Wat te doen als u wilde zwijnen tegenkomt tijdens het wandelen?
Publicatiedatum: 28 januari 2023
In verschillende gebieden in Nederland leven wilde zwijnen. Normaal zijn ze erg schuw aangelegd en blijven ze het liefst ver uit de buurt van mensen. In natuurgebieden kruizen onze wegen echter weleens en dat kan in sommige gevallen dan toch gevaar opleveren. Zoals in januari 2023, in het Limburgse Meerssen. Waar verschillende aanvallen door wilde zwijnen hebben plaatsgevonden. In dit artikel vertellen we wanneer de dieren tot een aanval overgaan, hoe u dat kunt voorkomen en wat u anders het beste wel en niet kunt doen.
Wanneer vallen wilde zwijnen aan?
Zoals gezegd vallen wilde zwijnen over het algemeen niet zo snel een mens aan. Wel zijn er situaties die het risico daarop verhogen. Een moederdier zal het eerder doen, om haar jongen te beschermen. De paartijd loopt van november tot maart en de biggen worden tussen februari en juni geboren. Met maart als drukste geboortemaand. Ook zieke dieren, of zwijnen die zijn aangereden vormen een groter risico. Daarnaast lokt bepaald gedrag van de mens de dieren eerder uit. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer ze te dicht worden benaderd om een foto te nemen. Het geluid van het geklik of geflits kan ze dan extra irriteren of laten schrikken. Ook loslopende honden of wanneer u zelfs van de paden af gaat kunnen een trigger zijn. Bovendien is het net als bij wolven een probleem als ze aan de aanwezigheid van mensen wennen. Ze verliezen op die manier hun schuwheid. Zeker wanneer ze ook nog worden gevoerd.
Hoe kunt een aanval van wilde zwijnen voorkomen?
Het is vooral zaak om op voldoende afstand van ze te blijven. Blijf daarom op de paden en loop ook nooit op ze af wanneer u ze ziet. Doemt er opeens 1 voor u op, loop dan langzaam terug en maak daar geluid bij. Tegenover de Gelderlander vertelt boswachter Bart Smit dat moederdieren vaak eerst een schijnaanval doen. Ook geven ze als waarschuwing weleens een hele harde knor. Dan is het echt zaak om dekking te zoeken. Heeft u een hond bij u, houdt die dan altijd aan de lijn. Ga verder liever niet hun gebied in tijdens de schemering of wanneer het donker is. Dat is namelijk de periode dat ze het meest actief zij. En voer ze tenslotte nooit.
Wat te doen bij een aanval door een wild zwijn?
Mochten de bovenstaande preventieve tips niet werken en krijgt u te maken met een aanval van wilde zwijnen, dan is het belangrijkste dat u niet wegrent. Ze zijn namelijk vele malen sneller dan mensen en dat wint u dus niet. Ga ook zeker niet op de grond liggen, want dan denken ze dat ze aan de winnende hand zijn en blijven ze aanvallen. Maak u in plaats daarvan groot, schreeuw hard en klap met uw handen. Schrikt dat het dier niet voldoende af en blijft het op u afkomen, probeer dan ergens op te klimmen, zoals een auto, hek of boom. Is dat niet mogelijk, verstop u dan ergens achter. Hun zicht is namelijk slecht, dus op deze manier zorgt u ervoor dat ze u niet langer zien en hun aanval opgeven.
(Bron: NOS, fauna beheer eenheid Limburg, RTL Nieuws, Natuurmonumenten, wandel.nl, hogeveluwe.nl, de Gelderlander. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Gelukkig zijn er wolven!