Zo vergroot u de kans op broedende vogels in uw vogelhuisje
Publicatiedatum: 5 april 2025
Het broedseizoen van de meeste vogels loopt van maart tot en met juli. Het is dus hoog tijd om de vogelhuisjes weer op te hangen. Het biedt vogels een beschutte plek om zich te verstoppen voor natuurlijke vijanden of om te nestelen. Maar hoe vergroot u de kans op broedende vogels in het door u opgehangen huisje?
Vogels houden van een groene tuin
Er zijn allerlei factoren die bepalen of vogels ergens wel of niet gaan nestelen. Het allerbelangrijkste is dat er voldoende voedsel is. Valt er nauwelijks voedsel te verkrijgen in uw tuin, dan is het vrijwel uitgesloten dat een vogel er nestelt. In tuinen met relatief veel groen zijn meer insecten te vinden dan in een betegelde tuin. Als u een volledig grijze tuin heeft, is het weinig zinvol om een vogelhuis op te hangen.
Trekt u graag (broedende) vogels aan? Dan helpt het om veel takjes en groen in de tuin te hebben, bij voorkeur in een rommelige omgeving. Daar zijn namelijk veel insecten aanwezig, wat voedsel biedt voor vogels. Bovendien kan een vogel de takjes gebruiken voor zijn nest.
Welk type vogel trekt u aan?
De grootte van het vogelhuisje dat u ophangt, beïnvloedt welke vogels u aantrekt. Heeft u een klassiek huisje met een kleine opening? Dan is de kans dat u een koolmees of pimpelmees aantrekt het grootst. Een spreeuw past daarentegen niet door de kleine opening en komt alleen op grotere vogelhuisjes af. Roodborstjes hebben juist weer behoefte aan een ander soort vogelhuisje, namelijk een open nestkast. Deze hebben een halfhoge voorkant in plaats van een ronde opening. Roodborstjes geven daar de voorkeur aan omdat ze er beter zicht hebben op eventueel gevaar.

Zo helpt u de vogels
U kunt vogels helpen door ze regelmatig bij te voeren. Leg bijvoorbeeld elke dag een paar rozijnen en broodkorsten of -kruimels neer. Kijk wel uit dat het niet te gek wordt en ruim de restanten op, anders trekt u ongedierte aan. Een gezonder alternatief waar u meer van kunt geven zijn meelwormen. U helpt vogels ook door vogelvoer in een houder te doen of biologische vetbollen op te hangen. Neem dan wel de bollen die uit 100% biologisch materiaal bestaan. De ouderwetse plastic netjes, daar kunnen de vogels in verstrikt raken.
Vogels hebben ook vocht nodig. Het kan in zowel de zomer als winter geen kwaad om een bak met water in uw tuin te zetten. In de winter zijn andere wateren mogelijk bevroren, terwijl deze in de zomer droog kunnen staan. Er zijn speciale waterschalen voor vogels die u in uw tuin kunt plaatsen. Vogels gebruiken dit water om te drinken en om in te badderen. Kijk wel uit dat het water niet te diep is, want daar zijn vogels bang voor. Ze badderen het liefst in water dat op een regenplas lijkt. Zet de waterschaal bij voorkeur op de grond, maar kijk wel uit voor katten.
Geen garantie
Door de omgeving zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor vogels, vergroot u de kans dat ze in uw tuin nestelen. Een garantie heeft u echter nooit, omdat veel verschillende factoren een rol spelen. Wellicht voelen ze zich niet veilig in de omgeving of staat er net te veel zon of wind op uw tuin. Daarnaast kan de aanwezigheid van een kat de vogels ook afschrikken. Zelfs als de kat niet van u, maar van de buren is.
(Bron: Nu.nl, Vogelbescherming, Vogelhuisjes en Tuinadvies. Foto: Shutterstock)