wasroos

Zeldzame Wasroos ontdekt voor de Zeeuwse kust

Al eerder konden we melden dat door de opwarmende aarde er steeds meer insecten naar Nederland komen die voorheen alleen in Zuid-Europa leefden. Die opwarming lijkt ook invloed te hebben op de dieren in de zee. Voor de Zeeuwse kust is de Wasroos gezien. Dit is een voor Nederland zeldzame zeeanemoon. 

Tentakels

De Wasroos is het meest te vinden op rotskusten. De meeste anemonen trekken hun tentakels in, waardoor ze niet goed zichtbaar zijn. De Wasroos doet dit niet en daardoor zijn ze goed zichtbaar. Hij kan gemiddeld 8 centimeter worden en is te herkennen aan de lange, dikke, vaak lichtgroene tentakels met paarsroze toppen. Met die tentakels vangen ze kleine visjes en steurgarnalen. Daarnaast beschermen de tentakels de anemoon tegen zijn natuurlijke vijanden. De tentakels kunnen zich ook op de mensenhuid vastzetten. Ze breken vanzelf af. Maar door het gif in de netelcellen, kan er op de huid uitslag ontstaan.

Is de Wasroos een blijver?

Deze anemoon is in Nederland zeer zeldzaam. Oorspronkelijk komt de Wasroos voor in een gebied van Groot-Brittannië naar het zuiden tot het Middellandse Zeegebied. De laatste keer dat de Wasroos is gezien, is in 1988 in het Grevelingenmeer tussen de eilanden Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duivenland. De Wasroos is toen niet gebleven. Of de anemoon die nu is ontdekt op de Blokkendam blijft, is nog maar de vraag. Er is genoeg voedsel en er zijn algen, maar of dit voldoende is voor de Wasroos om te blijven is nog maar de vraag.

Heeft u zelf een (Wasroos) of andere zeeanemoon gezien? Meld het aan de Stichting ANEMOON. Dankzij onze waarnemingen kan de stichting de populatie in kaart brengen en de ontwikkeling van de anemoon in de gaten houden.

(Bron: NOS/Nature Today)

Geef een reactie