Naar cookieinstellingen
wolf

Wat te doen als u een wolf tegenkomt tijdens het wandelen?

Waar we eerst nog te maken hebben met een enkele wolf, verspreid over het land, zitten we inmiddels in een situatie waarbij er op steeds meer plekken groepjes van bij elkaar leven. De wegen van de mens en de wolf zullen elkaar dan ook steeds vaker kruisen. Maar levert dat gevaar op of kunt u nog steeds zorgeloos wandelen in natuurgebieden? We hebben uitgezocht wat u het beste wel en niet kunt doen wanneer u oog in oog komt te staan met het roofdier.

De wolf is banger voor u

Om te beginnen is het goed om te weten dat de wolf de mens als bedreiging ziet en hij heeft dan ook een natuurlijke angst voor u. Door de eeuwen heen heeft de wolf geleerd de mens te mijden. Ook in gebieden waar er veel leven wordt er daarom maar zeer zelden een mens aangevallen of gedood. Over het algemeen zal een wolf een mens alleen aanvallen als hij in het nauw gedreven wordt of wordt aangevallen. Dan zal hij zichzelf uit alle macht proberen te redden. Zo lang u hem niet in het nauw drijft, is hij dan ook niet gevaarlijk voor u. Wel is het verstandig om voorzichtig te zijn en met enkele dingen rekening te houden.

Steun ons

Word lid van MAX!

Bekijk de voordelen

Bewaar afstand tot de wolf

Het belangrijkste is om afstand te houden of te nemen als er een wolf op uw pad komt. Heeft u een hond bij u, houd die dan aan de lijn. Het is natuurlijk uniek om een wolf te spotten en dit vast te leggen met uw mobiel of camera, maar zorg ervoor dat u het dier niet te dicht benadert en loop hem zeker niet achterna. Het is ook belangrijk om wolven nooit te voeren. Anders kunnen de dieren op den duur opdringerig naar mensen toe worden.

Hugh Jansman, dierenecoloog van Wageningen Research vertelt tegenover Nu.nl dat het gevaarlijk is wanneer wolven leren dat mensen niet iets zijn om bang voor te zijn. Er ontstaat steeds meer gewenning, wanneer mensen wolven dicht benaderen, bijvoorbeeld voor het maken van een foto. Zeker wanneer het dichte benaderen gepaard gaat met voeren. Zo wordt een ‘probleemwolf’ gecreëerd, zegt de zoogdierenvereniging erover, want een wolf moet wild blijven. Bij gewenning bestaat het risico dat het dier mensen voortaan actief benadert, wat als consequentie heeft dat de wolf dan vaak afgeschoten wordt. Wanneer wolven mensen opdringerig benaderen, wordt dat immers als ongewenst ervaren en in dat geval wordt voor de veiligheid van de mens gekozen en delft de wolf het onderspit.

Dierensporen
Lees ook: Dierensporen in de sneeuw: zo herkent u verschillende afdrukken

Ren niet weg

Ook al ziet de wolf u niet als prooi, zijn jachtinstinct kan worden aangesproken wanneer u hard wegrent. En dat kan er dan weer voor zorgen dat hij de achtervolging inzet. Loop daarom wanneer u meer afstand wilt nemen langzaam achteruit. Hierbij kunt u de wolf ook meteen goed in de gaten blijven houden.

Maak u groot

De kans is dus zeer gering dat een wolf tot een aanval overgaat, maar komt hij toch enigszins dreigend op u af, maak u dan zo groot mogelijk. Door uw armen boven uw hoofd uit te steken, lijkt u groter.

Wolf afschrikken

Helpt het niet om u groter te maken, dan is er meer nodig om de wolf af te schrikken. Dat kunt u doen door zo hard mogelijk te schreeuwen en met uw armen gebaren te maken. Kijk of er iets in uw buurt ligt dat u naar hem kunt gooien, zoals een steen of een stok. Blijf hierbij zoveel mogelijk achteruit van hem weglopen. Blijft de wolf u agressief benaderen of valt hij toch aan, probeer dan rechtop te blijven staan en de wolf weg te houden bij uw hoofd en nek. Vecht zo nodig zo agressief mogelijk en met veel kabaal terug, zodat hij inziet dat u toch echt een te gevaarlijke prooi voor hem bent.

aanval vogels
Lees ook: Waarom vallen vogels aan en hoe kunt u dit voorkomen?

