wandeling op doktersrecept

Wandeling in de natuur straks op doktersrecept?

Dat een wandeling in de natuur een heilzame werking op lichaam en geest heeft, is bekend. Toch wordt het in Nederland nog niet officieel voorgeschreven door de artsen. Maar daar komt misschien verandering in. Want uit onderzoek door Kantar in opdracht van IVN Natuureducatie, blijkt dat 76 procent van de Nederlanders vindt dat artsen best een natuurbezoek mogen voorschrijven als medisch advies. 

Heilzame werking

Wetenschappelijk onderzoek heeft al meermaals aangetoond dat de natuur bijdraagt aan het voorkomen of verminderen van lichamelijke en mentale klachten. Zo helpt het in de strijd tegen obesitas, infecties en ontstekingen. Daarnaast helpt het burn-out klachten te verlagen en ons immuunsysteem te verhogen. . Het beste is om minimaal 2 uur per week in de buitenlucht door te brengen. In de lente- en zomermaanden is dit geen probleem. Maar zodra het sneller donker wordt en de dagen korter, hebben we de neiging om het huis niet meer uit te gaan. En dat is niet goed voor de inname van vitamine D en ons algeheel welbevinden. Daarnaast verbeteren we met lopen onze algehele conditie. Een dagelijks wandeling kan zelfs depressieklachten en angststoornissen met de helft laten afnemen.

We zijn te weinig in de natuur

Gemiddeld is de Nederlander zo’n 115 minuten per week in de natuur te vinden. Maar mensen in de leeftijdcategorie 18 tot 54 jaar blijven steken en zijn niet meer dan een 1 uur en 37 minuten in de natuur. Tot 34 jaar is men nog maar net 80 minuten per week buiten. En dat is te weinig. Want uit Brits onderzoek is gebleken dat 120 minuten per week in de natuur doorbrengen, echt het levensgeluk vergroot. 75 procent van de Nederlanders haalt deze norm niet. Wie overigens nog langer in de natuur doorbrengt is niet perse gelukkiger, maar wie minder in de natuur te vinden is geef het leven wel een lager cijfer.

Natuurliefhebber

Nog een paar opvallende uitkomsten, want 5 op de 6 Nederlanders vindt zichzelf een natuurliefhebber. Een kleine meerderheid zegt van plan te zijn om voor de gezondheid vaker in de natuur door te brengen. En dat is niet vreemd, want maar liefst 94 procent van de ondervraagden is overtuigd dat de natuur effect heeft op een goede gezondheid. Overigens als er wordt gesproken over ‘de natuur in’ dan worden alle vormen van vrije tijd in een (stads)park, bos, langs het water, op zee of in weiden of velden bedoeld.

Natuur Challange

Om alle Nederlanders te motiveren de norm van 120  minuten per week in de natuur te halen, start IVN op 1 oktober 2019 de #2uurnatuur Challange. Met deze uitdaging hoopt IVN mensen juist in de donkere maanden toch in de benen te krijgen. Annemijn van Hilten van IVN:”De challenges variëren van een fotografie-opdracht, “paddotrips” en lokale wildlife spotten. Doordat de opdrachten laagdrempelig zijn en vaak in zowel natuurgebieden als stadsparken uitgevoerd kunnen worden, kan iedereen meedoen. Ook zijn er wekelijks speciale challenges voor kinderen.” Eropuit gaan in de natuur is in de herfst vaak het mooist en zorgt er ook nog eens voor dat we minder last krijgen van een herfstdip. Wilt u meedoen aan de challange? Aanmelden kan op de website van IVN.

(Bron: ANP/IVN Natuur)

Geef een reactie

Reacties (2)

    berekoud says:

    bijna 3 j aar geleden heb ik een klein ouder hondje genomen voor mjzelf om op dagen dat ik eigenlijk niet buiten hoef te zijn, toch 3 x daags naar buiten moet, weer of geen weer.
    Afwsselend ga ik met mn Rollator of met mn scootmobiel met haar uit. Net naardat ik mij voel.
    Ook vaak even een praatje ergens, ook heel belangrijk,verder is het fijn om voor te zorgen, net zoals mijn twee poezen.

    Daro says:

    Ik wandel graag in de natuur. Helaas blijft er weinig natuur over in de steden. Den Haag vernielt veel groen (in Kijkduin voor de internationale school enz., In Madestein is veel verdwenen voor villawijk voor de expats, het is teveel om dit allemaal te benoemen).
    Daarbij de verwaarlozing van de bestrating (kuilen, opstaande stenen, op- en afritten van straten e.d.) waardoor het lopen naar o.a. een park een heel avontuur wordt om niet te vallen. Ook even lekker fietsen is in delen van Den Haag geen pretje meer omdat je over de oneffenheden (zie vorengenoemd) met je achterwiel wegglijdt.
    Diverse malen doorgegeven aan de gemeente, tijdens een “spreekuur” van een betreffende wethouder een vraag gesteld (gegarandeerd antwoord is tot nu toe uitgebleven wacht al meer dan een half jaar. Helaas geen resultaat tot nu toe. Wat er wel wordt gezegd is dat er geen geld voor is. Volgens mij is er geld genoeg maar ligt de prioriteit van de gemeente ergens anders kan ik regelmatig constateren.