fietsnetwerk

Fietsnetwerk in Nederland niet zonder gebreken

Het is niet best gesteld met het fietsnetwerk in Nederland. Deelnemers aan de jaarlijkse Nationale Fiets Telweek beoordelen 1 op de 5 afgelegde fietsritten namelijk als onveilig.

Gevaarlijke situaties

Tijdens de Nationale Fiets Telweek, die duurt van 18 t/m 24 september 2017, fietsen ruim 15.000 deelnemers in 98.000 ritten gezamenlijk meer dan 500.000 kilometer. Hun ervaringen leggen zij vast in een speciale app. Uit deze gegevens blijkt dat de fietsers veel onveilige situaties tegenkomen. Zo is het fietspad niet overal goed verlicht, is de bestrating soms gevaarlijk voor fietsers of krijgen fietsers te maken met opgebroken bestrating.

Verbeteringen

Het doel van de Fiets Telweek is om in kaart te brengen waar er precies behoefte is aan de verbetering van het fietsnetwerk. Het is de derde keer dat deze week plaatsvindt en uit de eerdere 2 zijn al verbeteringen voortgevloeid. Zo is er op bepaalde plekken het fietspad verbreed en zijn er stoplichten verwijderd voor een betere doorstroom.

Zorgen om fietspaden

Verbeteringen aan het Nederlandse fietsnetwerk lijken geen overbodige luxe, want de fietspaden worden steeds drukker. In augustus 2017 luiden de ANWB, de Fietsersbond en wielersportbond NTFU de noodklok. Zij werken momenteel aan een project dat moet resulteren in de plaatsing van bordjes langs veel fietspaden met daarop aanwijzingen voor het optimale gebruik ervan. Ook is het nieuwe kabinet naar alle waarschijnlijkheid van plan om 100 miljoen extra te pompen in het fietsnetwerk.

Geef een reactie

Reacties (2)

    RABE says:

    Op de Veluwe is het fijn fietsen, maar de fietspaden zijn eigenlijk te smal voor het geldende twee richting verkeer.
    En goed opletten voor de knooppunt route. Daar gaat nog wel eens wat mis. Staat opeens het bordje aan de linkerkant van de weg, of achter een struik, of gewoon meegepikt door iemand. Ik zou zeggen, ga niet onderweg zonder routekaart als back-up.

    Janvdb says:

    De fietspaden zijn inderdaad veel te smal, zeker voor het alsmaar toenemende verkeersdeelnemers. Bovendien rijden er verschillende soorten voertuigen op dezelfde fietspad, zoals brommers, wielrenners, bakfietsen met kinderen, spookfietsers, snorfieten en soms ook ijskarretjes. Ook rijden er veel mensen met twee of drieen naast elkaar zodat er levensgevaarlijke situaties ontstaan.
    De oplossing; alle brommers en wielrenners op de openbare weg.