Zo overleeft een bever winterse omstandigheden
Publicatiedatum: 7 januari 2018
Dit jaar is het alweer 30 jaar geleden dat de bever terug is in Nederland. Nadat hij in 1988 geherintroduceerd is, komt hij in een groot gedeelte van het land weer voor. Wel heeft hij nog steeds een beschermde status. Het dier is uitstekend bestand tegen ons klimaat en heeft allerlei slimme foefjes om de winter te overleven.
Vetopslag in de staart
De bever houdt geen winterslaap en is dus genoodzaakt de gehele winter lang op zoek te blijven gaan naar voedsel. Sommige bevers leggen een wintervoorraad aan en slepen daarvoor afgeknaagde takken van bomen en struiken naar de ingang van hun burcht, waar ze die onder water bewaren totdat ze die nodig hebben. Bij tijden van schaarste kan de bever teren op het vet dat hij in het weefsel van zijn staart en tussen zijn organen opgeslagen heeft. Tijdens de winter kan het vetgehalte in de staart met wel 10 tot 50 procent toenemen.
Ademwakken
Bevers hebben de kracht om met hun schedel door ijsdikten van enkele centimeters heen te breken en kunnen dit bijvoorbeeld doen door zich vanaf de bodem door het ijs naar boven te drukken. Bevroren water houdt ze dus niet zomaar tegen bij het zoeken naar voedsel. Daarnaast proberen ze (adem)wakken in stand te houden, waaronder eentje boven de ingang van hun burcht, zodat zij ongehinderd naar buiten en binnen kunnen. Wordt het ijs echt te dik, dan zijn zij helaas wel langere tijd gedwongen om in hun burcht te blijven.
Egels in problemen door zachte winter
De egel houdt zoals boswachter André Donker bij Tijd voor MAX verteld heeft wel een winterslaap en hij is daardoor erg bevattelijk voor kwakkelend winterweer. Helaas blijken jonge egels het momenteel heel zwaar te hebben. Vooral de jongen die net voor de winterslaap geboren zijn en niet genoeg tijd gehad hebben om op gewicht te komen. Doordat de temperaturen al langere tijd hoger zijn dan normaal ontwaken veel egels te vroeg en daardoor gebruiken ze de energie die ze juist zo hard nodig hebben om te overwinteren in een periode dat er veel minder voedsel is. U kunt wel het één en ander doen om ze te helpen.
Lees ook: meer dieren in riviergebieden
(Bron: zoogdiervereniging.nl)