Gasloos kamperen

Gasloos kamperen: dit zijn de opties

De hoge gasprijzen blijven aanhouden. Ook op een kampeervakantie kan dit de kosten flink laten oplopen. Gasloos kamperen is daarom steeds meer gewild. Maar wat zijn de opties? Wij zochten het voor u uit. 

Duur gas

Op vakantie koken de meeste Nederlanders op gas met een kookstel, een skottelbraai of op een 1-pits brander, meldt de website I Love Kamperen. Een paar maanden terug betaalde u zo’n 50 euro voor een volle gasfles van 5 kilo en 30 euro om deze bij te vullen. Maar tegenwoordig betaalt u al gauw 90 euro voor dezelfde gasfles en 50 euro voor het aanvullen, zo meldt RTL Nieuws.

ergernissen op de camping
Lees ook: Ergernissen op de camping: zo worden ze draaglijk

Gasloos kamperen

Gasloos kamperen lijkt door bovengenoemde prijzen dus een goede optie om geld te besparen. Hierdoor is elektrisch kamperen steeds meer in trek. Toch is dit niet voor iedereen weggelegd. Sommige caravans of campers moeten bijvoorbeeld eerst omgebouwd worden voor een elektrische kookplaat. Wel kunt u sommige elektrische kookplaten los meenemen. Echter kost elektrisch koken meer tijd dan koken op gas en verbruikt dit veel stroom. De website I Love Kamperen beschrijft dat een campingplaats over gemiddeld 6 tot 10 ampère beschikt, wat gelijkstaat aan 1320 tot 2300 watt. Maar met verschillende elektrische apparatuur zoals een koelkast, waterkoker, ventilator, koffieapparaat en kookplaat, blijft er weinig tot geen stroom over. En als u veel apparaten tegelijkertijd gebruikt, kan dit voor kortsluiting zorgen. Om dit te voorkomen kunt u een ampère-meter gebruiken die het verbruik meet.

Als vanouds

Naast elektrisch koken zijn er nog andere mogelijkheden om gasloos te kamperen. Bijvoorbeeld door een houtvuur aan te maken. De pan kunt u hierboven of middenin plaatsen. Hiervoor heeft u wel een pan nodig die hiertegen bestendig is. Verder kunt u gebruik maken van een houtskoolbarbecue. Het nadeel van beide opties is echter wel dat het koken wat langer duurt en ze niet overal zijn toegestaan in verband met brandgevaar. Controleer dit daarom van tevoren.

Kamperen
Lees ook: Kamperen maakt gelukkig, dit zijn de voordelen van een vakantie op de camping

Toch gas

Wilt u toch met gas kamperen? Dan kunt u hier het best zuinig mee omgaan om zo geld te besparen. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor meer koude maaltijden, zoals salades en overwegen om het gas niet te gebruiken voor de verwarming van de ruimte.

(Bron: RTL Nieuws, I Love Kamperen, lichtgewichtreizen.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (19)

    Adriaan K says:

    Van het gas af voor het millieu en dan gaan stoken op hout en kolen?

    Zjeertje says:

    Lang leve de Slowcooker! Die verbruikt maar max. 250 W! Echt ideaal, hij maakt je eten in 3-4 uur gaar en klaar en zelf kun je op pad. Goed geregeld

    Hans T says:

    Als je de verwarming niet gebruikt doe je verrassend lang met een 5kg fles. Of anders terug in de tijd met een centrale keuken (gaarkeuken) zoals 60 jaar geleden bij de vakantiehuisjes in Epe.

    Springer says:

    Een heel goed alternatief is een Origo spiritusbrander. Branden goed. Werd veel in de Watersport gebruikt, kunt hem ook makkelijk mee naar buiten nemen om te koken

    Agneta52 says:

    Er bestaan ook 1- en 2 pits inductie kookplaatjes, supersnel!!

    mare says:

    Voor op de camping heb ik een elektrische hapjes pan gekocht. IPrima apparaat om aardappels te bakken of eenpansgerechten te maken.

      Olinka says:

      Ja dat hebben wij ook en het bevalt ons heel goed. Lekker buiten koken en er kan alles op, vlees groente aardappeltjes.

    mare says:

    Rijst zet ik na een paar minuten koken in bed. Een goed alternatief voor de hooikist

    Babette1965 says:

    Adriaan K, dat dus!

