wijsopreis.nl

Bijna helft vakantiegangers weleens in de problemen, website wijsopreis.nl moet dit helpen voorkomen

Uit recent onderzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt dat 44 procent van de vakantiegangers tijdens een reis in het buitenland weleens iets vervelends heeft meegemaakt. Dit kan variëren van klein ongemak tot ernstige situaties zoals ziekte, ongevallen of arrestaties. Met de voorlichtingscampagne Wijs op Reis wil de overheid reizigers aansporen zich goed voor te bereiden om eventuele problemen te voorkomen.

Campagne Wijs op Reis

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is in samenwerking met de Douane de nieuwe campagne Wijs op Reis gestart voor vakantiegangers die naar het buitenland gaan. Er zijn al vaker campagnes gevoerd om reizigers te waarschuwen, “maar het blijft nodig om mensen te adviseren”, zegt een woordvoerster van BZ. De slogan ‘Wijs op reis’ wordt opnieuw gebruikt en meteen ook opgetuigd “omdat die goed blijft hangen”, aldus de woordvoerster.

Problemen in het buitenland

Aanleiding voor deze nieuwe campagne is een recent onderzoek waaruit blijkt dat 44 procent van de vakantiegangers tijdens een reis in het buitenland problemen heeft ondervonden. Dit geldt overigens in meerdere mate voor reizigers buiten Europa en in mindere mate voor vakantiegangers die binnen Europa blijven. Het gaat daarnaast met name om jongeren (18-25 en 26-35 jaar) en nauwelijks om 55-plussers. In de meeste gevallen (13 procent) wordt geld gestolen of kwijtgeraakt of raken er waardevolle spullen, zoals sieraden of de telefoon kwijt (12 procent). Bij 10 procent van de reizigers gaat het om vergeten of kwijtgeraakte medicijnen. Bij 9 procent van de reizigers is een paspoort, ID-kaart of rijbewijs verloren of gestolen. En ook nog eens 9 procent krijgt te maken met beroving of zakkenrollerij.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken waarschuwt: “Ik gun iedereen een fijne vakantie. Maar daar heb je als reiziger ook een hand in. Wees dus wijs en bereid je reis goed voor, zodat je onbezorgd kunt genieten. Zorg bijvoorbeeld voor een goede verzekering en informeer jezelf welke souvenirs je beter niet mee kunt nemen naar huis. Zoek vooraf uit hoe veilig het is op je bestemming zodat je weet welke plekken je moet vermijden en waar je veilig naartoe kunt.” Directeur Nanette van Schelven van de Douane voegt daaraan toe: “Een fijne reis is pas compleet als je bij terugkomst ook probleemloos langs de douane kunt lopen.”

Website wijsopreis.nl

Een bezoek aan de website wijsopreis.nl draagt zeker bij aan een goede voorbereiding. Hierop zijn tips te vinden van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Douane. Zo is er te lezen hoe het zit in het geval van het meenemen van bagage en souvenirs. Wat mag u wel en niet vervoeren en waarover moet belasting betaald worden wordt bijvoorbeeld beantwoord. Verder leest u informatie over visa, medicijnen meenemen, paspoorten, rijbewijzen en vaccinaties. Ook kunnen apps gedownload worden, die in het geval van problemen geraadpleegd kunnen worden en is er op de website zelf ook te lezen wat er mogelijk is op het gebied van hulp in het buitenland. Zoals wat te doen bij een overlijden of ziekenhuisopname in het buitenland.

Hulp aan Nederlanders in 2019

In de jaarcijfers van het ministerie van Buitenlandse Zaken is te zien hoeveel hulp er in 2019 gegeven is aan Nederlanders in het buitenland. Daaruit blijkt onder meer dat BZ in 2019 ruim 3100 Nederlanders in noodsituaties heeft bijgestaan. Onder andere in het geval van vermissingen, arrestaties, overlijden en ziekenhuisopnames. Uit de cijfers blijkt ook dat Nederlanders de reisadviezen steeds beter weten te vinden. In totaal zijn de adviezen het afgelopen jaar 3,25 miljoen keer geraadpleegd. Dat is bijna een miljoen keer meer dan in 2018, toen Nederlanders 2,3 miljoen keer informatie hebben opgezocht in het reisadvies.

Op MAX Vandaag hebben wij de afgelopen jaren ook veel aandacht besteed aan zaken die met problemen (voorkomen) op reis te maken hebben. Hieronder een greep uit die artikelen:

Volgt u het reisadvies op?
Zo voorkomt u paspoortproblemen.
Letselschade op vakantie.
Bagage vermist, beschadigd of vertraagd: u heeft mogelijk recht op een schadevergoeding.
Waar moet u op letten bij het aanvragen van een visum?
Hier moet u op letten bij het kopen van souvenirs.
Medicijnen of drugs, de douane ziet zonder verklaring soms geen verschil.
U eigen huisarts kan helpen bij medische problemen op vakantie.
Dokter Ted over de reisapotheek.
Door reisorganisaties aangeboden verzekeringen vaak onvoordelig.
MAX Ombudsman Jeanine Janssen ontvangt rapport over hulp op reis.

(Bron: ANP, Buitenlandse Zaken, Rijksoverheid)

Geef een reactie