fietsen winter

Fietsen in de winter? Zo blijft u warm en droog

De meeste Nederlanders stappen het hele jaar door op de fiets, maar in de winter kan een fietstocht door kou en nattigheid soms wat minder aangenaam zijn. Gelukkig blijft u met deze tips lekker warm en droog op de fiets. 

De juiste handschoenen

Veel mensen krijgen in de winter al snel last van koude handen op de fiets, dit is niet alleen erg vervelend maar kan ook gevaarlijk zijn. Want met stijve, koude vingers gaat remmen en sturen soms lastiger. Daarom is het belangrijk om uw handen zo warm mogelijk te houden. Dit doet u door te zorgen voor goede handschoenen, het liefst ademend en water- en winddicht. Daarnaast mogen handschoenen ook niet knellen, dat werkt namelijk averechts doordat de doorbloeding in de handen wordt geremd. U kunt er ook voor kiezen om extra handwarmers in uw handschoenen te stoppen, hierdoor blijven uw handen langer warm. En heeft u echt veel last van koude handen? Dan bestaan er zelfs verwarmde handschoenen.

Heeft u een e-bike met een touchscreen display? Dan is het goed om ook daar rekening mee te houden in uw handschoenkeuze. Er bestaan namelijk speciale touchscreen-handschoenen.

Houd uw voeten warm

Net als handen, worden ook voeten vrij snel koud. Gelukkig bestaan er allerlei tips om uw voeten warm te houden tijdens een winterse fietstocht. Draag bijvoorbeeld winterweerbestendige sokken. Dit zijn speciale sokken die de warmte goed kunnen reguleren en snel drogen, waardoor zweet er minder snel voor kan zorgen dat uw voeten afkoelen. Ook de schoenen die u draagt maken verschil, gevoerde schoenen met een dikke zool laten de kou namelijk minder snel naar binnen. Net zoals bij handschoenen mogen ook sokken en schoenen niet te strak zitten, want ook voor uw voeten is te strak slecht voor de bloedsomloop.

Regent het? Niets is vervelender dan doorweekte voeten in uw schoenen, gelukkig kunnen regenhoezen uitkomst bieden op natte dagen. Let wel op dat de hoezen goed op uw schoenen aansluiten, anders komt er alsnog water binnen.

Draag 3 lagen

Een handige truc die doorgewinterde fietsers misschien al wel kennen is het zogenoemde drielagensysteem. Het idee van dit ‘systeem’ is dat u altijd warm blijft wanneer u 3 lagen kleding draagt op de fiets. Die lagen zien er als volgt uit:

  • Laag 1 bestaat uit thermokleding. Deze laag zet zweetdruppels om naar waterdamp en zorgt voor de transportatie van vocht naar de volgende laag. Het is daarom belangrijk dat thermo- of onderkleding nauw aansluit op de huid.
  • Laag 2 zorgt voor isolatie en warmte. Afhankelijk van de buitentemperatuur kunt u kiezen voor een (fiets)shirt of voor een wat warmer fleecevest. Daarnaast zorgt deze tweede laag er ook voor dat u uw lichaamswarmte behoudt.
  • De derde en laatste laag houdt de wind en eventuele regen tegen, daarom bestaat deze laag ook uit een wind- en regendichte jas. Wel is het belangrijk dat deze jas goed ventileert, zodat zweet en overtollige warmte naar buiten kan.

Vergeet geen muts

Ook uw hoofd mag niet vergeten worden als het buiten koud is. Om uw hoofd en gezicht te beschermen tegen de kou kunt u een goede muts of hoofdband opzetten, zorg ervoor dat deze in ieder geval uw oren bedekt. Oren worden namelijk snel koud. En regent het buiten? Dan kunt u uw hoofd droog houden met een waterdichte muts of met een capuchon.

gladheid
Lees ook: Tips voor fietsen bij gladheid, zo voorkomt u vallen

Denk aan uw huid

Als laatste is het belangrijk om aan uw huid te denken. De kou is namelijk niet bevorderlijk voor uw huid, waardoor lippen, handen, oren en andere lichaamsdelen behoorlijk droog kunnen aanvoelen. Smeer uw droge lichaamsdelen in de winter daarom in met vaseline of een andere hydraterende crème, dit zorgt voor een extra beschermlaagje tegen de kou.

(Bron: ANWB, Decathlon, archief)

Geef een reactie