Gestrande Nederlanders in het buitenland, wat is de stand van zaken?
Publicatiedatum: 9 april 2020
Nog altijd zijn er enkele duizenden Nederlanders gestrand in het buitenland. Hen terugkrijgen met het sluiten van de grenzen is geen eenvoudige klus. De overheid, reisbranche en verzekeraars hebben hun handen er vol aan. Eerder lieten zij weten de krachten te hebben gebundeld door samen te werken op de website bijzonderebijstandbuitenland.nl. Maar wat is de stand van zaken? MAX Ombudsman Jeanine Janssen praat ons bij.
Hoeveel Nederlanders zijn er op dit moment teruggekomen vanuit het buitenland?
“Op dit moment staan 20 vluchten gepland. Er zijn zo’n 3500 mensen terug waarvan 500 mensen uit andere EU landen.”
Maar eerder kwam naar buiten dat er 21.000 registraties waren van mensen die vastzaten in het buitenland. Dat ligt wel erg ver van die 4500 mensen af. Hoe kan dat?
“Dat vond ik ook. Ik hoopte dus op cijfers die het één en ander duidelijk maakten. Maar die heb ik niet. Ik heb wel een uitleg gekregen.
Er zitten heel veel dubbelingen in die 21.000. Mensen die zichzelf hebben geregistreerd waarvan de partner het dan nog een keer doet en de ouders voor de zekerheid ook nog maar een keer. Dan gaat het dus om:
- Onvolledige registraties. Alleen een naam, maar geen gegevens
- Er zitten mensen bij die al lang terug zijn. Ze schatten nu de helft van de mensen
- Er zitten mensen bij die geholpen werden en toen niet kwamen opdagen bij het vliegtuig, omdat ze toch hadden besloten langer te blijven!
- Als laatste zitten er ook mensen bij die al langere tijd wonen in die landen en die nu weg willen. Voor die mensen is deze repatriëring niet opgestart!”
Het systeem is dus vervuild? Hoe gaan ze dat oplossen?
“Gisteren, woensdag 8 april 2020, om 17.00 uur is het systeem gesloten. Dat is voornamelijk gedaan om de vervuiling te stoppen. Mensen die echt de afgelopen 2 weken alles hebben gemist, kunnen zich natuurlijk gewoon melden bij het contactcenter van Buitenlandse Zaken, te bereiken via nummer (00)31- 24 7247247. Ze gaan vervolgens de dubbelingen eruit halen en contact opnemen met de mensen waarvan onduidelijk is of ze nog ergens zitten. En dan gaan ze gestaag door.”
Is Nieuw-Zeeland extra moeilijk om vanuit terug te keren naar Nederland?
“Op zich niet. Dat loopt nu goed. Peru was een groot probleem. Dat is getackeld. Marokko is nog steeds een groot probleem. Ze komen niet binnen. Dus daar vragen ze mensen ook geduld te hebben. Deze week komen vluchten terug uit Peru, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en de Balkan. Blijf geduld hebben en probeer ook nog steeds zelf terug te komen!”
Jeanine Janssen vertelt over de repatriëring van Nederlanders in Tijd voor MAX op 9 april 2020.