Duur 07:59
Gepubliceerd op 11 mei 2021

Het negatief reisadvies loopt af, wat houdt dat in?

Sinds 15 mei 2021 is het weer mogelijk te reizen naar landen met een laag besmettingsniveau. Het kabinet neemt hiermee afstand van het algehele negatief reisadvies. In plaats daarvan wordt naar individuele landen gekeken. Aan de hand van kleurcodes communiceert de overheid of men ernaartoe mag reizen. MAX Ombudsman Jeanine Janssen vertelt in Tijd voor MAX over deze wijziging. en wat betekent deze verandering bijvoorbeeld voor het boeken van vakanties deze zomer?

Kleurcodes

De overheid kijkt nu naar individuele Europese landen om een specifiek reisadvies op te stellen. Wat betreft de rest van de wereld gebruikt zij de veilige landen lijst van de Europese Unie. Ieder land krijgt een kleurcode toegewezen, die het reisadvies voor dat land representeert. In totaal zijn er 4 verschillende kleurcodes: rood, oranje, geel en groen. Naar rode landen mag door het hoge risico absoluut niet gereisd worden. Oranje betekent dat het afgeraden wordt om te reizen. Reis dus alleen naar deze landen als het echt niet anders kan. Geel duidt aan dat reizen mag, maar u wel waakzaam moet zijn. Groene landen zijn veilig om naartoe te reizen.

Veranderen van kleur

Naarmate er wereldwijd meer mensen hun vaccinaties krijgen, zullen steeds meer oranje en gele landen op groen springen. Het is helaas ook mogelijk dat landen terug worden geschroefd. Zo kunnen groene landen weer geel worden en gele landen teruggaan naar oranje.

Quarantainebeleid

In 2020 zijn veilige landen met verplichte quarantaine nog op oranje gezet. Als een land ‘veilig’ is, maar wel een quarantainebeleid heeft, vinden veel mensen dat ze zelf moeten kunnen bepalen of ze naar het land toe willen. Er is gehoor gegeven aan dit ongenoegen. Wel moeten  mensen zichzelf nu beter van tevoren informeren over de situatie in een land. Goede, actuele bronnen hiervoor zijn nederlandwereldwijd.nl en de app van Buitenlandse Zaken.

Het Europees coronapaspoort

Als het aan het Europees Parlement ligt, wordt het coronapaspoort zo snel mogelijk in gebruik genomen. Dit houdt in dat u met een certificaat kunt aantonen dat u gevaccineerd bent, een negatieve testuitslag heeft of corona heeft gehad. Met dit paspoort kan vervolgens vrij gereisd worden binnen de Europese Unie.

Bij het opzetten van het coronapaspoort staat, zeker voor Nederland, privacy hoog in het vaandel. Daarnaast wil het parlement dat verdere quarantaineverplichtingen komen te vervallen met zo’n document. Het is de vraag of dit in de realiteit werkt, aangezien lidstaten het quarantainebeleid zelf in de hand willen hebben. Een ander probleem is de onduidelijkheid rondom vaccinatieregistratie. Op dit moment is slechts 70 procent van de Nederlandse vaccinatiegegevens bekend bij het COVID-vaccinatie Informatie- en Monitoringsysteem (CIMS). Kortom, wat betreft het coronapaspoort zal de tijd ons leren hoe het allemaal precies in zijn werking gaat.

Wat houdt dit alles in voor vakantiereizen?

Het aanbod qua vakantiereizen zal nog beperkt zijn deze zomer. Marktwerking zorgt dan voor hogere prijzen. Populaire vakantielanden, zoals Frankrijk, Spanje en Italië staan daarnaast vooralsnog op oranje. Wat er echt allemaal mogelijk is deze zomer moet nog blijken.

Reizen vooralsnog risicovol

Houd er rekening mee dat reizen op dit moment hoe dan ook risicovol is, zelfs naar groene landen. Als u op vakantie gaat, lees u dan goed in over de huidige situatie en restricties in dat land op nederlandwereldwijd.nl en de app van Buitenlandse Zaken. Neem extra geld mee voor eventuele problemen en check bij uw verzekering waarvoor u precies dekking heeft. Want u wordt niet automatisch meer gerepatrieerd. Ook niet als een land tijdens uw verblijf van geel naar oranje of rood gaat.

(Bron: ANP, Rijksoverheid, NOS, Nederland wereldwijd, Jeanine Janssen)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer