Autorijden met slippers: wel of niet toegestaan?
Publicatiedatum: 11 augustus 2023
Als u net van het strand komt en weer met de auto op pad gaat, kan het verleidelijk zijn om uw slippers aan te houden tijdens het rijden. Het kost namelijk tijd om uw voeten schoon te maken en uw schoenen weer aan te trekken. En in de auto kan het flink warm zijn, waardoor dichte schoenen minder prettig aanvoelen. Maar of het verstandig is om te rijden met slippers aan uw voeten, dat is weer een tweede.
Mag u in Nederland rijden met slippers aan?
Wat voor schoenen u moet dragen tijdens het autorijden, daarover staat niets in de Nederlandse wet. Maar het dragen van slippers of andere loszittende schoenen is geen aanrader in de auto, integendeel zelfs. Zo benadrukt Veilig Verkeer Nederland dat u met dichte schoenen of sandalen veel meer grip heeft op uw pedalen. En dat maakt de autorit een stuk veiliger.
Uw schoeisel kan wel een belangrijke factor zijn als u onverhoopt betrokken raakt bij een verkeersongeluk. Dit staat niet letterlijk zo in de wet staat, maar u wordt als bestuurder wel geacht om onveilige situaties uit de weg te gaan. En als u slippers draagt, waardoor u mogelijk niet op tijd kunt remmen, is dat risicovol.
Wel of geen grove schuld?
In verzekeringsjargon komt dit neer op ‘grove schuld’. Of het dragen van slippers zo risicovol is dat het ook onder grove schuld valt, is lang niet altijd duidelijk. Maar als u geen allrisk autoverzekering heeft, kan het zomaar gebeuren dat u de schade na een ongeluk niet vergoed krijgt, vanwege uw schoeisel. Dit is dus een risico dat u beter kunt vermijden.
Dit geldt overigens niet alleen voor het rijden met slippers. Fonds Slachtofferhulp raadt ook af om auto te rijden met hoge hakken of plateauzolen. Een (naald)hak kan achter het gas- of rempedaal blijven hangen, met alle gevolgen van dien. En als u een schoen met plateauzolen draagt, voelt u mogelijk de pedalen niet optimaal aan.
Mag u in het buitenland rijden met slippers aan?
Als u met de auto in het buitenland bent, is het al helemaal uitkijken. In Frankrijk geldt er een boete van 90 euro voor het autorijden met slippers. Ook in Spanje riskeert u een bekeuring, die zelfs kan oplopen tot 200 euro. Zorg sowieso dat u op de hoogte bent van de lokale verkeerswetgeving, als u met de auto naar het buitenland gaat. Is het bijvoorbeeld verplicht om een veiligheidshesje, gevarendriehoek of verbandtrommel mee te nemen? Daar hebben we in 2019 al eens een artikel aan gewijd. Daarnaast kunt u met de gratis app GoingAbroad, beschikbaar voor iPhones en Android-telefoons, de meest actuele informatie per land terugvinden.
(Bron: Archief, Veilig Verkeer Nederland, Fonds Slachtofferhulp, Independer, Inshared, Radar, Algemeen Dagblad, Europese Commissie. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
….’Maar als u geen allrisk autoverzekering heeft, kan het zomaar gebeuren dat u de schade na een ongeluk niet vergoed krijgt, vanwege uw schoeisel.’….
Heel logisch, als ik niet ‘all-risk’ verzekerd ben krijg ik sowieso mijn schade niet vergoed, dus dat kan dan ook niet zomaar gebeuren….🤦♀️
Dat is zo als u een eenzijdig ongeval heeft. Is er echter schade aan derden toegebracht dan zou het dus kunnen zijn dat de verzekering gebruik maakt van z’n regresrecht en de schade op u verhaalt.
Dat geld ook voor hoge/ naaldhakken neem ik aan