koffer

14 tips voor het efficiënter inpakken van uw koffer

De berg spullen die u tijdens een vakantie mee wilt nemen is soms groter dan dat er ruimte is in de koffer. Wij hebben tips verzameld waarmee u efficiënter inpakt.

Maak een paklijst

Door van tevoren te noteren welke spullen er zeker mee moeten, loopt u minder kans om zaken te vergeten. En gaan er minder onnodige spullen mee, die u in een opwelling inpakt. Streep telkens door wat u ingepakt of klaargelegd heeft.

Kleding combineren

Door voor kleding te kiezen die u met elkaar kunt combineren kunt u wel afwisselen, maar heeft u in totaal minder kledingstukken nodig. Zorg dat de kleuren en stoffen op elkaar afgestemd zijn. Kies in het geval van schoenen voor een beperkt aantal en voor specifieke activiteiten. Dus bijvoorbeeld 1 paar comfortabele schoenen waarmee u wat langer op pad kunt, een net paar en bijvoorbeeld sandalen of slippers. Voor de zekerheid nog wat paren meenemen, is leuk voor de afwisseling, maar neemt erg veel ruimte in beslag. Bekijk kort voor vertrek nog eens kritisch of u alle items die u heeft uitgezocht ook echt gaat dragen. Als u dit streng genoeg doet, gaat er vast nog wel wat vanaf. Het werkt goed om de zwaarste spullen of de spullen die de meeste ruimte innemen aan te doen tijdens de reis. Dat scheelt gewicht en ruimte. Zoals in het geval van bergschoenen.

Handbagage
Lees ook: Alleen met handbagage reizen, zo doet u dat

Waspoeder mee

Als u een kleine hoeveelheid waspoeder meeneemt, dan kunt u tijdens uw vakantie een kleine handwas doen, met wat ondergoed en sokken. Zodat u daar wat minder exemplaren van mee hoeft te nemen.

Loze ruimtes als opbergruimte gebruiken

In de holtes van bijvoorbeeld schoenen kunt u kleine spullen kwijt. Verpak de schoenen in zakken, zodat ze de rest van uw bagage niet vies maken en de kleine spulletjes er tevens beter in blijven zitten.

Rollen

Vouwen kan heel efficiënt zijn, maar rollen is ook een goede mogelijkheid. Wie kleding oprolt bespaart niet alleen ruimte, het zorgt er ook nog eens voor dat kleding minder kreukt. Hoe strakker u het oprolt, hoe minder kans op kreuken.

koffer

Vacuümzakken

Vacuümzakken zijn gemakkelijk op te rollen, waardoor de lucht eruit gaat en ze zijn ideaal om ruimte te besparen.

Slim met leesvoer in de koffer

Een stapeltje boeken voor tijdens de vakantie biedt heel wat uurtjes ontspanning. Maar het neemt wel behoorlijk wat plek in en kan snel zwaar worden. Kies daarom eens voor dwarsliggers, die maar een fractie van de ruimte van een gewoon boek innemen. Ook een bookazine, een boek in de vorm van een tijdschrift, is minder zwaar. Hetzelfde geldt voor een paperback in plaats van een hardcover. Of kies voor een e-reader, waarop u honderden boeken kunt opslaan, als u het geen bezwaar vindt om van een scherm te lezen.

Kleine verpakkingen van toiletartikelen

Shampoo, bodylotion, deodorant… u heeft het allemaal nodig, maar vaak zijn de verpakkingen zwaar en nemen ze veel ruimte in. Kies daarom voor kleine reisvarianten ervan of gebruik reisflacons, die u zelf vult. Om lekken tegen te gaan kunt u stukjes plastic folie over de openingen van de flessen plaatsen en de doppen er vervolgens op draaien. U kunt de flacons daarnaast verpakken in afsluitbare plastic zakken, om vlekken echt uit te sluiten. Ook een uitkomst zijn de ‘bars’, die eruit zien als een stuk zeep, maar die bij nat maken veranderen in bijvoorbeeld shampoo, conditioner of doucheschuim. Ze zijn niet alleen handig om mee te nemen, maar besparen ook nog eens plastic. Bovendien lekken ze niet. U hoeft ze alleen maar even te laten drogen na gebruik.

Bescherm breekbare zaken

Spullen die kwetsbaar zijn, zoals bijvoorbeeld een parfumflesje kunt u beschermen door er sokken, een handdoek, T-shirt of bh omheen te pakken.

Neem geen onnodige spullen mee

Een badhanddoek neemt veel ruimte in. Ga daarom na of er op uw vakantieadres (gratis) badhanddoeken beschikbaar zijn. U kunt die van u dan thuis laten. Is dat geen mogelijkheid, kies dan voor een exemplaar van microvezel. Die neemt weinig ruimte in en droogt snel. Droogt u uw haar met een föhn? Vraag dan na of er op uw bestemming een föhn aanwezig is. Dan hoeft u hem zelf niet mee te nemen.

Inpakken auto
Lees ook: Tips voor het veilig inpakken van de auto

Makkelijker terug te vinden

Kleine spullen kunt u bij elkaar verpakken in bijvoorbeeld een afsluitbare plastic zak. Zo kunt u bijvoorbeeld kettingen, oorbellen en haarspeldjes bij elkaar doen. Om te zorgen dat een ketting of armband niet in de knoop raakt, kunt u 1 helft ervan door een rietje halen en aan de andere helft vastzetten. Oorbellen kunt u door de gaatjes van een knoop steken. Oplaadkabels kunnen ook bij elkaar en doe deze bij voorkeur in uw handbagage, zodat u niet eerst uw koffer door moet als u er 1 nodig heeft. Ook paspoorten, vouchers en andere belangrijke papieren kunt u overzichtelijk bij elkaar opbergen. Sorteren werkt ook goed in het geval van kleding. Verpak die daarvoor in groepen: alle shirts en broeken bij elkaar bijvoorbeeld.

Souvenirs in de koffer

Om eventuele souvenirs mee terug te kunnen nemen, is het handig als u daar bij voorbaat al wat ruimte voor overlaat in uw koffer. Dit is vooral handig als u gaat vliegen. Anders kunt u er ook voor zorgen alvast een lege tas mee te nemen, waar u dat soort spulletjes in kwijt kunt voor de terugreis.

Vuile was

Neem een lege zak mee voor de vuile was. U kunt de was bij thuiskomst dan goed terugvinden en ondertussen houdt u de nog schone kleding fris.

Als u gaat vliegen

Wanneer u het vliegtuig naar uw reisbestemming pakt, dan kan het nooit kwaad om rekening te houden met vertraagde bagage. Pak daarom voor de zekerheid een extra setje kleding, ondergoed, sokken, een tandenborstel en eventueel uw badkleding in uw handbagage. Om die reden kan het ook handig zijn om wanneer u met iemand anders reist wat spullen uit te wisselen in uw koffers. Bent u dan 1 koffer tijdelijk kwijt, dan heeft u toch nog wat in de andere koffer.

In een eerder artikel geven we tips hoe u het inpakken goed voorbereidt.

(Bron: Riksja Travel, Zoover, Travelbags, Vakantiediscounter, Libelle.be, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie