Duur 04:59
Gepubliceerd op 5 juni 2018

Doorverkopen van vakanties

Stel: u heeft uw vakantie geboekt en betaald, maar door omstandigheden kunt u toch niet op vakantie. Normaal gesproken een geval voor de annuleringsverzekering, maar die bent u nou net vergeten af te sluiten of uw omstandigheid valt buiten de voorwaarden. Vroeger had u dan gewoon pech en was u uw geld kwijt. Maar tegenwoordig kunt u uw vakantie doorverkopen. Hoe gaat dit in zijn werk en mag dit wel?

Schadeplichtig

Wanneer u een reis boekt bij een reisorganisatie gaat u samen een overeenkomst aan. Kunt u die overeenkomst niet nakomen, dan bent u schadeplichtig. Veel reisorganisaties hebben een staffel voor het annuleren van de reis. Dit kan betekenen als u 2 weken van tevoren annuleert, u toch nog 30 procent van de reissom moet betalen en zo loopt de staffel op. Hoe dichter u bij de datum van vertrek komt, hoe meer u aan de reisorganisatie moet betalen. Door een annuleringsverzekering af te sluiten, kunt de reis onder bepaalde omstandigheden annuleren en raakt u niet uw geld kwijt of krijgt u de gemaakte kosten vergoed.

In de plaatsstelling

Maar heeft u geen annuleringsverzekering, en kunt u toch door omstandigheden niet op vakantie, dan bestaat er de mogelijkheid om uw reis door te verkopen. In de wet is namelijk bepaald dat een pakketreis (bestaande uit meer dan 2 onderdelen, reis en verblijf) op een andere naam overgeschreven mag worden. Dat wordt ook wel in de plaatsstelling genoemd. Om nog iets voor uw reis te krijgen kunt u hem doorverkopen.

Doorverkopen van de reis

De doorverkoop is natuurlijk wel aan een aantal regels gebonden. Het begint met de kosten die moeten worden gemaakt voor het wijzigen van de naam. Deze kosten worden door de reisorganisatie zelf bepaald. Daarnaast moet u een prijs bepalen voor de reis. In de regel is dit niet meer dan de betaalde reissom, soms zelfs niet meer dan 80 procent daarvan. Dat vergroot tevens de kans dat u de reis ook daadwerkelijk verkoopt. Het mag alleen gaan om een pakketreis. Losse tickets zijn (nog steeds) niet overdraagbaar, alleen chartervluchten. Losse hotelovernachtingen of de huur van een bungalow of appartement mag door worden verkocht als deze zijn geboekt via een bookingssite of via de verhuurder zelf. Ook een autovakantie die u via een touroperator hebt geboekt, kunt u doorverkopen. Overigens mag doorverkopen of in de plaatsstelling tot een week voor vertrek. Daarna is verkopen of wijzigen niet meer mogelijk.

Zorg wel dat u goed uitzoekt wat de kosten zijn voor de in de plaatsstelling. Die kosten kunnen in de papieren lopen, vooral als het vlak voor vertrek is”, aldus Yda Matthijssen van de  ANWB. Het doorverkopen van de reis is een manier om een deel van de kosten terug te krijgen. Maar het is net als op een veilingsite, dus geen garantie dat de reis wordt verkocht. Daarnaast moet u rekening houden met bepaalde themareizen als jongerenreizen en reizen speciaal voor singles of ouderen. “Een in de plaatsstelling rechtstreeks via de reisorganisatie is ook altijd nog een optie. Maar sluit vooral een annuleringsverzekering af.”

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer