Zo voorkomt u een natuurbrand
Publicatiedatum: 2 juli 2018
Harde wind, warmte en droogte vormen samen hét recept voor een natuurbrand. In Nederland is het al enige dit soort weer, waardoor de kans op een natuurbrand groter is dan normaal. Binnenkort de natuur in? Dit kunt u doen om branden te voorkomen.
Tips
In bijna alle regio’s van Nederland is het risico op natuurbranden nu relatief groot. Burgers merken daar vrij weinig van, maar het is toch handig om hier rekening mee te houden als u de natuur in gaat. Brandweer Nederland geeft op haar website een aantal handige tips.
- Bezoekt u een natuurgebied waar het risico op een natuurbrand groot is? kijk dan uit waar u de auto neerzet. Een uitlaat of katalysator kunnen heet worden en voor een natuurbrand zorgen als ze in aanraking komen met hoog, droog gras.
- Roken in natuurgebieden met een verhoogde risico op natuurbranden is onverstandig. Als u het toch doet, zorg er dan voor dat u de sigaret zorgvuldig uitmaakt voordat u deze weggooit.
- Gooi afval niet op de grond, want dit kan ook brand veroorzaken. Neem bijvoorbeeld een glazen fles. Als deze heet wordt kan het als een vergrootglas gaan werken en droge gewassen laten branden.
- Houd u goed aan de regels rondom kampvuren en barbecues. Elk natuurgebied heeft hier iets over staan in haar reglementen en met dit soort weer is het extra belangrijk om de voorschriften goed na te leven.
- Mocht u op de een of andere manier toch geconfronteerd worden met een natuurbrand, dan adviseert de brandweer om vooral rustig te blijven en 112 te bellen. Daarnaast doet u er goed aan om te vluchten naar een veilige plek, zoals de openbare weg. Kies tijdens het vluchten wel een route waardoor u niet naar het vuur toe of voor de brand uitloopt. Dit is gevaarlijk en verhoogt het risico op insluiting. Een route kiezen die haaks staat op de brandhaard is het veiligste.
Actuele risicosituatie
Zoals al gezegd is er in de meeste regio’s in Nederland een verhoogd risico op natuurbranden. Wilt u de actuele situatie in de gaten houden? Ga dan naar de website natuurbrandrisico.nl.
(Bron: Brandweer Nederland, Algemeen Dagblad, archief)