Vlees grillen op een skottelbraai.

Geliefd onder kampeerders, maar wat is een skottelbraai eigenlijk?

Wie regelmatig gaat kamperen, zal er een hebben: een skottelbraai. Maar voor wie nooit kampeert of nog beginnend is, zal zich afvragen waar we het over hebben. We leggen het uit. En ook waarom het niet alleen op de camping handig is.

Een skottelbraai is niet 1 op 1 te vergelijken met een barbecue

Een skottelbraai is een soort gasbarbecue. Al kan het niet helemaal met een barbecue vergeleken worden. Een barbecue kan namelijk 1 ding en dat is het grillen van vlees, vis en groenten. Een skottelbraai is veel uitgebreider. U kunt ermee wokken, bakken, eenpansgerechten maken en ook barbecueën.

Een 3-poot met wok of plaat

De basis is een driepoot met daarop een soort grote wok of plaat. Diverse hulpstukken zorgen ervoor dat er ook andere dingen op bereid kunnen worden. Denk aan een grillrooster, grillplaat, een paellapan, een pizzasteen of bakplaat.

De skottelbraai is overgewaaid uit Zuid-Afrika

De skottelbraai komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. Boeren die aan het werk zijn op het land nemen eten mee en bereiden dat ter plekke. Ze gebruiken een oude ploegschaar (een plat, groot, blad), waaronder ze een vuurtje stoken. Op het blad ‘braaien’ ze het vlees. Braai is Afrikaans voor barbecue. Het vet wat uit het vlees komt, zorgt ervoor dat het niet aanbakt. Skottel verwijst naar de grote schotel, waarop het eten bereid wordt.

De voordelen

Voor op de camping is de skottelbraai een handig apparaat, omdat het zo veelzijdig is. Het is makkelijk om hem naast de tafel te zetten, waardoor er niet in de caravan of tent zelf gekookt hoeft te worden. Dat scheelt een hoop etensluchten om in te slapen. Het apparaat is niet zwaar, waardoor het makkelijk ergens anders neer te zetten is.

De skottelbraai is er in het groot, maar ook in het klein. De kleine versie is handig wanneer u maar met z’n 2en bent. Maar wanneer u met een grotere groep bent, kan in de grote schotel gekookt worden voor 8 mensen tegelijk.

Waar een barbecue vaak rookt, zal dat bij de skottelbraai niet zo snel gebeuren. Het wordt niet verwarmd door kolen, maar door gas. En dat scheelt een hoop.

Een barbecue die rookoverlast veroorzaakt.
Lees ook: Barbecueën zonder overlast voor de buren te veroorzaken, zo kan het

Nadelen skottelbraai

Het apparaat werkt op gas, dus er moet wel een gasfles in de buurt staan. Of er moet een lange slang van de gasfles naar de skottelbraai gelegd worden. Met duurder wordende gasprijzen, zijn ook de gasflessen duurder geworden. Daarom kiezen kampeerders er ook voor om gasloos te koken.

Ook al heeft het apparaat meerdere hulpstukken, u kunt maar 1 ding tegelijk gebruiken. Dus wilt u bijvoorbeeld aardappels wokken en vlees grillen? Dan zal dit los van elkaar moeten. Al zijn er tegenwoordig ook wel platen die verschillende vakken voor grillen en bakken hebben. En anders zijn eenpansgerechten ideaal!

Niet alleen voor op de camping

Omdat het zo’n multifunctioneel apparaat is, werkt de skottelbraai niet alleen fijn op de camping. Wie na de vakantie thuis komt, hoeft hem dus niet in de caravan te laten liggen. Want ook thuis in de tuin of op het balkon is hij handig in gebruik.

(Bron: De Wit Schijndel, Obelink, Cadac, Toppy, 24Kitchen. Foto: ANP)

Geef een reactie

Reacties (8)

    ijstaartindeoven says:

    Ik vond het nogal een tegenvaller.

    Voordelen:
    + compact op te bergen
    +relatief goedkoop
    +makkelijk te reinigen

    Nadelen:
    -laag vermogen. (2 liter soep koken kost 1,5 uur, en vlees snel goed ‘dichtschroeien’ lukt niet)
    -wokken kan niet! (Eén beetje laf roerbakken wel.)
    -windgevoelig (waait uit bij wind, dus moet dan in voortent)
    -Géén bbq smaak (bij bbq functie)
    -de bakplaat is behandeld met PTFAS. (Bij beschadiging zwaar kankerverwekkend)
    -het PTFAS inlegvel voor de geëmailleerde wok zou dus verboden moeten worden (zie uitleg boven)
    -bij gebruik 100% butaan gas heeft het apparaat meer vermogen, maar smelten er kunststof onderdelen!
    -losse deksel. (Niet opklapbaar, dus onhandig)
    -geen temperatuur meter.

    Ik zou zelf gaan voor een Weber Q1200 of een Napoleon TravelQ.

      Val says:

      Klopt inderdaad, vermogen is veel te weinig om bv. te wokken en dergelijke.
      Ben er ook niet tevreden over.

    Dimitri says:

    Toen wij destijds nog op vakantie gingen met de tent, hebben wij de grote en later de kleine uitvoering gehad.
    Het idee is geweldig, maar in de praktijk zijn zowel de grote als de kleine niet handig in gebruik, de grote neemt te veel plek in tijdens de reis en het camperplek met een gasfles erbij.
    En bij de kleine uitvoering was de gasvlam niet krachtig genoeg en de vlam waaide regelmatig uit.
    Tevens was er een probleem met de kleine uitvoering met de gastoevoer.
    Wij gebruikte bij alle 2 de cadac’s een losse gasfles, het systeem van de kleine waar je de slang aansloot tot aan de brander lekte gas, dit was bekend bij Cadac.
    Cadac gaf hier destijds garantie op tot een jaar, erg leuk als je hem koopt meteen na de vakantie en pas de volgende zomer hem weer in gebruik neemt, dan val je qua garantie buiten de boot. Ik heb er destijds zelf een snel koppeling op gesoldeerd, wat goed werkte.
    Maar dit vond ik niet erg netjes van Cadac destijds, dus dat was het einde tijdperk Cadac voor ons.
    In de corona tijd hebben we een stacaravan gekocht, en bij een bekende chicken keten eens iets gehaald en kregen daar een gratis pan bij.
    Geweldig, niet alleen om hun product, je kan er veel meer mee.
    1 pans gerechten, mosselen, kokkels, pizza, vlees bakken en als deze kuren begint te vertonen ruil je hem in en je krijgt een nieuwe schone.
    Op een camping plek met 10 ampère kun je deze gewoon gebruiken, dit is het 3de jaar waar we de pan tot 2 a 3x per week gebruiken.

      Val says:

      Beste,
      Kan je misschien vermelden over welke pan het gaat ?
      Alvast bedankt.

      Dimitri says:

      Ik heb speciaal geen naam vernoemd ivm reclame, maar het gaat om de kippiepan.

      Dimitri says:

      Vaak krijg je een gebruikte pan gratis, gewoon even vragen om een nieuwe en daar betaal je 15€ voor, er kan eigenlijk niet veel kapot aan gaan.
      Wat wel een gevoelig dingetje is, zijn de stekkerpinnetjes op de pan, gewoon met beleid behandelen. We zijn er elk weekend erg content mee.

    bravo19 says:

    Wij hebben gebruik gemaakt van de skottelbraai, maar was er gauw klaar mee. Het grillrooster en alle attributen die erbij zaten zijn te groot om schoon te maken. Het inlegvel was wel weer gemakkelijk, maar er komt toch etensresten op de pan zelf.
    We hebben hem nu ingeruild voor een elektrische multifunctionele pan, enige nadeel is dat je wel 10 Amp aan elektra nodig heb en niet alle campingplaatsen hebben dat.

    pvr1959 says:

    Het is een vrij lomp apparaat waar je flink aan te sjouwen hebt. Lastig opbergen in auto of caravan.
    Ook het schoonmaken is lastig door de grote afmeting van denschotel.