Autorijden bij zware regenval en diepe plassen: wel en niet doen
Publicatiedatum: 15 juli 2021
Als het in Nederland regent, dan regent het vaak fors. Bij zware regenval is autorijden af te raden, maar soms zit u er al middenin. Hoe gaat u om met eventuele aquaplaning, hoe schadelijk is het voor uw auto om door diepe plassen te rijden en wat is handig om wel en niet te doen?
Wat te doen bij aquaplaning?
Als er zoveel regen valt dat uw banden het vele water niet goed genoeg meer kunnen afvoeren, kunt u de grip over de auto verliezen. Dit komt doordat er een laagje water tussen de banden en het wegdek ontstaat en het contact met de ondergrond wordt verloren, waardoor u tijdelijk geen controle meer heeft over de auto. Als dit gebeurt is het zaak het gaspedaal geleidelijk los te laten. Bij handgeschakelde auto’s trapt u de koppeling in. Houd het stuur recht, maar mocht de auto slippen, blijf dan goed kijken en kalm sturen in de richting die u uit wilt.
Aquaplaning voorkomen
De profieldiepte van uw banden is in dit geval erg belangrijk. Hoe minder profieldiepte, des te gevoeliger de auto wordt voor aquaplaning. De ANWB adviseert om bij een profieldiepte van 2 millimeter de banden te vervangen, maar 3 millimeter is nog verstandiger. Daarnaast is het belangrijk de banden op de juiste spanning te houden. En brede banden staan misschien mooi, maar maken auto’s extra gevoelig voor aquaplaning. Naast profieldiepte en spanning van de banden is ook de snelheid van belang. Snelheid is namelijk de belangrijkste oorzaak van aquaplaning. Pas uw snelheid daarom altijd aan. Bij spoorvorming ligt er meer water op de weg. Probeer te voorkomen dat u in de sporen rijdt.
Door diepe plassen rijden, hoe schadelijk is dat?
Bij hevige regenval kunnen straten of tunnels blank komen te staan. Het is dan geen goed idee om de gok te nemen en er met uw auto doorheen te rijden. Motors zijn voorzien van een filter dat ervoor zorgt dat u probleemloos door regen en normale plassen kunt rijden. Als het water tot de bumper komt is het nog geen probleem, maar door golfvorming kan het water toch zomaar bij de luchtinlaat komen en dan zuigt de moter water aan. Bereikt het water een draaiende moter, dan moet die vrijwel altijd worden vervangen. De kosten daarvoor kunnen zomaar oplopen tot 10.000 euro.
Oeps, en dan rijd je een tunnel in: https://t.co/SRJf2htZTh pic.twitter.com/VKhATQLTHP
— NOS (@NOS) June 23, 2016
Schakel de motor direct uit
Ook elektronica kan vernietigd worden door water. Deurrubbers houden het water maar tijdelijk tegen als u door een diepe plas rijdt. Bereikt het de computerapparatuur van uw auto, dan heeft dat desastreuze gevolgen. In het geval van een elektrische auto zuigt de motor geen lucht aan, maar die zijn net zo kwetsbaar. Rijdt u per ongeluk diep water in, schakel de motor dan direct uit. Als u op tijd bent, dan blijft de motor gespaard en kan die weer gebruikt worden als alles weer droog is.
Wanneer is een plas te diep en wanneer niet?
Over het algemeen kunnen auto’s plassen van 10 tot maximaal 20 centimeter aan. Als u het maximum van 20 centimeter opzoekt, pas daar dan in elk geval uw snelheid op aan. Des te langzamer u rijdt, des te minder water er opspat. Kunt u de diepte van een plas niet goed inschatten, neem dan geen risico, maar draai om en kies een alternatieve route.
Wat te doen als uw auto geparkeerd staat in een ondergelopen straat?
