regen

Waarom valt er in de herfst zoveel regen?

Soms lijkt het wel of er in de herfst bijna elke dag regen valt. Maar is dit jaargetijde inderdaad natter dan de andere seizoenen? En zo ja hoe komt dat dan?

Neerslag per seizoen

De lente is in Nederland de droogste periode van het jaar. Landelijk valt er dan gemiddeld 172 millimeter regen. In de zomer is dat gemiddeld 225 millimeter en in de winter 208 millimeter. Voor de herfst komt het gemiddelde uit op 242 millimeter. Daarmee is dit dus inderdaad veruit het natste seizoen.

Grote verschillen

Toch gaat het niet voor het hele land op dat er in de herfst de meeste regen valt. In Limburg regent het in de zomer namelijk vaker dan in de herfst. 207 tegenover 199 millimeter. Terwijl er op de Wadden en Noord-Holland maar liefst 280 millimeter regen valt in de herfst. Dit heeft te maken met het nabije zeewater. Als in het najaar koudere lucht over het in verhouding warmere zeewater stroomt, worden er heviger buien gevormd. Des te warmer het zeewater is, des te meer vocht er meegevoerd wordt. Verder landinwaarts wordt dit effect (kustconvergentie genaamd) steeds zwakker. In verhouding wijkt de lucht boven land minder in temperatuur af dan boven het warme zeewater. Daarom is het in de herfst in het oosten en zuidoosten minder nat dan in het noorden en westen van het land.

Randstad ook van invloed

Naast de invloed van het warme Noordzeewater zorgt ook de Randstad voor meer regen in het najaar. Dit komt doordat het in stedelijk gebied vaak warmer is. Wat voor stijgende luchtbewegingen zorgt en daarmee voor meer regen. Daarnaast wordt de vorming van wolken bevorderd door vervuiling. Het KNMI heeft berekend dat uit lucht die over stedelijk gebied trekt jaarlijks gemiddeld 7 procent meer neerslag valt.

Natste en droogste dagen van de week
Lees ook: Wat zijn de natste en droogste dagen van de week?

De meeste regen, maar ook de lángste regenbuien?

De vele regen in de herfst wordt dus veroorzaakt door koude najaarslucht over het nog warme zeewater en de Randstad, maar dat is aan de kust bepalender dan verderop in het land. Daarnaast valt er in de herfst wel méér neerslag, maar niet per se het langst per dag. In de herfstmaanden regent het gemiddeld 184 uur, maar in de winter 208 uur. Vandaar dat de winter voor het gevoel ook heel regenachtig kan zijn. In de lente en zomer valt de neerslag vooral in de vorm van buien en regent het aantoonbaar korter.

(Bron: Weeronline, KNMI, Quest, EOS Wetenschap)

Geef een reactie

Reactie

    Witold says:

    Ik vind de herfst schitterend, daar hoort ook regen bij geen probleem.