Aanrijding

Aanrijding met een dier, wat nu?

Plotseling steekt er een hert over of de kat van de buren springt onverwacht de bosjes uit. We hopen het allemaal natuurlijk niet mee te maken, maar het kan gebeuren dat u een dier aanrijdt. Doorrijden na een aanrijding is  in alle gevallen wettelijk verboden. Maar wat moet u dan wel doen? 

Kans op aanrijding

In het najaar en de winter is het minder lang licht buiten. Hierdoor is de kans op het aanrijden van een wild dier groter. Veel verplaatsingen van wilde dieren vinden dan precies samen met de ochtend- en avondspits plaats. Wanneer er plotseling een dier oversteekt, is het een menselijke reactie om het te willen ontwijken. Door uitwijken of plotseling te remmen, kunt u een levensgevaarlijke situatie creëren. Het is beter om zoveel mogelijk voorzichtig af te remmen of om toch het dier te raken in plaats van een boom of een andere automobilist. Is de weg helemaal vrij, dan kunt u natuurlijk beter uitwijken naar de andere weghelft. Probeer wel zo snel mogelijk weer op de juiste rijstrook terecht te komen.

winterdip
Lees ook: De dagen worden korter: voorkom een winterdip

Meldingsplicht

Heeft u het dier geraakt, dan is het maken van een melding verplicht. Voor het aanrijden van een dier wordt u niet gestraft, maar u kunt wel worden gestraft voor het niet melden van de aanrijding. Heeft u een dier aangereden, volg dan onderstaande stappen:

  1. Zorg eerst dat u op en veilige plek staat en controleer of het goed gaat met uzelf en alle inzittenden van het voertuig.
  2. Heeft u een wild dier aangereden, dan belt u de politie op nummer 0900-8844. De meldkamer roept dan een faunabeheerder op. Zij zijn bevoegd om de dieren te vervoeren of uit hun lijden te verlossen. Is het gewonde dier gevlucht? Dan kan de faunabeheerder ervoor zorgen dat het dier wordt opgespoord.
  3. Heeft u een huisdier aangereden? Bel dan naar het landelijke meldpunt 144. Zij zullen vragen naar de exacte locatie, om welk dier het gaat en wat er aan de hand is. Zij kunnen u ook helpen bij het vinden van de eigenaar.
  4. Maak altijd een foto van het dier en de situatie. Hierdoor is de kans op een vergoeding door uw verzekering, vooral bij wildaanrijdingen, groter en kunt u aan de meldkamer laten zien wat er precies ie gebeurd.

Schadevergoeding bij aanrijding

Bij een aanrijding met wild, kan de auto forse schade oplopen. De autoverzekering vergoedt de schade als u een beperkt casco of een volledige cascodekking heeft. Moet u uitwijken voor overstekend wild en raakt u daarbij een boom? Dan wordt de schade niet altijd vergoed. Omdat er bij een wildaanrijding nooit sprake is van een eigenaar, kan niemand aansprakelijk worden gesteld voor de schade. Bij een huisdier is dat wel het geval. Dit geldt niet alleen voor honden en katten, maar ook voor paarden, koeien en schapen. Zorg dat u er achter komt van wie het dier is en vul samen een aanrijdingsformulier in. Op deze manier kunt u de schade verhalen op de eigenaar.

Aanrijdingen voorkomen

Het helemaal voorkomen van een aanrijding is helaas niet mogelijk. Wel kunt u, door rekening te houden met bepaalde factoren, aanrijdingen beperken:

  • Veel aanrijdingen zijn het gevolg van een te hoge snelheid. Pas vooral na zonsondergang uw snelheid aan. Zeker in woonwijken en gebieden waar veel wilde dieren leven. Dit wordt vaak al met borden langs de weg aangegeven.
  • Steekt er een dier over, wijk niet uit. Dit is voor u (meestal) de veiligste optie.
  • Houd er rekening mee dat er meer dieren kunnen volgen. Sommige kuddedieren steken tegelijk de weg over.

(Bron: Stichting Wildaanrijdingen Nederland, ANWB, Dierenbescherming, Independer, Radar)

Geef een reactie