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (5)

    Clever says:

    Krijg toch sterk de indruk dat Max denkt dat wij Camperaars een beetje hersenloos door het leven gaan door dit soort tips te geven. ik plaats dit soort opmerkingen in de zelfde categorie als indien u niet tegen een muur wilt botsen is het aan te bevelen er omheen te rijden!

      Eddo Reyrink says:

      Voor beginners en gevorderden worden hier vaak clevere tips gegeven. Ik kampeer pas 67 jaar en vind het nog steeds leuk om ze te lezen. Pik op wat je leuk vindt en kunt gebruiken en vergeet de rest.

    John K says:

    Beste Clever:Er zijn altijd mensen die voor het eerst gaan kamperen/camperen en die graag advies willen hebben. We zijn allemaal rijk geworden door ervaring en adviezen. We denken ook allemaal wat een domme mensen kan je hebben ,,,Weetje dat dan niet,,,Maar zij vergeten dat zij ook eens zijn begonnen.Lees deze adviezen en onthou wat voor jou nieuw is en laat de rest weg.

      Sylvia70 says:

      Ik ben onderhand ook n ervaren kampeerder en ik ben nog steeds blij met nuttige tips.
      Bv de ventilator gericht op n vochtige handdoek.
      Ga ik zeker uit proberen.

    Zandkampen5 says:

    Wij zijn sinds 2020 fervente camperaars.
    Ik heb geinformeerd wat een nieuwe airco kost. Ho wel € 3000.
    Oplossing: bij de Blokker een losse ventilator gekocht.
    En het werkt!!