ergernissen op de camping

Ergernissen op de camping: zo worden ze draaglijk

Kamperen is voor veel mensen het ultieme vakantiegevoel. Of het nu met de caravan, camper of alleen met de tent is, wij Nederlanders gaan graag naar de camping. Maar naast alle plezier en ontspanning, brengt het ook wat minder leuke dingen met zich mee en is de camping een broedplaats voor ergernissen. We hebben er een aantal voor u op een rij gezet en tips om het draaglijk te maken. 

Gevoel van vrijheid

Het ultieme gevoel van vrijheid en slapen in de buitenlucht, brengt ook wat minder leuke zaken met zich mee. Want wie in een tent slaapt,  wordt al vroeg in de ochtend zijn tent uitgebrand. Voor kleine tentgangers is een andere storende factor dat men niet kan staan in de tent en liggend de kleren aan moet doen. En zit het weer tegen, dan is een tent erg klein. Dus wie slim is, neemt een iets grotere tent, met voortent. Dan heeft het weer in elk geval minder invloed.

Nog een paar campingergernissen:

  • Met de wc-rol onder de arm naar het toilet
  • Vieze toiletten
  • ’s Nachts naar het toilet moeten en dus de tent weer uit
  • Een koude douch, omdat het warme water op is
  • Luidruchtige buren

Die laatste ergernis, kan behoorlijk oplopen. Harde muziek, hard praten, een buurman met een harde stem, het zijn factoren waar u zich snel aan kunt storen. U bent immers op vakantie voor uw rust. Om geluidsoverlast te voorkomen is het goed van tevoren te bedenken wat u van uw vakantie wilt. Is dat voornamelijk rust, ga dan niet naar een jongerencamping, maar zoek er één uit die aansluit op uw wensen. Vraag de campingeigenaar of ze met uw wensen rekening kunnen houden bij het toekennen van een kampeerplaats. De (ongeschreven) regel is dat er na 22.00 uur geen lawaai meer wordt gemaakt, maar niet iedereen houdt zich hieraan.

‘Gezellige buur’

Een voordeel van kamperen is dat u over het algemeen snel contacten maakt. U staat immers dicht naast uw buurman en mede kampeerders, dus contact is zo gelegd. Maar niet iedereen zit daar op te wachten of heeft daar behoefte aan. Maar hoe voorkomt u dat de ‘gezellige buur’ steeds weer op de stoep staat? Een enigszins sociale houding is wel gewenst op de camping, maar beperk het tot ‘goedemorgen’ en ‘goedenavond’ en de kans is groot dat de buren op afstand blijven. Desondanks blijf kamperen wel een sociale aangelegenheid.

Roken

Een andere ergernis is roken. Kampeerders die roken, doen dat buiten. Op zich goed, maar dat kan met een verkeerde wind precies uw richting op komen. Het is een lastig onderwerp. Op veel campings is roken toegestaan. Vraag bij aankomst op de camping eventueel naar een rookvrije plek als u er echt last van heeft. Of houdt er bij het maken van de reservering rekening mee in het selecteren van een camping.

Gereserveerde zonnebedjes

Niet alleen voor hotelgasten, ook op de camping zijn de ‘gereserveerde’ bedjes bij het zwembad een grote irritatiefactor. Om zeker te zijn van het beste plekje bij het zwembad, zijn er mensen die voor dag en dauw opstaan en hun handdoek vast op het bedje klaar leggen. Vervolgens gaan zij eerst nog eens uitgebreid ontbijten, de stad in om pas aan het einde van de ochtend het bedje daadwerkelijk in gebruik te nemen. In veel hotels is dit gedraag niet meer toegestaan en ook op een aantal campings is hier een systeem voor gevonden. Het beste is om het bedje alleen in gebruik te nemen wanneer u het echt nodig heeft. Dat voorkomt irritaties.

Camper-ergernissen

De populariteit van de camper is de afgelopen jaren sterk gestegen. Steeds vaker wordt de caravan verruild voor een camper. Maar wie met de mobilehome op pad gaat, kan ook tegen de nodige irritaties aanlopen. Zo is het aantal camperplaatsen op een camping vaak beperkt. Door de toename van het aantal campers zijn deze plekken dus ook steeds vaker vol. En dat is jammer, want op de bonnefooi reizen is natuurlijk het ultieme campergevoel. Dus voor wie reist met de camper is het aan te raden om toch van tevoren een standplaats te reserveren. Vooral in het hoogseizoen.

Minder flexibel

Daarnaast is reizen met de camper op sommige vlakken minder flexibel. Want wie even naar de supermarkt wil voor een boodschap een paar dorpen verderop, moet daar toch de camper voor pakken. En dat kan de nodige problemen opleveren. Zeker in landen als Frankrijk en Italië, want daar zijn op veel plekken hoogte beperkingen. En die worden niet altijd tijdig aangegeven. Een alternatieve parkeerplaats is ook niet overal beschikbaar. Bereid u dus goed voor.

Geven en nemen

Toch is kamperen bovenal erg leuk om te doen. Niet voor niets trekken we er jaarlijks massaal met de caravan, tent en camper op uit. Op een camping is het geven en nemen, net als in het gewone leven. Ga op uw bestemming na wat de regels en gewoonten zijn en maak er een gezellig en ontspannen tijd van!

Kunt u niet genoeg krijgen van kamperen en campingverhalen? Volg dan de reizigers van het programma We zijn er Bijna!

Lees ook: Het campingleven, wat is daar zo leuk aan?Het kampeerseizoen begint bijna: dit zijn de trends en Vakantie vieren door de jaren heen

(Bron: NKC/kamperen.tips/Libelle)

Geef een reactie

Reactie

    Weerhier says:

    Deze ervaringen hebben wij niet ! Alleen bezoeken aan familie en vrienden liggen in onze herinneringen.
    Maar als knaap het ik met de scouting wel gekampeerd. Maar met d ervaring van een oorlogskind en scouting in het eerder bevrijde Zuiden is de ontdekking van het schrikdraad onvergetelijk verbonden. ’s Nachts plassen in het donker en dan overdag je zwembroek erover te drogen hangen !