Waarom spoelen zeesterren soms massaal aan?
Publicatiedatum: 9 februari 2022
Zo nu en dan spoelen zeesterren massaal aan op de Nederlandse stranden. Dit bijzondere fenomeen is een mooi gezicht, maar voor de diertjes zelf minder fijn. Hoe komt het dat dit gebeurt?
Grote hoeveelheden zeesterren op het Zuiderstrand
Op 10 januari 2022 spoelen op het Zuiderstrand duizenden zeesterren aan. Maar daar is het niet bij gebleven. Ook vissen, schelpen en andere zeedieren zijn toen massaal aangespoeld. Met storm Corrie, op 31 januari, is dat opnieuw het geval. Voor veel mensen en ook voor de Partij voor de Dieren reden tot zorg. Navraag bij gemeente Den Haag zorgt dan voor geruststelling. De gemeente legt uit dat het gaat om een natuurlijk verschijnsel. En niet bijvoorbeeld om overbevissing, waarvoor onder andere gevreesd is.
Waarom spoelen de zeesterren aan?
Er spoelen wel vaker zeesterren aan bij de Nederlandse kusten, maar soms is dit dus ineens met duizenden tegelijk. Het gaat gelukkig meestal niet om ziekte of vervuiling. Het heeft vaak wel te maken met een harde oostenwind. Zeesterren hechten zich, vaak in grote aantallen, aan harde voorwerpen. Zoals mosselbanken, dijkstenen en scheepswrakken. Bij harde storm houden ze dat niet altijd vol. In de wintermaanden is ook kou van invloed. Wanneer de dieren verlamd raken door kou, kunnen ze zich slechter vasthouden. Storm kan dan net het laatste zetje zijn.
Aflandige versus aanlandige wind
Eenmaal los, zweven de zeesterren hulpeloos boven de bodem. Staat er een aflandige wind, oostenwind, dan komen ze daardoor terecht in een onderstroom, die ze naar het strand leidt. Ook kwallen, schelpdieren en andere kleine zeedieren is hetzelfde lot beschoren. Bij een aanlandige wind, met westen- of noordwestenwind, spoelen voorwerpen op het strand aan, die bovenop het water drijven. Dat kan ook om voorwerpen gaan die van heel ver komen.
Feestmaal voor vogels
Eenmaal aangespoeld, overleven zeesterren dit niet. Maar wel is ‘de 1 zijn dood de ander zijn brood’. Ze zijn dan namelijk erg nuttig voor vogels, die ze als voedsel gebruiken. Voor sommige vogelsoorten is het zelfs een essentieel onderdeel van hun dagelijkse dieet. En ook al liggen er duizenden per keer op het strand, de zeester loopt gelukkig geen gevaar op uitsterven. Er leven er namelijk miljoenen van in de Noordzee.
(Bron: Nature Today, NOS, AD)