Foutgeparkeerd of andere overtreding, wat kost wegslepen en hoe krijgt u de auto weer terug?
Publicatiedatum: 22 februari 2024
Staat uw auto zonder toestemming op een invalidenparkeerplaats of heeft u openstaande parkeerboetes? Blokkeert uw auto het verkeer of parkeert u in een straat waar werkzaamheden zijn? Als u, bewust of onbewust, één van deze fouten maakt tijdens het parkeren, kan de gemeente uw auto wegslepen. En dat kan u heel wat kosten opleveren. Wat moet u dan doen om uw auto terug te krijgen?
Wanneer mag de gemeente uw auto wegslepen?
De gemeente draagt zorg voor het parkeerbeleid en het wegslepen van auto’s, soms in samenwerking met een particulier bergingsbedrijf. Wanneer uw auto weggesleept kan worden en hoeveel u moet betalen, verschilt dus per gemeente. In Amsterdam krijgt u bijvoorbeeld een wielklem als u minstens 5 parkeerbonnen niet betaald heeft. En heeft u dat 24 uur na het plaatsen van de wielklem nog steeds niet gedaan, dan sleept de gemeente uw auto weg. In Utrecht treedt deze procedure al in werking bij 3 of meer openstaande parkeerbonnen. En de gemeente Delft kan uw auto al wegslepen als u voor een in- of uitrit staat. Wel mogen gemeentes een voertuig pas wegslepen, als dat noodzakelijk is voor de veiligheid en de doorstroom van het overige verkeer.
Hoe krijgt u een weggesleepte auto terug?
In februari 2024 is Utrecht nog de gemeente met de hoogste wegsleepboete van Nederland, uitgaande van personenauto’s. Wegslepen kost 399,36 euro, het verwijderen van een wielklem 165,33 euro en het stallen van de weggesleepte auto’s 34,79 euro per dag. Mocht u nog openstaande parkeerboetes hebben, dan komen die kosten daar dus nog bovenop.
Maar de boetebedragen in Amsterdam worden waarschijnlijk nog hoger, per 1 maart 2024. De gemeente heeft een voorstel ingediend om de wegsleepboete te verhogen van 373 naar 452 euro. Verder kost een wielklem momenteel al 214 euro en zijn de opslagkosten 30 euro per dag. Relatief laag zijn de tarieven in Rotterdam, waar het wegslepen van een personenauto 165 euro kost en de opslagkosten 4 euro per dag bedragen. Bij MAX vakantieman kunt u meer lezen over de verkeersboetes die met ingang van 2024 in Nederland gelden.
Wilt u uw auto terughalen van de opslagplaats, dan dient u in elk geval een geldig legitimatiebewijs mee te nemen. Daarnaast dient u meestal de noodzakelijke kosten direct af te rekenen. Ga van tevoren goed na of dit ook met contant geld kan of dat u alleen kunt pinnen. Daarnaast is het, zoals bijvoorbeeld in Utrecht, soms nodig om uw kentekenbewijs en een sleutel mee te nemen. Informeer sowieso bij uw gemeente wat u allemaal moet meenemen, om te bewijzen dat u de eigenaar van de auto bent. Is er niemand die de auto ophaalt, dan kan deze na een paar weken gesloopt of verkocht worden.
Kunt u bezwaar maken?
En wat als uw auto ten onrechte is weggesleept? Stel dat dit om 6.30 uur al is gebeurd, terwijl er in uw gemeente pas na 7.00 uur een parkeerverbod geldt. Of stel dat uw elektrische auto na een oplaadbeurt nog steeds bij een laadpaal staat (‘laadpaalkleven’)? Of dit wel of niet een boete (of nog erger) oplevert, is een complexe casus waar Meldpunt in dit artikel dieper op ingaat. Sowieso moet het wegslepen dus noodzakelijk zijn, met het oog op de veiligheid en de doorstroom van het overige verkeer. Als u het niet eens bent met de wegsleepboete, kunt u binnen 6 weken bezwaar maken bij de afdeling parkeerbeheer van uw gemeente. Zorg in elk geval dat u een duidelijke, gegronde reden voor uw bezwaar aanvoert. Waar u verder aan moet denken en welke bewijsstukken u nodig heeft, legt de ANWB uit.
(Bron: MAX Meldpunt, MAX vakantieman, Het Parool, NU.nl, Politie.nl, Gemeente Amsterdam, Gemeente Utrecht, Gemeente Delft, Gemeente Rotterdam, ANWB, Bezwaartegenverkeersboetes.nl. Foto: Shutterstock)