Welke invloed heeft licht op onze slaap en de sterrenhemel?
Publicatiedatum: 27 augustus 2017
De zomer is nog niet voorbij of de nachten worden alweer langer. Gelukkig hebben we kunstmatige verlichting om nog een boekje te kunnen lezen voor het slapengaan. Maar deze lampen hebben ook negatieve effecten. Zo werkt het onze slaperigheid tegen en kunnen we minder genieten van de sterrenhemel. Hoe komt dat?
Onze biologische klok
Licht en donker zijn erg belangrijk voor de mens; onze biologische klok en de fysiologische processen in ons lichaam, zoals onze stofwisseling, worden hierdoor beïnvloed. Licht pept namelijk op en donkerte maakt ons moe. Deze moeheid heeft te maken met het slaaphormoon melatonine. Wanneer het begint te schemeren komt dit stofje vrij in het lichaam. Melatonine zorgt ervoor dat de lichaamstemperatuur daalt, waardoor het lichaam weet dat het nacht is en moet rusten. Wanneer het ’s avonds toch licht is, krijgen de hersenen geen melatonine-seintje, met een slapeloze nacht als gevolg. Overdag wordt door zonlicht de aanmaak van het hormoon dopamine gestimuleerd, waardoor men meer energie krijgt. Kunstmatig licht helpt echter niet; zonlicht is noodzakelijk. Het is dan ook goed om de gordijnen bij het opstaan open te doen of een ochtendwandeling te maken.
Ouderen hebben meer licht nodig
Naast dat zonlicht zorgt voor een energieke start van de dag, is licht ook noodzakelijk om kleuren te onderscheiden en dichtbij te kunnen zien. Ouderen hebben hierbij meer licht nodig dan jongeren. Ouderdom heeft jammer genoeg ook invloed op de slaap. Om hier zo min mogelijk last van te hebben is het belangrijk veel naar buiten te gaan om de biologische klok tikkende te houden. Ook het licht van een computer of tv houdt u wakker. U kunt dus beter lezen voor het slapen gaan, maar dan niet bij een felle bureaulamp.
Geen Melkweg in grote steden
Tijdens een heldere nacht zijn er weinig plekken in Nederland waar de Melkweg te zien is. Door de straatverlichting worden veel sterren ’s avonds onzichtbaar. Vooral in de grote steden, waar veel kunstmatige verlichting is. U kunt op deze site kijken of u wèl de sterrenhemel kunt zien. Volgens natuursite Nature Today is het jammer dat velen in Nederland de Melkweg missen: ‘’het zien van een overdaad aan sterren genereert een mentaal effect. Het maakt ons klein in de aanblik van oneindigheid.’’
(Bron: Nature Today, AtlasNatuurKapitaal, Gezondheidsnet)