Wat staat er wel op het menu van de wolf?

Wolven hebben een voorkeur voor hoefdieren. In Nederland bestaat het menu vooral uit reeën, zwijnen en de kalfjes van edelherten. In hun jacht zijn zij heel berekenend. Ze plannen soms wel dagen van tevoren en vallen het liefst verzwakte dieren aan. Dit levert voor hen minder risico op dat het prooidier terug vecht. Daarnaast vergrijpen zij zich ook soms aan vee.

Geef uw waarneming door

Heeft u een wolf gezien, dan kunt u dat doorgeven. Zo helpt u mee om een beter beeld te krijgen van de vestiging van de dieren in Nederland. De 19-jarige Timo Slofstra is u voorgegaan. Tijdens het wandelen met zijn hond in Vaassen ziet hij er zelfs meerdere bij elkaar.

(Bron: wolveninnederland.nl, Wandel.nl, Quest, AD, Nu.nl, archief. Foto: ANP)

Geef een reactie

Reacties (14)

    HGFV says:

    De wolf kan niet gehandhaafd worden in ons kleine land. Afschieten is m.i. de enige optie.

      Janneke 25 says:

      Tja , we leven in Nederland en niet in het wilde westen zoals u misschien niet weet.
      We gaan hier niet zomaar in het wilde weg pieffen.
      Monitoring is het beste, als je ze met rust laat gaat het goed komen.
      Mocht het totaal uit de hand lopen, na gedegen onderzoek dan moet het gebeuren door opgeleide Boswachters en vooral niet door jagers….die schieten zo vaak mis. …dan wordt het helemaal een ramp.
      Wel moet de schade betaald worden natuurlijk.

      Alfaroy says:

      Inderdaad!
      Hier op het platteland fietsen onze kinderen langs en door bossen waar die wolven zich schuilhouden.

      Afschieten en wegdrijven voor er slachtoffers vallen.

      Het lijkt zo mooi als je in de stad achter je tv zit maar ga hier maar een poosje kijken hoe het gaat. Verdiepte er eens in.

      De Wolf hoort hier niet!

      Jack81 says:

      Kortzichtige mensen die alleen zichzelf denken passen ook niet in dit land. Afschieten is voor deze ook de enige oplossing.

      Ladder says:

      Als afpiefen de enige oplossing voor een misschien een wat lastig probleem, is in plaats van een beetje nadenken, moet HGFV waarschijnlijk snel leren om goed te bukken.

    Fedal says:

    Wij zijn een wolf tegengekomen in Drenthe, zij het op grote afstand, zo’n 2 a 300 meter. Toen wij met z’n vijven dicht bij elkaar gingen staan, rende ze weg. Ik moet toegeven, ik moest mijn onderbroek verschonen.

      Drachtster says:

      Dat moet je dus niet doen, dat ruikt een wolf en dan zal hij juist wel op je afkomen.

    Lenova says:

    Stukje geschiedenis waaruit blijkt dat de wolf geen hond is:
    In het Europa van vóór de 20e eeuw waren aanvallen van wolven op mensen niet algemeen, maar ze maakten wel deel uit van de alledaagse risico’s van het leven.

    In Frankrijk werden er in de periode 1580-1830 3272 mensen gedood door wolven, zo blijkt uit historische bronnen. Daarvan werden er 1961 gedood door niet-honsdolle wolven.[58]

    Uit kerkelijke en administratieve bronnen uit Italië is naar voren gekomen dat er in het centrale deel van de Povlakte[59] in de 15e tot de 19e eeuw 440 mensen werden gedood door wolven.[60]

    Vóór 1882 werden in Fennoscandinavië in 300 jaar tijd 94 kinderen onder de leeftijd van 12 jaar gedood door niet-hondsdolle wolven.[61]