Blijkt de straat waar uw auto geparkeerd staat na een fikse wolkbreuk ondergelopen te zijn, probeer uw auto dan nooit te starten. Zoals hierboven beschreven voorkomt u dan water in de motor. Wacht rustig tot het water weggelopen is. Als het water eenmaal weg is, dan kan het zo zijn dat er weinig aan de hand is. Water dat tot de uitlaat gekomen is doet weinig kwaad. Bij het starten komt eventueel water in de uitlaat er vanzelf uit. Heeft het water echter hoger gestaan, dan is er een kans dat de elektronica in de auto aangetast is. Als u de auto start kunt u bekijken of dat probleemloos gaat, maar laat uw auto anders even nakijken.
Riolen vormen een extra risico
Bij ondergelopen straten lopen riolen vaak over en raken putdeksels los. Dan loopt u het risico met een wiel in een put te raken. Daarnaast kunnen loszittende deksels schade veroorzaken aan de onderkant van uw auto.
Mag u bij hevige regenval op de vluchtstrook stoppen?
Als het zo hard regent dat het niet langer verantwoord is om door te rijden, wilt u wellicht de bui uitzitten op de vluchtstrook. Bij pech of onwel worden is dit toegestaan, maar geldt dit ook voor extreem weer? Daar is geen eenduidig antwoord op te geven volgens de ANWB. Volgens een toelichting op het Reglement verkeersregels en verkeerstekens is extreem weer een noodsituatie, die het rechtvaardigt om de vluchtstrook op te zoeken. Wannéér er sprake is van extreem weer vermeldt de toelichting echter niet. Rijkswaterstaat ziet liever dat het verkeer langzaam doorrijdt naar een parkeerplaats. De politie geeft aan het niet onlogisch te vinden wanneer weggebruikers in extreme situaties op de vluchtstrook gaan staan en zal in elk geval niet handhavend optreden. Mocht u naar een vluchtstrook uitwijken, bedenk u dan dat het een onveilige plek is om stil te staan. Andere weggebruikers die ook op de vluchtstrook willen stoppen zien u niet goed bij slecht zicht. Dan loopt u gevaar, helemaal als u in de auto blijft zitten. Zet daarom uw waarschuwingslichten aan, maar rijd als het enigszins mogelijk is bij voorkeur door naar een veilige parkeerplek.
Extra tips om veilig te rijden bij zware regenval
De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) heeft berekend dat de kans op een ongeluk tijdens regen verdubbelt. Het kan dus zeker geen kwaad uw rijgedrag aan te passen in het geval u in een hoosbui terecht komt.
- Bij hevige regenval kan het zicht teruglopen tot 50 meter. Pas uw snelheid aan en houd voldoende afstand (ten minste 3 seconden) tot anderen. Zelfs als u met regenbanden rijdt, is de remweg groter dan op een droog wegdek. Bij een lagere snelheid krijgt u daarnaast meer tijd om te reageren op onverwachte situaties.
- Voorkom dat u hard moet remmen, want dan kunt u in een slip raken.
- Blijf zoveel mogelijk in het midden van uw weghelft. De grootste plassen bevinden zich aan de zijkant van de weg.
- Ventileer goed of gebruik uw airconditioning om beslagen ramen te voorkomen.
- Vervang uw ruitenwisserbladen tijdig.
- Schakel uw dimlichten in om goed zichtbaar te zijn.
- Wees bedacht op opspattend water van vrachtwagens en sneller rijdende voertuigen. Uw zicht kan dat tijdelijk beperkt worden.
- Haal zelf zo min mogelijk in.
- Regent het voor het eerst in lange tijd flink, dan kan de weg gladder zijn dan anders, door vuil en olie op het wegdek.
Lees ook: autorijden bij laaghangende zon: zo houdt u dat veilig.
Met mist in de auto? Zo bent u goed voorbereid.
Last van beslagen autoruiten? Tips om condens te verhelpen en te voorkomen.
Langer en zorgeloos autorijden doet u met deze tips.
Niet voltanken bij warm weer: wat is daar van waar?
Waarom het geen goed idee is om door te rijden tot de brandstoftank écht leeg is.
Maakt u uw autostuur weleens schoon? Hij is vaak viezer dan een wc-bril.
Slingeren met de caravan: dit veroorzaakt het en zo voorkomt u het.
(Bron: ANWB, RTL Nieuws, Uniroyal, HLN, Univé)