fietsvakantie

Fietsvakantie in Nederland of het buitenland, zo gaat u goed voorbereid op reis

Wie houdt van een actieve vakantie met de fiets hoeft niet ver weg. Want een fietsvakantie kan gewoon in eigen land. Maar een fietsvakantie in het buitenland is ook een aanrader. U ziet veel van de omgeving en bent in beweging. Om de vakantie zo prettig mogelijk te laten verlopen, is het goed om met een aantal zaken rekening te houden.  Welke zaken moet u van tevoren regelen en wat moet u zeker niet vergeten mee te nemen?

Type fiets

Welke fiets het meest geschikt is voor uw reis is afhankelijk van de route die u gaat fietsen, wat voor landschappen u tegenkomt en de hoeveelheid bagage die u meeneemt. Voor bijvoorbeeld relatief korte afstanden in Nederland voldoet een goede stadsfiets. Om tegen hellingen op te kunnen fietsen heeft u lichte versnellingen nodig.

Fietsen met een stang (herenmodellen) zijn over het algemeen stabieler en kunnen meer bagage meedragen zonder problemen. Er zitten echter wel verschillen tussen de zadels op herenfietsen en de zadels op damesfietsen. Probeer van tevoren uit waar u het prettigst op zit en fiets wat proefrondjes voor u op vakantie gaat. Wennen aan een zadel is heel belangrijk om zadelpijn tijdens de reis te minimaliseren.

E-bikes

Het grote voordeel van e-bikes is dat u minder hard hoeft te trappen om vooruit te komen. Inmiddels zijn de elektrische fietsen prima geschikt om mee op fietsvakantie te gaan, als u maar wel in de gelegenheid bent om de accu ’s nachts op te laden. Dit wordt een probleem als u veel vrij wilt kamperen.

E-bikes met een voorwielmotor zijn minder geschikt om te klimmen. Deze motor functioneert vaak niet optimaal wanneer u heuvelop fietst. Voor bergachtige gebieden kunt u dan ook beter kiezen voor een e-bike met een middenmotor.

Kleding

Het is goed mogelijk om in relatief normale kleding te fietsen, maar let erop dat de kleding die u draagt wel comfortabel zit. Daarnaast verdienen de broeken en schoenen die u gaat dragen op de fiets extra aandacht.

Een fiets(onder)broek kan helpen om schuren tegen het zadel te voorkomen. Deze kledingstukken beschikken over een zeem, een naadloze padding die het schurende gevoel tegengaat. Probeer voor de vakantie uit of u het fijner vindt om een fietsonderbroek of een fietsbroek te dragen en welk merk het lekkerst zit.

Wat betreft schoenen gaat het natuurlijk eveneens om persoonlijke voorkeur. De fiets- en wandelschoen wordt over het algemeen als meest geschikt getypeerd. Een stevige binnenzool zorgt voor fietscomfort, terwijl het zachte rubber en de normale pasvorm fijn zijn bij het wandelen. Gewone wandelschoenen of stevige gympen voldoen prima als u wat minder kilometers maakt (en bijvoorbeeld meer tussendoor wandelt).

Regen

Niet alleen in Nederland kan het voorkomen dat u 1 of meerdere dagen in de regen fietst, ook over de grens valt geregeld een buitje. Neem daarom een ademend regenpak mee, al zit hij niet altijd even comfortabel. Na de regenbui kan zo’n pak snel weer uit, doorweekte kleding droogt veel trager op.

Zorg er daarnaast voor dat uw spullen droog blijven. Dit kan bijvoorbeeld door waterdichte (fiets)tassen mee te nemen, of door uw spullen in een vuilniszak te doen alvorens ze in de (fiets)tas gaan.

Bagage

De ideale paklijst voor een fietsvakantie bestaat niet. Afhankelijk van uw overnachtingsplannen ziet de paklijst er bijvoorbeeld al heel anders uit. Over het algemeen geldt: neem zo min mogelijk mee, alleen dat wat u echt nodig heeft. Kijk online rond voor ervaringen van anderen of vraag aan bekenden of ze tips voor u hebben. Misschien bent u zelf al eens op fietsvakantie geweest. Weet u nog wat toen heel prettig was en wat u eventueel gemist heeft?

Fietscheck voor vertrek

Laat uw fiets vlak voor vertrek goed nakijken bij de fietsenmaker. Hier checken ze onder andere de bandenspanning, of de remmen goed zijn afgesteld, de versnelling, et cetera. Zo kan u veilig op weg en heeft u ook een minimale hoeveelheid reserveonderdelen nodig. Neem alleen gereedschap mee waar u ook daadwerkelijk mee om kunt gaan. Mochten er echt problemen ontstaan met uw fiets, kunt u altijd ergens om hulp vragen.

Wanneer u al uw spullen heeft, is het nog een hele kunst alles praktisch op de fiets te krijgen. Pak zo min mogelijk en houd spullen die bij elkaar horen, zoals kampeer- of kookspullen, ook echt bij elkaar. Zet de tassen die u meeneemt in de lengterichting op de fiets en dichtbij het lichaam. Zorg er voor dat de fietstassen links en rechts even zwaar zijn.

(Bron: Nu.nl, ANWB, Fietsvierdaagsen, Fietsersbond, AD)

Geef een reactie