auto uitlenen

Auto uitlenen? Hier moet u op letten bij eventuele schade

Heeft u een auto? Dan leent u die misschien ook weleens uit aan familie of vrienden. Natuurlijk gaat u ervan uit dat de persoon die in uw voertuig rijdt er voorzichtig mee omgaat, maar wat als diegene toch schade rijdt in uw auto?

De kans op het rijden van schade in een geleende auto is misschien groter dan u verwacht. Uit onderzoek van verzekeraar Lancyr blijkt namelijk dat 1 of de 7 autoschades niet worden veroorzaakt door de hoofdbestuurder. Daarom is het goed om op een rijtje te hebben waar u op moet letten in zo’n geval.

Verzekeringen

U vraagt zich misschien af hoe het zit met de verzekering van uw auto wanneer u deze uitleent. Het antwoord op die vraag is dat u met een autoverzekering in principe de auto zelf en niet de bestuurder verzekerd. Wanneer er dus een keer iemand anders in uw auto rijdt is de auto voor dezelfde schades verzekerd als wanneer u zelf de bestuurder bent. Dit klinkt relatief simpel, maar toch zijn er wel een aantal zaken waar u op moet letten. Zo blijft u als eigenaar van de auto in kwestie altijd verantwoordelijk voor wat er met de auto gebeurt. Stapt degene aan wie u het voertuig heeft uitgeleend bijvoorbeeld dronken achter het stuur? Dan is de auto niet verzekerd en verhaalt de verzekeraar de schade op u als auto-eigenaar. Uw WA-verzekering keert in zo’n geval overigens nog wel gewoon uit aan de tegenpartij. Ook is het niet mogelijk om eventuele schade te verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering van de persoon die uw auto heeft geleend. Alle schades met een motorvoertuig vallen namelijk niet onder deze verzekering.

Schadevrije jaren

Keert de verzekering wel uit? Dan gaat dit altijd ten koste van uw eigen schadevrije jaren, ook al heeft u niet zelf gereden. Rijdt iemand anders dus schade in uw auto en claimt u dat bij de verzekering? Dan verliest u zelf een deel van de no-claimkorting en zult u meer premie moeten betalen.

Alleen incidenteel uitlenen

Ook is het goed om te weten dat het uitlenen van uw auto altijd incidenteel moet zijn en blijven. Alleen dan is het voertuig verzekerd met uw eigen autoverzekering. Leent u uw auto veelvuldig of voor een langere periode uit? Dan moet u dit altijd doorgeven aan de verzekeraar. Zij kunnen de premie dan aanpassen aan de bestuurder(s) aan wie u uw auto uitleent.

Let op boetes

Als laatste moet u niet raar opkijken wanneer er opeens een flitsboete op uw deurmat ligt, terwijl u zelf niet heeft gereden. Het kenteken van de auto staat namelijk op uw naam, waardoor de boete niet direct bij de bestuurder terecht komt. Gelukkig kunt u dit onderling vaak oplossen, maar houd in uw achterhoofd dat flitsboetes wel op uw naam komen te staan.

Goede afspraken maken

Om alle bovenstaande rompslomp te voorkomen is het slim om altijd heldere afspraken te maken voor u uw auto uitleent, zelfs met goede vrienden of familie. Maak bijvoorbeeld afspraken over de terugbetaling van eventuele boetes en de financiële gevolgen bij schade. Op die manier kunt u uw auto veilig uitlenen.
(Bron: BNN Vara, Kassa, Lancyr)

Geef een reactie