Zo herkent u de bomen in het bos
Publicatiedatum: 8 oktober 2019
De herfst is het ideale seizoen voor een fijne boswandeling. Omdat de herfst van 2019 in vergelijking met voorgaande jaren traag op gang komt, zijn veel bomen nu nog groen. Heeft u het altijd al lastig gevonden om de bomen in het bos van elkaar te onderscheiden? Dan is dit uw kans om ze voor eens en altijd uit elkaar te houden. De volgende handvatten bieden uitkomst om de meest voorkomende soorten te herkennen.
De grove den
De grove den is een naaldboom die het vaakst voorkomt in de Nederlandse bossen en natuurgebieden. De grove den komt vooral voor op droge zandgrond en heeft platte naalden. Daarmee onderscheidt deze boom zich van andere dennensoorten, zoals de fijnspar. Die hebben vaak ronde naalden. Er groeien ook dennenappels aan de grove den.
De eik
De eikenboom is de afgelopen tijd veelvuldig in het nieuws geweest door de beruchte eikenprocessierups die zich vestigt in deze boom. Dat deze rups zo’n groot probleem is, komt mede doordat er zoveel eiken in Nederland staan. Ruim 18 procent van alle Nederlandse bomen in bossen zijn eiken. De eik is een loofboom en heeft vele subsoorten, zoals de Amerikaanse eik of de zomereik. beide soorten komen voor in Nederland. Zowel de zomereik als de Amerikaanse eik hebben herkenbare, gelobde bladeren en een een diepgegroefde barst. Uiteraard groeien er ook eikels aan eikenbomen.
De douglas
De douglas is een veelvoorkomende boomsoort in Nederland. Deze den kan ontzettend hoog worden en is piramidevormig. De bast is in eerste instantie donkergrijs, maar kan verkleuren als de boom ouder wordt. Oudere bomen hebben vaak een roodbruin of purperkleurig bast en heeft een krukachtige textuur. De naalden van de douglas zijn net als die van de grove den plat en als u ze tussen de vingers wrijft, ruikt u een frisse sinaasappelgeur. De dennenappels van deze boom zien er heel anders uit. Een voorbeeld ziet u op de foto hieronder.
Lariks
Dennensoort lariks komt ook vele voor in de Nederlandse bossen. De boom is piramidevormig en wordt ook wel een lork genoemd. De boom heeft platte naalden, die in groepjes van 20 of 30 aan de takken groeien. De boom geeft ook dennenappels af. Een voorbeeld van de naalden en de dennenappels ziet u hieronder.
Fijnspar
De fijnspar is – zoals de naam al zegt- en spar die veel voorkomt in de Nederlandse bossen. De boom staat eind december in menig huis, want deze bomensoort doet vaak dienst als kerstboom. In tegenstelling tot vele andere sparren heeft deze boom over de gehele stam veel takken met daaraan ontelbare platte naalden. De dennenappels die van deze spar afkomen zijn langwerpig.
Beuk
De beuk is een loofboom die u kunt herkennen aan de bijna gladde stam. Beuken in bossen zien er iets anders uit dan beuken in woonwijken. In die laatstgenoemde situatie hebben beuken vaak een bolvormige kroon, maar als zij in het bos staan is de bovenkant vaak iets minder vol. Beuken komen niet alleen vaak voor in bossen, maar ook in parken. In de herfst krijgen de blaadjes van de beuk vaak prachtige dieprode, oranje of gele kleur.
Benieuwd naar de andere boomsoorten van Nederland? De webiste boombieb.nl heeft ze allemaal verzameld en legt uit hoe u ze kunt herkennen.
(Bron: Boombieb, Flora van Nederland, Nature Today, Universiteit Wageningen)