diefstal camping

Diefstal op de camping: tips om de kans op een inbraak te verkleinen

Net als thuis doet u er op de camping goed aan ervoor te zorgen dat uw spullen zo veilig mogelijk zijn. Ook daar kunt u anders te maken krijgen met diefstal. Een inbraak tijdens uw kampeervakantie helemaal voorkomen is lastig, maar u kunt de kans erop met de tips die wij voor u verzameld hebben zeker flink verkleinen.

Caravan, camper of tent?

Welke maatregelen u tegen diefstal kunt nemen is ook afhankelijk van of u met een caravan, camper of tent op een camping verblijft. Een tent is vanzelfsprekend minder makkelijk te beveiligen dan een camper. Maar ook caravans of campers hebben hun zwakkere plekken, die u met wat aanpassingen minder aantrekkelijk maakt. Want net als bij woningen kiezen kwaadwillenden liever voor de makkelijke en minder goed beveiligde opties.

Laat waardevolle spullen achterwege

Wat u niet meeneemt naar de camping, kan daar ook niet gestolen worden. Laat dure elektronische apparatuur of kostbare spullen dus liever achterwege. Een dief die een blik naar binnen werpt en een dure laptop of contant geld ziet zal eerder geneigd zijn ervoor terug te komen op een stil moment, dan als hij die niet ziet. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor eventuele juwelen. Beveilig eventuele laptops of tablets in elk geval met een wachtwoord, zodat bij een diefstal niet ook meteen nog al uw accounts voor het grijpen liggen. Wilt u wel bepaalde spullen meenemen tijdens uw vakantie, neem ze dan zo mogelijk mee als u op pad gaat. Of leg ze eventueel (uiteraard uit het zicht) in uw auto. Weet hierbij wel dat een reisverzekering meestal geen diefstal uit een auto vergoedt. Bekijk dan bijvoorbeeld of er dekking mogelijk is bij een inboedelverzekering met buitenhuisdekking.

Gebruik een kluis tegen diefstal

Ook een optie om kleinere, waardevolle bezittingen in op te bergen, is een ingebouwde kluis met slot (te laten inbouwen). Soms is het ook mogelijk om via de receptie van een camping een kluisje te huren.

Goede sloten en barrière stangen

Campers en caravans beschikken niet altijd over de meest geavanceerde sloten. Investeer daarom liefs in goede, SCM gecertificeerde sloten voor deuren, ramen en een eventueel dakluik. Het installeren van een goed slot is vaak goedkoper dan het eigen risico van een verzekering. Op zijramen kunt u speciale stalen beugels plaatsen, die voorkomen dat de grendel los kan. Ook voor schuiframen bestaat een uitvoering. Sluit altijd alles netjes af, ook als u maar heel even weg gaat. Het kan verleidelijk zijn een raampje open te laten voor verkoeling of ventilatie, maar het is sterk af te raden. Tenzij u er een constructie voor plaatst, waardoor dieven er niet door naar binnen kunnen komen. Daarvoor zijn bijvoorbeeld barrière stangen of tralies te koop.

Een slot op uw tent kan juist averechts werken, inbrekers krijgen dan het idee dat er vast wat te halen valt. Doe tijdens het slapen ook geen slotje op de rits. Mocht er iets gebeuren, dan kunt u hierdoor niet snel wegkomen.

Inkijk beperken vermindert de kans op diefstal

Door gordijnen te sluiten maakt u het rondsnuffelende inbrekers onmogelijk om naar binnen te kijken en zijn zij eerder geneigd een overzichtelijkere situatie te zoeken. In het geval van een tent dan ook altijd de ritssluiting sluiten. Open maken is natuurlijk zo gedaan, maar het levert toch weer een extra drempel op en het beneemt de dief het zicht op de situatie. In het geval van een caravan of camper kunt u ook nog kiezen voor raamfolie. Inkijk is dan niet meer mogelijk, terwijl er wel gewoon licht binnen komt.

eenpansgerechten
Lees ook: Deze eenpansgerechten zijn ideaal voor op de camping (en voor thuis)

Alarm en bewegingssensoren

Een alarmsysteem of licht met bewegingssensoren is een effectieve manier om inbrekers af te schrikken. Een alarmsysteem op een raam kan voorkomen dat dieven op die manier binnen komen. Voor tenten zijn kleine alarmsystemen op de markt, die een hard geluidssignaal afgeven, als de rits wordt geopend.

Suggereer de aanwezigheid van een hond

Het werkt alleen als een dief geen voorbereiding hanteert, om voor een inbraak eerst goed te observeren, maar dan kunt u hem wellicht van zijn plannen afbrengen, door te suggereren dat u een hond bij u heeft. U doet dit door bijvoorbeeld een drinkbak buiten neer te zetten, een sticker van een afschrikwekkende hond op de deur te plakken of een hondenriem aan de deur te hangen.

Lokspullen

Dieven die uit zijn op een snelle buit kunt u misleiden met lokspullen. Leg bijvoorbeeld een oude telefoon of portemonnee met nepgeld in een la neer. Grote kans dat ze die eruit graaien en snel vertrekken met hun ‘buit’.

Verlichting

Staat u op een wat donkerder hoekje van de camping? Verlicht uw onderkomen dan met een van thuis meegebracht lichtsnoer van solarlampjes. Buiten dat een inbreker zijn kraak zo alleen vol in het licht kan doen, staat het ook nog feestelijk.

Drukte helpt diefstal te voorkomen

Een drukkere camping brengt wellicht iets meer ergernissen met zich mee, maar biedt ook voordelen. Op een vrijwel lege camping is namelijk minder sociale controle dan op een drukbezochte. Mensen letten vaak op elkaar en zo ook op elkaars spullen. En bij wat meer drukte, wordt de kans dan ook kleiner dat een dief zijn slag ongezien kan slaan. Spreek eventueel met de dichtstbijzijnde buren af een oogje in het zijl te houden als 1 van u afwezig is.

Hoe zit het met de verzekering?

Spullen die u zonder beveiliging en in het zicht achterlaat in de camper of caravan zijn meestal niet verzekerd. Worden er spullen tijdens uw slaap gestolen, dan wordt dit meestal wel vergoed. Gestolen spullen uit een tent worden over het algemeen alleen vergoed als u op het moment van de diefstal in de tent lag te slapen en niet als u de spullen onbeheerd heeft achtergelaten.

(Bron: RTL Nieuws, NKC, ANWB, Eurocampings, Meeus, Campingzoeker, Obelink, archief)

Geef een reactie