Gevaarlijke situatie op de weg? Deze telefoonnummers kunt u bellen
Publicatiedatum: 26 februari 2024
Wanneer u deelneemt aan het verkeer, kan zich zomaar een (gevaarlijke) situatie voordoen. Een aanrijding of ongeluk, een spookrijder komt voorbij, er loopt een dier op de snelweg, er liggen voorwerpen op de weg of er zijn grote gaten in het asfalt. Wanneer belt u dan de politie en wanneer Rijkswaterstaat?
Situatie: voorwerpen op de weg of gaten in het asfalt
Het kan gebeuren dat er voorwerpen op de weg liggen. Dat kan een kapotte autoband zijn, maar ook spullen die iemand verloren is of grote gaten in het asfalt. In dit geval kunt u de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat bellen. Het telefoonnummer 0800-8002 is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 07.00 uur tot 20.00 uur. In het weekend en op feestdagen is dit van 10.00 tot 18.30 uur. Ziet u iets buiten de genoemde tijden? Dan kunt u contact opnemen met de politie via 0900-8844. Dit is het telefoonnummer wanneer er geen spoed is, maar wel politie nodig is.
Onthoud waar u rijdt op dat moment
Bel alleen handsfree of zorg dat u op een veilige plek stil staat voor u gaat bellen. Onthoud daarbij op welke (snel)weg u rijdt. Hiervoor kunt u de hectometerpalen aan de rechterkant van de weg gebruiken. Hierop staat ook de hectometeraanduiding (bijvoorbeeld 50,8). Meestal staat er ook Li (links) of Re (rechts) op, dit geeft de rijrichting aan. Het is handig voor de weginspecteurs of politie om te weten waar de voorwerpen ongeveer op de weg liggen. Omschrijf het voorwerp, wanneer u iemand spreekt. Bent u regelmatig onderweg, zet het nummer van Rijkswaterstaat dan in uw telefoon. Dan heeft u het nummer altijd bij de hand.
Haal nooit zelf iets van de weg, dit zorgt voor meer gevaarlijke situaties
Haal nooit zelf een voorwerp van de weg. Dit levert gevaarlijke situaties op voor uzelf en voor andere weggebruikers. Daarnaast kijkt Rijkswaterstaat mee via zo’n 3.000 camera’s boven snelwegen. Zo kan snel een rijbaan afgesloten worden, als ergens iets ligt. Een weginspecteur of de politie haalt het voorwerp dan weg.
Situatie: een aanrijding of een spookrijder
Zorgen de spullen op de weg voor levensgevaarlijke situaties, waarbij ongelukken kunnen gebeuren? Bel dan 112. Dit nummer moet u ook bellen als u een aanrijding heeft gehad en iemand gewond is. Of wanneer u een spookrijder tegenkomt.
Doorgeven met de 112NL-app
Lukt het niet om te bellen of vindt u dat eng? Dan is de 112NL-app een oplossing. Via deze app voor de smartphone kunt u informatie doorgeven aan de meldkamer. Het handige hieraan is, dat de app automatisch uw locatie doorgeeft. Heeft u moeite met horen of praten? Dan kunt u dat in de app aangeven, dan wordt er een chat geopend en kunt u op die manier hulp vragen.
(Bron: AD, Rijkswaterstaat, Politie, Rijksoverheid. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Als ik iets zie en ga bellen?
Weet U wat de kosten zijn als ze mijn zien bellen?
Onthouden, of kladje noteren naar parkeerplaats of laat je partner bellen.
Naast de automatische Kenteken herken camera voor openstaande boete , gestolen voertuigen of APK verlopen zijn er ook enkele die zien of je iets aan je oor hield!
De eerste die bellende al herkennen zijn er al en er komen meer dus lijstje plaatsen is nutteloos hier!
Ook zal een lijstje er voor zorgen dat ze deze gaan verplaatsen!
Ik heb wegens vaker in Camper reizen ook de buitenlandse erin gezet, maar de bijrijder moet bellen!
Op binnen wegen, ik haat dure Tolwegen met dure pompen… haal ik het zelf liever weg, daar geen bordjes en lastig door te geven.
Let eerst op je eigen veiligheid voor je iets goeds gaat doen voor andere die minder goed opletten!
Bel alleen handsfree of zorg dat u op een veilige plek stil staat voor u gaat bellen. Onthoud daarbij op welke (snel)weg u rijdt.
Goed lezen is ook een vak!