Duur 04:08
Gepubliceerd op 15 juni 2020

Deze zomer naar uw favoriete vakantieland? Hier moet u rekening mee houden

Vanaf 15 juni verandert het reisadvies voor een aantal Europese bestemmingen van oranje naar geel. U kunt hier dan weer heen, maar lees u van tevoren wel goed in. In elk land gelden andere regels waaraan u zich dient te houden. Wij zetten de belangrijkste regels in de 5 favoriete vakantielanden van Nederlanders voor u op een rij.

De favoriete 5

Onderzoeksbureau NBTC-NIPO Research voert elk jaar het ContinuVakantieOnderzoek (CVO) uit. Deelnemers worden onder meer bevraagd over hun favoriete vakantielanden. De jongste editie van het onderzoek stamt uit 2019 en laat de volgende top 5 zien:

  • Duitsland
  • Frankrijk
  • Spanje
  • België
  • Italië

Door de coronacrisis is de situatie in al deze landen anders dan normaal. Ook toeristen gaan hier veel van merken. Hieronder zullen wij beschrijven wat rekening mee dient te houden. Let op! De volgende informatie, of een deel daarvan, is mogelijk achterhaald op het moment dat u dit leest. U kunt altijd de ANWB Reiswijzer of de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken raadplegen voor de meest actuele stand van zaken.

Duitsland

Het reisadvies voor Duitsland verandert op 15 juni van oranje naar geel. Vakantievieren in Duitsland kan dan weer, maar dat overnachten niet overal even makkelijk zal zijn. Lang niet in alle deelstaten zijn campings en hotels open, waardoor vooraf een accommodatie bespreken noodzakelijk is.

Ook zijn de Duitsers strenger als het gaat om het dragen van mondkapjes. U moet er eentje dragen als u een restaurant  binnenkomt en ook als u hier naar de wc gaat.Restaurants zijn overigens alleen toegankelijk met een reservering. In supermarkten, musea en in het openbaar vervoer moet u ook altijd een mondkapje voor. Verder is het goed om te weten dat u soms 1,5 meter en soms 2 meter afstand moet houden. Als u zich niet aan de maatregelen houdt kun u een boete krijgen van tussen de 10 en 10.000 euro.

Frankrijk

Het reisadvies voor Frankrijk wordt op 15 juni 2020 aangepast van oranje naar geel. Door dit land reizen en er op vakantie gaan kan dan weer, maar er zijn wel een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. In Frankrijk zijn mondmaskers verplicht in het openbaar vervoer. Gebruik maken van het regiovervoer in Parijs en omgeving is lastig en in de spits enkel mogelijk voor werkenden in het bezit van een werkgeversverklaring. 1 meter afstand houden is de regel in Frankrijk. Overtreedt u 1 van deze regels en wordt u gesnapt? Dan kunt u een boete krijgen die varieert van 135 tot 3.750 euro.

Spanje

Spanje opent nog niet voor Nederlandse toeristen en dat blijft vermoedelijk zo tot 1 juli 2020. De verwachting is niet dat heel Spanje na die datum meteen toegankelijk is voor mensen uit andere landen. Dat komt omdat Spanje met een fasesysteem werkt dat aangeeft wat wel en nog niet mag. Hoe minder besmettingen er in een gebied zijn, hoe meer we mogelijk is.

Hoewel het dus per gebied afhankelijk is wat er wel en niet mag, is een mondkapje wel in al het openbaar vervoer verplicht. Veel openbare gelegenheden (restaurants, musea, markten) mogen op 33 procent van hun maximale capaciteit draaien. Ook is 2 meter afstand houden overal de norm. Doorreizen naar Portugal kan niet, maar naar Frankrijk wel. U heeft dan wel speciale doorreispapieren nodig. Wie zich niet aan de regels houdt kan een prent van 600 tot 10.400 euro krijgen.

