Auto-inbraak voorkomen doet u zo
Publicatiedatum: 26 februari 2019
Gemiddeld vinden er in Nederland 10 auto-inbraken per uur plaats. Vooral in Noord- en Zuid-Holland is het vaak raak. Heel vervelend, maar gelukkig zijn er manieren om de kans op inbraak zo klein mogelijk te houden.
Laat geen waardevolle spullen achter in de auto
Misschien een open deur, maar het gebeurt vaak dat mensen dure spullen zoals telefoons of iPads in het zicht laten liggen als zij de auto verlaten. Dieven zien zo niet alleen direct wat er te halen is, maar dit kan er ook voor zorgen dat u na een daadwerkelijke inbraak niets vergoed krijgt. Eén van de voorwaarden van verzekeraars bij het uitkeren van braakschade is immers dat er geen spullen in het zicht hebben gelegen.
Doe de deur altijd op slot
Nog zo’n ogenschijnlijke open deur, maar doe altijd de deur van de auto op slot als u deze verlaat. Verzekeraars vergoeden niets als u dit niet heeft gedaan en er spullen uit de auto worden gehaald.
Maak het dashboardkastje leeg
Spullen opbergen in een dashboardkastje lijkt een veilige optie, maar dat is het niet altijd. Een dicht kastje kan juist de nieuwsgierigheid van inbrekers wekken. Om dit te voorkomen is het verstandig om het helemaal leeg te maken en de klep open te laten staan.
Schakel apparatuur helemaal uit
In moderne auto’s zit vaak ingebouwde, elektronische apparatuur die via bluetooth te detecteren is. Zet deze altijd helemaal uit als u de auto verlaat, want anders bestaat de kans dat kwaadwillenden de apparatuur kunnen opsporen via hun telefoon en zo kunnen stelen.
Pak de verzekeringspolis erbij
Volgens verzekeringsvergelijker Independer vergissen veel gedupeerden van auto-inbraak zich in wat zij vergoed krijgen via hun verzekering. Daarom is het goed om u te verdiepen in wat uw autoverzekering precies dekt in het geval van diefstal. Zo krijgen mensen die slechts een WA-autoverzekering hebben (voor alle automobilisten verplicht) alleen schade vergoed die zij met hun voertuig aan een ander voertuig toebrengen, waardoor er bij inbraak niets wordt uitgekeerd. Mensen die een verzekering met beperkte casco of volledige casco hebben, krijgen alle schade die is toegebracht aan de auto zelf uitgekeerd. Is er apparatuur ontvreemd die origineel door de fabriek is aangebracht? Dan wordt dit ook vergoed. Spullen die u zelf heeft laten inbouwen na aanschaf van de auto, vallen meestal buiten de dekking en ook losse spullen die gestolen worden krijgt u niet vergoed. Deze losse spullen vallen onder de inboedelverzekering. Wilt u zeker weten dat uw inboedelverzekering ook dit soort schade dekt? Vraag dan bij de verzekeraar na of dit een optie is, want dit is lang niet altijd het geval.
Doe altijd aangifte
Helaas toch slachtoffer geworden van auto-inbraak? Doe dan altijd aangifte bij de politie. Ook mensen die in het buitenland hiermee te maken krijgen moeten dit doen. Zonder aangiftebewijs kunnen verzekeraars niets voor u doen en krijgt u dus sowieso geen geld.
Bron: AD, Independer, archief.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Iedere autobezitter betaald 25% te veel voor zijn casco verzekering, omdat de verzekeringspremie berekend wordt over de nieuwwaarde van de auto inclusief BVB (bijzondere verbruiksbelasting). Dus je betaald verzekeringspremie over een belastingaanslag. Als je schade aan de auto hebt, wordt die schade vergoed. En niet de BVB , omdat de BVB geen schade oploopt. Bijvoorbeeld in Spanje, betaal je verzekeringspremie over de waarde van de auto, zonder de BVB. De verzekeringspremie moet ook hier berekend worden over de waarde van de auto en niet over de belastingaanslag.