reizen

Europese Commissie spreekt zich uit over vakantievoucher en reizen binnen Europa

Hoewel de coronacrisis nog steeds aan de gang is, denken veel mensen toch weer aan een buitenlandse vakantie. Om duidelijk te maken wat er wel en niet wenselijk is op dit gebied, komt de Europese Commissie op 13 mei 2020 met aanbevelingen rondom dit onderwerp. Wat staat er in deze aanbevelingen? En wat betekenen ze voor reislustige Nederlanders?

Consument niet de dupe

De coronacrisis heeft de reisbranche op zijn kop gezet. Reizigers die in het buitenland zijn moeten worden teruggehaald, niet noodzakelijke reizen worden geannuleerd en het vliegverkeer is bijna helemaal stil komen te liggen. Heel zuur, natuurlijk, maar de klant hoeft daar volgens de Europese Commissie (het dagelijks bestuur van de EU, red.) niet voor op te draaien. Dit laatste is nu soms wel nog het geval.

Voucher met mankementen

Zeker mensen die een los vliegticket hebben geboekt moeten soms kiezen tussen 2 kwaden. Omdat hun vlucht net kan gaan, krijgen zij van door de airliner een voucher aangeboden die zij op een later moment kunnen verzilveren. Lijkt een goed plan, maar is het in de praktijk lang niet altijd. Zo worden extra kosten (voor stoelreserveringen of bagage, bijvoorbeeld) niet altijd meegenomen in de voucher, waardoor men dus alleen de prijs voor het ticket zelf vergoed krijgt. Bovendien is de kans aanwezig dat de luchtvaartmaatschappij die de voucher uitgeeft niet meer bestaat aan het einde van de coronacrisis, waardoor alle vouchers automatisch ongeldig worden. Vliegmaatschappijen hebben immers geen garantiefonds, dus klanten zijn dan hun geld kwijt.

Regels vanuit Brussel

De Nederlandse overheid moedigt mensen tot nu toe aan om, ondanks deze haken en ogen, toch ja te zeggen tegen zo’n voucher. Dit om de reisbranche te beschermen, want als iedereen massaal geld terugvraagt vallen luchtvaartmaatschappijen nog veel sneller om. De Europese Commissie heeft in haar aanbevelingen laten weten dat mensen die dit niet willen, zo’n voucher niet hoeven te accepteren. Volgens de Europese regelgeving hebben consumenten recht op geld terug als hun vlucht wordt geannuleerd en de commissie is van mening dat deze afspraken ook nu gewoon moeten worden nageleefd. Om het uitgeven van vouchers minder aantrekkelijk te maken, begint Brussel een inbreukprocedure tegen Nederland. Zo’n inbreukprocedure kan gestart worden tegen lidstaten die de Europese regelgeving niet goed uitvoeren en heeft al doel een lidstaat te bewegen de regels juist toe te passen.

Voor Nederlandse reizigers betekent dit een extra steun in de rug, want zij kunnen nu aantonen dat zij daadwerkelijk recht hebben op geld terug en de voucher dus niet hoeven te accepteren. Luchtvaartmaatschappijen mogen de vouchers wel blijven aanbieden als alternatief, maar in principe moet iedereen dus in eerste instantie geld terugkrijgen.

Kan het reizen weer beginnen?

De aanbevelingen rondom de vliegvouchers maken deel uit van een veel groter pakket van adviezen en maatregelen rondom reizen binnen de Europese Unie. Zo komt de EU met een aantal maatregelen die reizen per vliegtuig of trein zo veilig mogelijk moeten maken, zodat mensen die willen reizen weten waar zij aan toe zijn. Ook worden er richtlijnen opgesteld die het verblijf op het vakantieadres veilig moeten houden.

Daarnaast komen er protocollen voor het heropenen van de grenzen. Nadat de coronacrisis uitbreekt sluiten veel EU-lidstaten op eigen houtje hun grenzen. Deze kunnen volgens EU nu gefaseerd weer open. Het Europese bestuursorgaan ziet erop toe dat dit op de juiste wijze gebeurt. Volgens de EU heeft het openen van de Schengen-zone prioriteit. De Schengen-zone bestaat onder meer uit landen als Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Denemarken en Italië. Tussen deze landen is vrij verkeer van mensen en goederen.

Verder wijst de EU haar burgers op de interactieve kaart op de eigen website. Hierop is de verspreiding van het coronavirus binnen de EU te zien en kan aanstaande toeristen zo helpen om een weloverwogen vakantiekeuze te maken.

Tijd voor MAX

MAX Ombudsman Jeanine Janssen schuift op 13 mei 2020 aan bij Tijd voor MAX om te vertellen over deze aanbevelingen van de Europese Commissie. Ook zal zij inhaken op de kwestie rondom de voucher voor pakketreizen. Mensen moeten deze voucher voor 1 juni in huis hebben, anders zijn deze niet meer gedekt door garantiefonds SGR. Het schijnt dat veel mensen deze voucher nog niet in huis hebben, ook al is hun reis al in maart geannuleerd. SGR is aan het onderzoeken wat de mogelijkheden zijn als mensen deze voucher na 1 juni ontvangen.

Lees ook: 

Op vakantie naar het buitenland: kan dat in 2020?

Kunnen we wel of niet op vakantie deze zomer?

Hoe zit het? Mag u nog met uw camper op vakantie in Nederland?

(Bron: EU, ANP, redactie Tijd voor MAX)

 

Geef een reactie

Reacties (3)

    Groenleven says:

    snel je geld vorderen!

    het vele, en veel te goedkope, reizen heeft ervoor gezorgd dat het corona-virus zich zo uitgebreid en zo snel verspreid heeft.
    omdat dit bij omroep Max vermeld wordt denk ik dat , omdat de meeste en meest serieuze slachtoffers onder de ouderen vallen, men het hier dus wel over eens zal zijn dat er absoluut niet gereisd mag gaan worden voordat er een vaccin is.
    ik ben dan ook tevreden met de uitspraak van de EU en vond het een vreemde uitspraak van de regering om vouchers voor te stellen.
    elke luchtvaartmaatschappij die nu om gaat vallen had al geen goed beleid. zoals we gehoord hebben bestaat KLM dankzij leasemaatschappijen in Ierland en gaan onze belastingcenten direct naar de aandeelhouders van die leasemaatschappijen in het buitenland.
    als ik thuis rond moet komen weet ik dat lenen en schulden niet goed zijn voor een gezond leven.
    als KLM de keuze maakt van leasen om een vloot samen te stellen en dan handen ophoud voor het zuurverdiende geld dat werknemers middels belastingen betalen , dan is dat geen goed beleid van dat bedrijf !
    ik zou zeggen zo snel mogelijk je geld terug vragen voor ze omvallen want anders ben je het kwijt!!!

    ik ben vaak op vakantie – ook naar het buitenland- gegaan en heb nog nooit een reisbureau nodig gehad.

    het zou goed zijn als op Max programma’s zouden komen over hoe in eigen land, buurt, stad, omgeving, een leuke vakantie te hebben: met of zonder kinderen. ouderen en jongeren, gezinnen en alleen. verzorgd of alles zelf doen. allerlei voor iedereen. zodat straks in september iedereen goed uitgerust en met plezierig gevoel de winter ingaat. corona blijft nog lang bij ons.
    **het is schandalig om aan reizen te denken en op die manier het virus weer de wereld over te laten gaan?!?!

    en er zullen m eer bedrijven vallen, die niet te redden zijn omdat ze van te voren al niet houdbaar waren. daar komen wel weer andere voor in de plaats.

    Simone Lucia says:

    Leuk, deze uitspraak van de Europese Commissie maar ik heb al tweemaal mijn geld (bijna 1200 euro) terug gevraagd aan Corendon en zij weigeren mij dit te geven. Ze hebben heel slim gewacht met annuleren totdat de laatste betaaltermijn voor de meivakantie binnen moest zijn en daarna pas alles geannuleerd.

    Tilly Verwaal says:

    Hoe zit het als je via Bellvilla een woning heb gehuurd in Oostenrijk per 7 juni 2020?