Zoekt u mee naar de schadelijke bruingemarmerde schildwants, die graag in huis overwintert?
Publicatiedatum: 22 oktober 2020
Ons land is verschillende soorten schildwantsen rijk, maar er heeft ook een schadelijke wants uit Azië zijn intrede gedaan, de bruingemarmerde schildwants (Halyomorpha halys). Om in kaart te brengen hoeveel er inmiddels van in Nederland zijn, vraagt de Wageningse universiteit (WUR) de hulp in van het publiek. De wants, ook wel stinkwants genoemd, vanwege de onwelriekende geur die hij verspreidt, overwintert namelijk graag in woonhuizen.
Bruingemarmerde schildwants verspreidt zich over Nederland
Via internationaal goederentransport heeft de bruingemarmerde schildwants zich in de afgelopen decennia vanuit Azië over grote delen van Noord-Amerika en Europa verspreid. In augustus 2018 is de soort voor het eerst in Limburg aangetroffen. Later dat jaar zijn ze in de Betuwe gevonden en voorjaar 2019 in onder andere Utrecht en Amsterdam.
Schadelijk voor fruit
De wants zuigt sap uit bladeren en vruchten en kan daardoor grote schade aan fruitgewassen veroorzaken. In Noord-Italië is er in 2019 al voor honderden miljoenen euro’s schade aan peren, appels, kiwi’s en perziken te betreuren geweest. Het is nog niet precies in te schatten welke schade het insect in Nederland zal veroorzaken, maar door nu de hulp van het publiek in te roepen wordt in elk geval duidelijker in welke mate het schadelijke insect aanwezig is.
Zoek mee naar de bruingemarmerde schildwants
Het najaar leent zich uitstekend voor een onderzoek naar de aanwezigheid van de wants. De volwassen wantsen gaan dan namelijk op zoek naar beschutte plekken voor de winter. Ze zijn dan vaak op muren of gevels te zien. Daarnaast kunnen ze ook in huis worden aangetroffen. Overigens is een vergissing snel gemaakt, want de minder schadelijke, inheemse grauwe schildwants lijkt erop en ook deze wants overwintert graag in huizen. Het verschil zit ‘m in de kleur, de bruingemarmerde wants is namelijk net wat donkerder van kleur. Daarnaast mist hij de stippeltjes op de buik, die de grauwe schildwants wel heeft. Als u het dier in een glas vangt, kunt u de onderkant gemakkelijker bekijken.
Treft u een bruingemarmerde schildwants aan, dan kunt u het onderzoek helpen door een foto van de bovenkant, onderkant en antennes te maken. Deze kunt u met vermelding van vindplaats en datum opsturen aan karin.winkler@wur.nl. Daarnaast kunt u ook een melding op waarneming.nl plaatsen.
Stinkwants!
Wel nog een waarschuwing van de onderzoekers bij het vinden en vangen van een wants: “Schildwantsen worden ook wel stinkwantsen genoemd en dat is niet voor niets: uit klieren kunnen zij bij bedreiging een vies stinkende vloeistof afgeven. Deze is voor mensen onschadelijk, maar om de penetrante geur niet aan de handen te krijgen, is het aan te bevelen om de wants niet direct aan te raken, maar hem met een potje of buisje te vangen.”, aldus WUR.
Lees ook: meer plaagdieren gesignaleerd: dit kunt u ertegen doen.
Mediterrane mier draaigatje dreigt nieuwe insectenplaag te worden.
Nederlanders nemen extreme maatregelen tegen ongedierte.
Zo komt u van fruitvliegjes af.
Zilvervisjes of papiervisjes in huis? Zo houdt u de overlast binnen de perken.
(Bron: Wageningen University & Research, ANP, Omroep Gelderland, AGF.nl)