Dit is er te doen tijdens het Bevrijdingsweekend
Publicatiedatum: 3 mei 2019
Op 4 mei herdenken wij de doden en op 5 mei vieren wij de vrijheid van ons land. Tijdens dit weekend wordt er daarom van alles georganiseerd rondom deze 2 thema’s. Wij zetten een aantal evenementen voor u op een rij.
Vrijheidscollege’s
Wie op 30 april 2019 naar Tijd voor MAX heeft gekeken, heeft voormalig NOS-correspondent Charles Groenhuijsen en Natascha van Weezel (dochter van wijlen Max Weezel) er al over gehoord: de vrijheidscollege’s. Groenhuijsen en Van Weezel zijn 2 van de sprekers, maar er zijn nog tal van andere bekende en minder bekende Nederlanders die tijdens deze lezingen het thema vrijheid in de breedste zin van het woord belichten. Natascha van Weezel spreekt op 5 mei om 13.30 uur op het Bevrijdingsfestival in Utrecht, dat wordt gehouden in Park Transwijk. Reserveren is niet nodig. Wie benieuwd is naar het verhaal van Charles Groenhuijsen, kan bijvoorbeeld naar het Bevrijdingsfestival Flevoland in Almere komen. Daar spreekt hij vanaf 14.00 uur. Bijwonen is gratis, maar u moet zich wel van tevoren even registreren.
Vrijheidsmaaltijden
Op verschillende plekken in het land worden op 5 mei 2019 vrijheidsmaaltijden georganiseerd. Deze maaltijden zijn er in allerlei soorten en maten: van eenvoudig ontbijt tot aan diners met culinaire hoogstandjes. Zo is in Zwolle iedereen vanaf 10.00 uur welkom in Park de Wezenlanden voor een gratis vrijheidsontbijt. In Assen start de kosteloze vrijheidsmaaltijd om 17.00 in de Gouverneurstuin. Woont u niet in de buurt van Zwolle of Assen? Geen zorgen, want er zijn nog veel meer bevrijdingsmaaltijden waar u kunt aanschuiven. Op de website van Comité 4 en 5 mei ziet u waar deze zich bevinden. Let op: ze zijn niet allemaal gratis en opgeven is meestal verplicht. Als u een bepaalde maaltijd selecteert, ziet u hoe u zich kunt opgeven.
Dodenherdenkingen in veel gemeenten
Op 4 mei 2019 worden in heel Nederlands oorlogsslachtoffers herdacht tijdens de Dodenherdenking. Bijna elke gemeente organiseert een eigen herdenking. Bent u benieuwd of uw gemeente dit ook doet en wilt u graag aanwezig zijn? Op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei vindt u een overzicht van alle herdenkingen. Uiteraard wordt op 4 mei ook de Nationale Herdenking gehouden op de Dam in Amsterdam. Hierbij kunt u ook aanwezig zijn, maar u kunt de herdenking zoals elk jaar ook bekijken op tv.
Bevrijdingsdefilé in Wageningen
In het Gelderse Wageningen wordt in 1945 de vrede getekend, waarna Nederland officieel bevrijdt is. Om dit te vieren wordt er op 5 mei elk jaar een Bevrijdingsdefilé georganiseerd in deze stad. Hierin rijden militaire voertuigen mee met daarop onder meer veteranen uit de Tweede Wereldoorlog. Ook in 2019 gebeurt dit weer. Om 15.30 start het defilé.
Open Joodse Huizen
Op 4 en 5 mei wordt door heel Nederland het evenement Open Joodse Huizen georganiseerd. Geïnteresseerden kunnen in 22 steden huizen bezoeken waar Joodse mensen hebben gewoond tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de huizen krijgen bezoekers een uitleg over de voormalige bewoners en hoe het hen vergaan is tijdens de oorlog. In veel deelnemende steden worden meerdere huizen opengesteld, waardoor u vaak zelf een tour kunt samenstellen. Goed om te weten: er kunnen vaak geen plaatsen worden gereserveerd in de huizen, dus het is belangrijk om ruim op tijd te komen om teleurstellingen te voorkomen. Op de website van Open Joodse Huizen vindt u welke steden en huizen er meedoen. Hier wordt ook vermeldt op welke tijden de huizen open zijn. Mensen die in de buurt van Amsterdam of in Amsterdam zelf wonen kunnen ook de Huizen van Verzet bezoeken. Dit zijn huizen die tijdens de oorlog worden bewoond worden door mensen van het verzet. Meer hierover ook via de website van Open Joodse Huizen onder het tabblad ‘Amsterdam’.
Tentoonstelling Waarom schrijf je me niet
In expositieruimte FLOOR aan de Wibautstraat in Amsterdam is op 5 mei de reizende tentoonstelling Waarom schrijf je me niet te zien. De expositie volgt 5 mensen net voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Waarom schrijf je me niet laat zien dat zij allemaal op hun eigen manieren worstelen met de manier waarop de samenleving verandert. Allemaal raken zij steeds meer vrijheden kwijt en sommigen van hen belanden uiteindelijk in concentratiekampen. Aan de hand van bewaard gebleven correspondentie wordt hun verhaal vertelt in de tentoonstelling.
Wandeling over militair erehof in Den Haag
Op de Algemene Begraafplaats aan de kerkhoflaan in Den Haag liggen veel oorlogsslachtoffers. Op 4 mei wordt er een wandeling georganiseerd langs de graven van de gevallen militairen en burgers en vertelt degene die de wandeling begeleidt meer over de overledenen. Onder meer het Erehof van de Engelse soldaten uit de Eerste Wereldoorlog wordt aangedaan, net als het massagraf van burgers die zijn omgekomen tijdens het bombardement op de Haagse wijk Bezuidenhof. Deelname aan de wandeling is gratis, maar vooraf inschrijven is wel noodzakelijk. De wandeling gaat alleen door als het niet regent.
Freedom Ride
Op 5 mei fietsen professionele sporters, militairen, veteranen, politiemensen en fietsliefhebbers samen de Freedom Ride. deze fietstocht is een soort bevrijdingsfestival, maar dan op de fiets. De wedstrijd gaat van start in het Overijsselse Nijverdal en deelnemers fietsen 130, 90, 75 of 35 kilometer. Zelf meedoen is mogelijk, maar deelname kost wel 5 euro. Uiteraard kunt u ook gewoon komen kijken naar de tocht die rond 10.15 uur van start gaat op het Henri Dunantplein in Nijverdal. op 3 mei 2019 wordt deze fietstocht besproken in Tijd voor MAX.
5-mei concert in Amsterdam
Zoals elk jaar wordt ook in 2019 Bevrijdingsdag afgesloten met het 5-mei concert in Amsterdam. Op de Amstel wordt een podium opgebouwd waarop het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht een tal aan artiesten zal begeleiden. Onder de solisten zijn onder meer Ruth Jacott en harpiste Lavinia Meijer. U kunt het concert gratis bekijken vanaf een bootje of vanaf de kant. U bent als toeschouwer in goed gezelschap, want koning Willem-Alexander en koningin Máxima komen ook kijken.
(Bron: Comité 4 en 5 mei, gemeente Amsterdam, De Gelderlander, website Haags bevrijdingsfestival, Tijd voor MAX)