verkeersongevallen

Enorme stijging verkeersongevallen, vooral rond Arnhem en Nijmegen

Na jaren van daling laten de cijfers van het aantal verkeersongevallen sinds 2013 een forse stijging zien. In vergelijking met 4 jaar geleden is de toename 27 procent. Vooral rond Arnhem en Nijmegen is de situatie uitzonderlijk verslechterd. Dat blijkt uit cijfers die de Stichting Incident Management Nederland (SIMN) heeft bekendgemaakt.

A12 en A73

De afgelopen 12 maanden is het aantal verkeersongevallen op het hoofdwegennet opnieuw sterk toegenomen. Er zijn 25.963 incidenten geweest waarbij de bergingsbedrijven in actie zijn gekomen. Tot 2013 is het aantal ongevallen gestaag gedaald, tot 20.000 per jaar. In 4 jaar tijd is dat getal met 27 procent gestegen. Het samenwerkingsverband tussen verzekeraars en wegbeheerders constateert dat het aantal verkeersongevallen vooral is toegenomen op de A12 bij Arnhem (plus 91 procent) en de A73 bij Nijmegen (plus 131 procent).

Er is ook goed nieuws

Verbeteringen aan de wegen, zoals bijvoorbeeld extra rijbanen, lijken in veel gevallen een positieve invloed te hebben. Op een aantal wegen is daarna een afname van het aantal verkeersongevallen te zien, zoals op de A13, de A10 en de A15. Helaas geldt dat niet voor de A4 tussen Amsterdam en Den Haag. Ondanks een wegverbreding is hier vooral op het vernieuwde traject bij Leiderdorp een sterke toename van het aantal ongelukken, meldt NU.nl.

Smartphones boosdoener

SIMN ziet een verband met het toenemend gebruik van de smartphones. “De stijging komt waarschijnlijk door het gebruik van de smartphone achter het stuur”, zegt SIMN-secretaris Ivo Wildenberg in De Telegraaf. “De infrastructuur en auto’s zijn de laatste jaren verbeterd en veiliger geworden, maar toch hebben we de ene na de andere klapper op de weg. Dat wijst erop dat we niet goed opletten.” Veilig Verkeer Nederland heeft onlangs bij minister van Veiligheid en Justitie Stef Blok aangedrongen om het gebruik van een mobiel tijdens het rijden zwaarder te bestraffen. De organisatie wil daarnaast opties bekijken om het technisch onmogelijk te maken een smartphone achter het stuur te gebruiken.

Steekproef

Het bedienen van een smartphone verhoogt de kans op een gevaarlijke verkeerssituatie met 23 procent, heeft TNO recentelijk vastgesteld. Toch maken steeds meer verkeersdeelnemers zich er schuldig aan. Dat is ook weer gebleken tijdens een steekproef van De Telegraaf op de A2, A12 en A10. Van alle passerende vrachtwagenchauffeurs is 1 op de 8 bestuurders daarbij gezien met een telefoon in de hand en bij automobilisten ongeveer 1 op de 40. Een jaar geleden is dat nog respectievelijk 1 op de 10 en 1 op de 50.

Lees ook: roep om meer verkeerscontroles om stijging verkeersdoden te stoppen en verkeersdode is steeds vaker ouder.

(Bron: ANP, nos.nl, telegraaf.nl, nu.nl)

Geef een reactie