    Tussen 1840 en 1861 vonden in Rusland 273 aanvallen door niet-hondsdolle wolven plaats, wat de dood van 169 kinderen en 7 volwassenen tot gevolg had.[62] Tussen 1944 en 1950 werden in de oblast Kirov 22 kinderen in de leeftijd van 3 tot 17 jaar gedood door wolven.[63]

      Unitpiet says:

      Goededag
      Ik heb een keer gelezen dat er krokodillen waren gezien in een riolering.
      Hier in Zoetermeerse waterpartijen zwemt de pijlstaart eend en wordt gevangen omdat het een exot is en zich vermengd met andere eendsoorten. Neem de zoetwaterkreeft die ook een bedreiging is.
      Er zijn denk ik veel beesten of planten die ons kleine land bedreigen in de vorm van verdringing en een gevaar voor de samenleving.
      Ik ben van mening dat we niet moeten wachten op een gillende moeder die der kind int bos kwijt is die later uit geroepen wordt als Tarzan 2 .
      Deze uitgezette wolven naar mijn idee, horen in de dierentuin of terug geplaatst van waar ze kwamen of afschieten hoe jammer dat ook is.
      Gr

    Watson86 says:

    Nou de kinderen dan vooral geen mandje met lekkers of een rood mutsje meegeven

    Grifo says:

    De wolf, samen met de Lynx horen hier als roofdieren juist wel thuis. Deze zijn verdreven/afgemaakt door hebzucht, gebrek aan kennis en algemene angst voor het dier (dank Roodkapje). Zoals in de tekst staat zijn ze banger voor ons dan wij voor hun hoeven zijn. Het zou een enkele keer kunnen leiden tot een confrontatie en het is raadzaam om geen kinderen alleen te laten in -niet stedelijke- gebieden waar wolven leven.

    Het verkeer in Nederland kost nog altijd veel meer doden per jaar dan de wolf ooit zou kunnen kosten, we verbieden hierom toch ook niet alle auto’s, of houden onze kinderen tot 16 jaar permanent binnen?

    Persoonlijk vind ik het echt een heel grote winst in het natuurbeleid van de afgelopen 20 jaar dat de wolf weer terug is. De Lynx echter heeft grotere leefgebieden nodig, die gaat niet snel meer terugkomen.

      madeliev says:

      Het is wel een probleem – de wolf in ons land. Dat kan inmiddels toch niemand ontkennen- ook niet de voorstanders, u weet het toch wel. De wolf doodt om te doden – en niet omdat hij honger heeft. Net als de vos, die pakt ook niet 1 kippetje maar gaat als een dolle tekeer in het kippenhok en zo ook de wolf als hij in een groep schapen terecht komt.
      Waar zijn de moeflons op de Hoge Veluwe gebleven ? Nou? .. wat dacht u?

      Grifo says:

      Een moeflon is een exoot, de wolf is inheems. Ik hecht 0,0 waarde aan het behoud van de moeflon in Nederland. Een hobbymatige introducé, omdat meneer Krøller-Müller dan lekker op ze kon jagen. De moeflon is overigens nog helemaal niet verdwenen.

      Dieren horen niet in hokken te leven, dan kunnen ze niet vluchten. Denk je dat in de natuur een vos meerdere vogels/konijnen kan grijpen? Dieren horen bovendien geen bezit te zijn, maar dat is een andere discussie. Het enige probleem dat ik zie, bij de herintrede van de wolf, is de potentiële menselijke slachtoffers die het op den duur zal vergen. Welk offer zijn wij met zijn allen bereid te maken, om onze oude historische natuurwaarden weer terug te laten keren en te koesteren?

      Nogmaals, minder dan 1 dode per jaar is niet veel. Het verkeer eist elk jaar veel meer slachtoffers. Je veilige terugkomst wanneer je in de auto/op de fiets stapt is veel minder voorspelbaar, dan het gedrag van de wolf. Misschien toch iets minder Roodkapje lezen, Madeliev?

    zeiler says:

    Pas geleden is er in Noorwegen een kind verdwenen, zeer waarschijnlijk door wolven gegrepen.
    en
    mountainreporters.com/activiteiten/trek-camp/gezin-aangevallen-door-wolf-op-canadese-camping/

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.