Binnenkort een ademslot in iedere auto?
Publicatiedatum: 20 februari 2017
Om het aantal verkeersslachtoffers te verminderen moet elke auto een ademslot, apparatuur om de smartphone te blokkeren en een snelheidsbegrenzer krijgen. Dat stelt commissaris Egbert-Jan van Hasselt, landelijke projectleider infrastructuur van de Nationale Politie, voor.
Ademslot en andere maatregelen
“Automobilisten gedragen zich steeds slechter,” zegt Van Hasselt. “Alleen handhaven is niet meer voldoende. Je moet hun gedrag aan de voorkant beïnvloeden. Ik doe een oproep aan de politiek om hier werk van te maken.” Volgens Van Hasselt biedt de technologie een goede oplossing. Met een autoslot start de wagen niet meer wanneer de bestuurder teveel heeft gedronken. Bij te hard rijden geeft de snelheidsbegrenzer een piepje of remt hij de auto af. De apparatuur voor de smartphone verhindert het appen en e-mailen op de weg.
Bijval
Het plan van Van Hasselt kan op bijval rekenen. “Alle technische hulpmiddelen die het veiliger kunnen maken en die helpen het aantal slachtoffers terug te dringen vind ik de moeite waard,” zegt Achilles Damen, landelijk verkeersofficier. “Mits er juridisch geen haken en ogen aanzitten, ben ik voorstander.” Ook minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu ziet het gevaar van smartphones tijdens het rijden in en wil hiervoor een oplossing. Smartphones tijdens het rijden helemaal verbieden gaat echter volgens haar te ver.
Meer verkeersdoden
Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat na een jarenlange daling het aantal dodelijke verkeersslachtoffers weer is toegenomen. In 2013 en 2014 vielen nog 570 doden in het verkeer. Dat aantal is in 2015 met 9 procent gestegen tot 621 slachtoffers. Het CBS heeft de cijfers over 2016 nog niet gepresenteerd.
(Bron: ANP, NOS)