Weerbericht: wat gaat 2020 ons brengen?
Publicatiedatum: 4 januari 2020
Weerbericht 4 tot en met 10 januari 2020
2019 heeft een toppositie bereikt in het rijtje ‘recordsverbrekende jaren’. Het bleef maar hoogtepunten regenen, waarbij het nagenoeg alleen ging om warmterecords. Jordi Bloem van MeteoGroep blikt terug op het weer in het afgelopen jaar en doet – voorzichtig – een poging te voorspellen wat voor weer het wordt in 2020.
Meer opvallende extremen
Er zijn ontelbaar veel datumrecords gesneuveld, maar er waren ook grootschaliger en daardoor meer opvallende extremen. Zo had februari het grootste aantal lentedagen – van minimaal 20 graden – ooit, beleefden we de warmste junimaand ooit en doorstonden we een snikhete 25ste juli. Op die dag mat Gilze-Rijen een verbijsterende 40,7 graden. Het werd een dag om nooit te vergeten. Immers, het oude hittegetal stond op 38,6 en dateerde nog uit 1944. En nu ineens was het verpulverd.
Windhozen gevuld met vuur
Een bijzonder weerfenomeen was al gelijk op nieuwjaarsdag waar te nemen. Het uit de hand gelopen vreugdevuur op het Scheveningse strand veroorzaakte door de extreme hitte een aantal firenado’s, windhozen gevuld met vuur. Verder waren januari en februari niet heel bijzonder. Winterliefhebbers moesten het doen met een beetje vorst en een beetje sneeuw. Daarna volgden een bescheiden aprilmaand en een zonnige mei.
Extreem zware buien
De vraag popte ondertussen op of de zomer net zo heet als die van 2018 zou worden. Uiteindelijk bleef 2018 de bovenliggende partij, maar juni, juli en augustus scoorden gezamenlijk wel een vierde plek in de rij van warmste zomers sinds 1901. Een zeer opvallende weerdag was de 4e juni, waarin ’s avonds dusdanig zware buien overtrokken, dat er in een lijn van Nijmegen tot in Drenthe meerdere tornado’s en valwinden ontstonden. Het schadespoor is nog maandenlang nagetrokken en de radarbeelden zijn diepgravend geanalyseerd. Dat zoiets in Nederland kon, 2019 bewees het.
Gortdroge zomer
In de loop van de zomer kreeg de westelijke helft van het land geregeld neerslag over zich heen, maar begonnen we wel te spreken over ‘de woestijn achter de IJssel’. Boeren, tuinders, natuurbeheerders, allen klaagden in het oosten over het nijpende watertekort.
Die natte herfst kwam…
Er werd gehoopt op een natte herfst. En die kwam. Het neerslagtekort liep gestaag terug. Soms viel er heel veel op een dag, zoals 9 oktober in de regio Alkmaar, met ruim 75 millimeter. Het neerslagtekort in de Achterhoek en Twente werd nog niet opgelost, maar wel een stuk verlicht. Uiteindelijk kunnen we zeggen dat de jaarlijkse neerslagnorm in de meeste provincies is gehaald, behalve in het oosten en zuidoosten. Verder is het jaar – uiteraard- te warm verlopen, met een notering in de top 5 van warmste jaren sinds 1901.
Vertrouwd wisselend weerbeeld
Wat het weer volgend jaar zal brengen, is natuurlijk nog in nevelen gehuld. Wel is het waarschijnlijk dat het jaar als geheel warmer dan normaal zal verlopen. Van de laatste 23 jaar was er maar 1 kouder dan normaal, namelijk het jaar 2010. Voor elk van de individuele seizoenen is dat wat onduidelijker. Wel is het zo dat de kans dat alle 4 de seizoenen kouder dan normaal verlopen vrijwel nihil is. In 2010 bijvoorbeeld was wel de zomer warmer dan normaal. Verder is het natuurlijk duidelijk dat het Nederlandse weerbeeld weer net zo wisselend is als we dat al zo lang kennen.
(Bron: MAX Magazine nr. 1 2020)