België

België laat vanaf 15 juni wel weer Nederlandse toeristen toe en ook Nederland past het reisadvies voor de zuiderburen op die dag aan naar geel. Op vakantie gaan naar België is dus weer mogelijk vanaf die datum. In België moet iedereen 1,5 afstand houden, behalve kinderen onder de 12 en gezinnen. Restaurants en winkels zijn allemaal open, maar voor restaurants gelden wel beperkingen. Campings zijn vanaf 15 juni allemaal open voor publiek, maar hotels draaien vermoedelijk nog niet helemaal op volle toeren. Wie een museum wil bezoeken moet er rekening mee houden dat er vooraf gereserveerd moet worden en dat een mondkapje verplicht is. Ook in het openbaar vervoer is een mondkapje of sjaal voor de mond de regel. Mensen die zich niet aan de regels houden kunnen een boete krijgen, maar het verschilt heel erg per situatie hoe hoog deze boete is.

Italië

Vanaf 15 juni geldt er voor Italië een geel reisadvies en kunt u er dus heen. In Italië moet u 1,5 tot 2 meter afstand houden en is het dragen van een mondmasker in gesloten ruimtes en in het openbaar vervoer verplicht. In sommige regio’s is het ook op straat verplicht, maar dat is dus niet overal het geval. Hoewel toeristen dus welkom zijn, kan het wel zo zijn dat u zich voor of na aankomst moet registreren als toerist. Uw accommodatie weet hier als het goed is meer van.Verder is een verblijf op een camping niet overal mogelijk en zijn ook niet alle hotels weer volledig open. Daarnaast kunnen de coronamaatregelen per regio en zelfs per gemeente verschillen. Hiervoor kunnen in- en uitreisbeperkingen gelden. Ook daarom is het goed om bij de accommodatie te informeren naar de huidige regels.

Weet ook dat restaurants, niet-essentiële winkels en musea beperkt toegankelijk zijn. Musea mogen 200 mensen tegelijk binnenlaten, wat dus kan betekenen dat u lang moet wachten voordat u aan de beurt bent.

Wie met een gemotoriseerd voertuig naar Italië gaat dient rekening te houden met mogelijke doorreisbeperkingen. Oostenrijk opent vanaf 16 juni vermoedelijk de grenzen voor mensen uit Schengenlanden, maar Zwitserland kan vragen om een boekingsbewijs voordat u het land mag doorkruizen. Verder is het goed om te weten dat motorrijders in Italië vooralsnog geen passagiers mogen hebben.

In Italië kunt u een fikse boete krijgen als u zich niet houdt aan de regels. De reguliere boetes variëren van 400 tot 5.000 euro. Als u nogmaals dezelfde overtreding maakt kunt u nog eens 800 tot 8.000 euro aan uw broek krijgen.

Onder voorbehoud

Zoals al gezegd kan bovenstaande al veranderd zijn op het moment dat u dit artikel leest. Daarom is het raadzaam om altij eerst de ANWB Reiswijzer of Nederlandwereldwijd.nl te raadplegen voordat u een reis boekt of op het punt staat naar het buitenland te vertrekken. Beide websites houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en passen de informatie aan als er wijzigingen zijn.

Op 15 juni 2020 is Heleen de Gier van de ANWB te gast in MAX vakantieman om te vertellen over de aandachtspunten in verschillende Europese landen. U ziet MAX vakantieman elke maandag rond 20.30 op NPO 1.

(Bron: ANWB Reiswijzer, ministerie van Buitenlandse Zaken)

Geef een reactie

Reactie

    Paulina Heiligenthal says:

    Vakantie in Duitsland:
    Graag zou ik U erop willen attenderen, dat U niet alleen in het openbaar vervoer, maar ook in Duitse supermarkten, banken en zaken een mondkapje moet dragen. Shawl mag ook! Anders komt U hier nergens binnen. Fijne vakantie!

Bekijk ook

Meer