Zo herkent u de verschillende grazers in Nederland
Publicatiedatum: 11 september 2019
In de Nederlandse natuurgebieden barst het van de grote grazers. Die worden volgens boswachters en natuurbeheerders vaak door elkaar gehaald. Om ervoor te zorgen dat u de bewoners van de natuurgebieden wél herkent, hebben wij de meest voorkomende soorten en hun belangrijkste kenmerken op een rij gezet.
Wisent
De wisent is geen rund maar valt samen met de Amerikaanse bizon onder het soort ‘bison’. Wisenten hebben een wollige vacht, vooral hun borst is erg behaard. Zelfs in hun zomervacht zien wisenten er wolliger uit dan de meeste grazers. Wisenten zijn donkerbruin, maar door het zonlicht kleurt de vacht in de zomer wat lichter. De horens van de wisent zijn kort en groeien naar boven. Vooral bij vrouwelijke wisenten valt op dat de horens sterk naar binnen krommen. Een ander uiterlijk kenmerk van de wisent is de grote bult op hun rug. Die zit ter hoogte van de schouders. De dieren kunnen hun zware kop zo gemakkelijk optillen, waardoor ze ook hoog in bomen naar eten kunnen zoeken. Daarnaast kunt u een wisent herkennen aan het feit dat ze hoog op hun poten staan en relatief smal zijn. Wisenten komt u tegen in 3 Nederlandse natuurgebieden, waaronder op de Veluwe.
Schotse hooglander
De runderrassen die u in Nederlandse natuurgebieden tegenkomt zijn vergeleken met wisenten ronder gebouwd. Ook hebben ze kortere poten. Dit is vooral goed te zien bij de Schotste hooglander. Deze dieren zijn verder te herkennen aan een vaak roodbruine vacht. Een Schotste hooglander kan ook donkerbruin, zwart of blond zijn. Dit rund heeft veel en lang haar over het gehele lichaam. De Schotse hooglander heeft lange, breed uitstaande horens die niet naar binnen krommen. Schotse hooglanders zijn populaire grazers. De kans is dan ook groot dat u ze tegenkomt in een natuurgebied bij u in de buurt.
Tauros
De tauros wordt vaak verward met een wisent. Dit komt omdat de tauros eenzelfde bult op zijn schouders heeft. De Tauros verschilt echter ook van de winsent, want dit dier heeft een lichtere snuit en een streep over de rug. Verder zijn taurossen kortharig en heeft dit runderras -net zoals de Schotse hooglander- lange, brede horens. Wilt u de Tauros met eigen ogen zien? Deze soort is in Nederland alleen te vinden in natuurgebied de Maashorst in Brabant.
Galloway
Deze rundersoort is vrij makkelijk te herkennen. Galloway runderen hebben namelijk geen horens.
De van oorsprong Schotse rund heeft een dikke, krullende vacht die meestal zwart van kleur is. Het ontbreken van de horens is zowel een voordeel als een nadeel. De Galloway doet enerzijds vriendelijker aan en is daarom geschikt om te houden in een natuurgebied met wandel- en fietspaden. Anderzijds is het voor de begrazing minder handig, want de runderen kunnen geen takken naar beneden halen. Die takken naar benden halen is belangrijk om te dichte begroeiing te voorkomen. De Galloway graast in 8 natuurgebieden door heel Nederland.
Rode Geus
De Rode Geus heeft net zoals de Schotse hooglander een dieprode vachtkleur. Dat is dan ook de enige gelijkenis, want de Rode Geus heeft een korte, gladde vacht en lange poten. Ook is dit soort te herkennen aan de relatief kleine uier. De Rode Geus heeft korte, rechtopstaande horens waarmee hij veel takken breekt. Dit runderras bestaat pas sinds enkele jaren en is een kruising tussen het Brandrode rund en de Franse Saler. Inmiddels komt de Rode Geus voor in 6 Nederlandse natuurgebieden. In de link onderaan dit artikel vindt u een foto van de Rode Geus.
Belangrijke rol
Al deze dieren spelen een belangrijke rol in de natuurgebieden. Naast dat zij met hun gegraas voorkomen dat de gebieden dichtgroeien, verspreiden de dieren plantenzaden via hun vacht of mest. Die mest is weer goed voor insecten. Meer weten over de grazers in Nederland? Bekijk het op deze website van FREE Nature.
(Bron: Naturetoday, freenature.nl)