AutoMaatje kan een mogelijkheid tot vervoer zijn wanneer u hulpbeoevend bent

Dit kunt u doen als u hulpbehoevend bent en op zoek naar vervoer: een AutoMaatje

Een bezoek aan de supermarkt of huisarts kan lastig zijn voor ouderen en minder mobiele mensen. Vervoer is voor hen niet altijd vanzelfsprekend. ANWB AutoMaatje biedt hiervoor al bijna 10 jaar een oplossing met vrijwillige chauffeurs die u van A naar B brengen. In dit artikel vertellen we u hoe deze vorm van vervoer werkt.

Vrijwilligers worden gekoppeld aan minder mobiele plaatsgenoten

Met AutoMaatje worden vrijwilligers met een eigen auto in contact gebracht met minder mobiele plaatsgenoten, die buiten bestaande regelingen vallen. Bijvoorbeeld doordat er voor u geen redelijk alternatief vervoer is of u geen beroep kunt doen op vervoer met indicatie. Het is dus een praktische oplossing, maar dit initiatief kan ook voorkomen dat mensen geïsoleerd raken.

Doel van bestemming maakt voor vervoer niet uit

Ritten die worden uitgevoerd kunnen voor diverse doeleinden zijn. Zo kunt u een rit aanvragen voor bijvoorbeeld een bezoek aan het ziekenhuis, de kapper, het winkelcentrum in de buurt en de fysiotherapeut, maar ook voor familiebezoek of een ander sociaal uitje.

golfkarren
Lees ook: Kleinschalig vervoer met golfkarren verdrijft eenzaamheid ouderen in Houten

U kunt zich aanmelden bij een servicepunt in aangesloten gemeenten

Dit initiatief is opgezet door de ANWB in samenwerking met verschillende gemeenten. In 1 op de 3 gemeenten in Nederland is er dan ook een speciaal ‘AutoMaatje servicepunt’ opgericht waar u zich kunt aanmelden. Of er in uw gemeente ook een servicepunt is kunt u zien bij de deelnemende gemeenten. U hoeft hiervoor geen ANWB-lid te zijn.

Minimaal 2 dagen van tevoren rit aanvragen

Voor het aanvragen van een rit neemt u minimaal 2 werkdagen van tevoren contact op met het AutoMaatje punt in uw gemeente. Er wordt dan een vrijwilliger voor u gezocht, die op het door u gewenste tijdstip kan rijden. Vervolgens wordt u teruggebeld als er een chauffeur beschikbaar is.

U betaalt alleen een onkostenvergoeding

De vrijwilliger krijgt voor vervoer een onkostenvergoeding van € 0,35 per kilometer (vanaf en tot aan het huisadres van de chauffeur) en eventuele parkeerkosten. U krijgt vooraf een inschatting van de kosten. Deze wordt berekend aan de hand van het verwachte aantal kilometers die de chauffeur voor u gaat rijden. De vergoeding betaalt u na afloop rechtstreeks aan de vrijwilliger.

Aanmelden als vrijwilliger kan ook

Inmiddels zijn er 4.300 vrijwilligers die hun eigen auto gebruiken om zo’n 42.500 minder mobiele plaatsgenoten op weg te helpen. Door het hele land is er dan ook altijd vraag naar vrijwilligers. Hoe u zich hiervoor kunt aanmelden en wat de voorwaarden zijn, leest u hier.

(Bron: ANWB Foto: Shutterstock) 

Geef een reactie