    Droppie says:

    Adriaan heeft gelijk als hij zich afvraagt of we i.p.v. gas op hout en kolen moeten gaan stoken.
    Dit geldt niet alleen voor de camping maar ook voor de huizen.
    Het aantal houtkachels is schrikbarend toegenomen omdat de consument géén weet heeft van de schadelijkheid van stoken met hout.
    Voor meer informatie daarover kunt u lezen op de website van “houtrookvrij”.
    Als het goed tot u doordringt stookt u nooit meer op hout!
    U rookt immers toch ook niet meer? Zo ja, dan is dat jammer voor uw omgeving.

      Riny6 says:

      Ach Droppie, als je nooit aangesloten bent op gas, moet je wel hout stoken en daar is niets mis mee. Kijk maar hoeveel hout er ieder jaar verstookt wordt in Afrika, Indonesië, India met al die crematies Rusland,Langs de Amazone rivier en al die branden in Oekraïne, waar praat je dan over. Ik stook al
      50 jaar een houtkachel en hoop het nog lang vol te houden

    CdeGroot says:

    Primus, en ook Optimus maken nog steeds een uitstekende multifuel branders.

    Catboon says:

    Hoewel deze bijdrage misschien niet bruikbaar is op een camping, geef ik hierbij míjn oplossing van goedkoper koken (thuis). Ik kook zelf al jaren met opeengestapelde chinese stoommandjes, voor weinig te koop in een Chinese toko. De mandjes staan gestapeld op een (steel)pannetje met kokend water, en wel zo dat de bodem van het onderste mandje het water niet raakt. Dus één warmtebron voor meer “pannetjes”. Het water verwarmde ik oorspronkelijk op een gaspit. Inmiddels breng ik het water aan de kook in een electrische waterkoker (gaat sneller)en giet het kokend over in eerder genoemd (steel)pannetje. Door het stapelen van de mandjes is ook goed te variëren in stoomtijd. Voor kleine gezinnen levert dit een behoorlijke besparing in gas op. Bij mij was die, tesamen met zorgvuldig omgaan met de centrale verwarming, in de afgelopen “stookperiode” één kwart op het gasgebruik van het jaar daarvoor! Kati

    Embvr says:

    Goed advies: Lekker los open vuurtje stoken op de camping. Wel eens gehoord van brandgevaar?

    Embvr says:

    Wat een advies. Als iedereen elektrisch gaat koken gaat uiteraard de prijs voor elektrisch voor iedereen omhoog. En ook elektrisch is niet goedkoop toch.
    Dat advies over hout stoken….daar heb ik al op gereageerd.

    jhvla says:

    Wij hebben ervaring met jarenlang op gas koken in de caravan, maar zó duur is dat helemaal niet hoor!
    De verwarming op gas, ja dat maakt het duur. En electrisch koken heeft veelal het probleem, dat de camping
    niet voldoende ” amperes ” kan leveren want dan zit je soms met doorgeslagen zekeringen of de aardlekschakelaar slaat uit…….

    Fietser Op Posbank says:

    Ik zag ooit een groot (1 meter?) parabool scherm van reflecterend materiaal dat zonlicht reflecteert naar een brandpunt. Daar was een houder waar de pan op geplaatst kan worden om water te koken of een eitje te bakken. Op vakantie schijnt vaak de zon, dus heel bruikbaar, lijkt me. Ook in ontwikkelingslanden wordt het gebruikt. Waarom het hier niet populair geworden is, dat weet ik niet. Misschien omdat het TE eenvoudig is.

    Flinter says:

    Wat nog niet genoemd is, koken op benzine. Het is even wennen maar eenmaal gewend bevalt mij uitstekend. Op een liter kookpunt benzine kun je aardig wat koken.

    Gas goedkoop says:

    Ik vraag me toch af,zie al die bedragen voor gas..
    Ik kocht een week geleden in Spanje een grote fles propaan gas van repsol en moest 17,20 euro betalen volgens mij word je in Nederland gewoon maar wat aangesmeerd en is het nooit genoeg