oudewijvenzomer

We hebben een oudewijvenzomer, maar wat is dat eigenlijk?

Met volop zon, weinig wind en temperaturen ruim boven de 20 graden hebben we de komende tijd te maken met een heerlijke oudewijvenzomer. Maar wat houdt deze term eigenlijk in?

Oudewijvenzomer

In vroeger tijden is ‘wijf’ het gangbare woord voor vrouw. De term oudewijvenzomer is afkomstig van oude breiende vrouwen (wijven) en spinnen. Bij rustig nazomerweer maken spinnen lange draden. Als daar tijdens de nacht dauw op wordt afgezet glinsteren er bij zonsopkomst prachtige druppels aan de draden. Men dacht in vroeger tijden dat die mooie slierten de haren van godinnen of vrouwelijke watergeesten waren, die zij ’s nachts verloren. Omdat dit verschijnsel zich voordoet bij rustige, zonnige dagen in het najaar, is dit oudewijvenzomer gaan heten. Iets wat wij tot op de dag van vandaag ook nog kennen. Andere benaming voor deze nazomer is Indian Summer, vanwege de mooie kleuren in de herfst die door de zon nog meer tot zijn recht komen.

Recordwarmte

Na de lange, warme zomer, lijkt nu ook de herfst warmer dan normaal te verlopen. Op Prinsjesdag, dinsdag 15 september, wordt het op veel plaatsen 30 graden en kan het regionaal 31-32 graden worden. In het zuidoosten kan het lokaal 33 graden worden. In Zuid-Holland kan het in de duinen en in regio Rotterdam 30 graden worden. In het noordelijk kustgebied is het 25-28 graden. Vanaf woensdag wordt het minder warm. Of het echt een hittegolf wordt is onzeker. Daarvoor moet het woensdag 30 en donderdag minstens 25 graden worden. Ook 2018 kende een lange warme nazomer. Dat jaar telde in oktober 124 warme dagen, tegen 85 normaal. Het oude record met  116 warme dagen was in 2003. Maar misschien wordt er dit jaar weer een nieuw record gehaald.

(Bron: Weeronline, RTL Nieuws)

Geef een reactie